Yerel Yönetimler

Tugay'ın seçim vaatleri arasındaydı... Sosyal konutlar için ilk devir tamam!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın seçim vaatleri arasında yer alan 25 bin sosyal konut projesi kapsamında ilk devir Ege Şehir Planlama A.Ş'ye yapıldı. İlgili önergenin mecliste tartışmalara neden olmasıyla ilgili konuşan Başkan Tugay, "Bu tek proje değil. 25 bin konut sözü verirken bunu gerçekçi bir bakış açısıyla sözü verdim. İzmir'in hem metropolünde hem çevre ilçelerinde bu rakama ulaşıp hatta geçerek sosyal konutları yapacağız" dedi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 6'ıncı oturumunda Ege Şehir Planlama A.Ş'ye ayni sermaye olarak aktarılması tartışmalara neden oldu.

Menemen ilçesi sınırları içerisinde yer alan Koyundere Mahallesi'ndeki 465 bin metrekarelik 3 emsalli alanın Ege Şehir Planlama A.Ş'ye devredilmesi önerisi AK Partili Meclis üyeleri ve CHP'li meclis üyeleri arasında 'kooperatif' tartışmalarını yeniden başlatırken, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ise alanın sosyal konut için kullanılacağını söyledi.

BOZTEPE: ARKADAŞLARINIZ YANLIŞ BİLGİ AKTARIYOR

Maddeyle ilgili söz alan AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, "Geçmiş günlerde de bu konuları gündeme getirdik. 460 bin metrekareye yakın bir alanı Ege Şehir Planlama ya devredilmesi gündemi var... Bundan 4 yıl önce bu şirkete 60-70 dönümlük bir alan tahsis ettik Çiğli'den. Bir kısmının belediye çalışanlarına yapılacağı gerekçesiyle burayı oybirliği ile kabul etmiştik. Ancak geçen 4 yılın ardından yapılan çalışma ortada. Ege Şehir Planlama bizim şirketimiz ancak 460 bin metrekarelik imarlı alanı Ege Şehir Planlamaya devrediyoruz. Bir kısmı İZBETON'a verdiğimiz işlerin ne durumda olduğunu ve kooperatif işlerinin ne durumda olduğunu görüyoruz. Biz geçmiş yıllarda kooperatif durumunu söyledim. Sonra siz geldiniz ve kooperatif çalışmalarını durdurdunuz. 7-8 aydır insanlar mağdur durumda. Tahminen aileleri ile birlikte 30-40 bin kişi mağdur durumda. İlk yapılan kooperatif iyi gidiyordu. Ancak sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bazı bürokratları ile İZBETON bürokratları ve genel müdürlük makamı nasıl aksatabilirim diye inşaat demirlerini teslim alırken yapılan hatadan sonra kooperatifler bu hale geldi. Bu konuyla ilgili bu giderilebilir bir yöntem bulunabilir. Kaynak yaratacağımız başka yer yok. Kaynak yaratılacak yer belli. Bu işler için ayrılacak sermaye olduğunu düşünmüyorum. 5-6 bin üyeden gelecek aidatlarla bu işler yürütülebilirdi. İlk kooperatiften sonra yapılan kooperatiflerin içine siyasilerin girmesi ile aksamalar oldu. Buraların İzmir Büyükşehir Belediyesi logosu ile yapılacağı söylendi. Burada insanlar mağdur. Biz İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne güvendik diyorlar. Belediye başkanının değişmesi bir şey değiştirmez. Ege Şehir Planlama ile ilgili bu gibi devirleri neden yaptığımızı detaylı şekilde bizlere ve İzmir halkına anlatın. Tüm herkesin bunu bilmesi lazım. Bu alanda emsal 3... 465 bin dönüm yerin devrini yapalım ancak geçmiş ortada. Çiğli Egekent'teki durum belli. Bu yanlıştan vazgeçelim. Duyduğum kadarıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde iyi hukukçuların olduğu ve kooperatiflerdeki işleri iyi götürebilecek, geçmişte Egeşehir ve Evka'ları yapabilecek kişiler var. Bunların başında Kemal Sevinç geliyor. Kendisinin bu konuda para bile istemeyeceğini düşünüyorum. Burada siyaset yapan sizsiniz. Siz bu konunun önünü açmalısınız. Arkadaşlarınız siz yanlış bilgi aktarıyorlar. Dışarıdan danışman desteği almanızı öneriyorum" diye konuştu.

YILDIZ: TÜM MECLİSİ ZAN ALTINDA BIRAKIYORUZ

AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız kooperatif sürecine dikkat çekerken, “Konunun kentsel dönüşümü ilgilendirdiğinin farkındayız. Burada ciddi problemler karşı karşıyayız. Ege Şehir Planlama’ya bir önem verdiğinizin farkındayız. Vaat ettiğiniz 25 bin konutu buradan yapacağınızı ifade ettiniz. Ege Şehir Planlama'dan böyle bir yer talebi geldiğinde şirketin gelip komisyona detaylı bir bilgi vermesi gerekirdi. Ege Şehir'e geçmişte oy birliği ile verdiğimiz bir alan vardı. Meclis üyelerine ucuz konut sağlansın diye. Sonra ne oldu? Kooperatif modeli orada da vücut buldu. Ege Şehir Planlama Bayraklı ve Bornova bölgesinde Halk Konut kooperatifleri için müşavirlik görevini de üstlendi. Orada ilerleme oldu mu? Hayır. Orada birçok kooperatif çıkmazlar içinde. Şirketin yeni yapılanmasının geçmişi nasıl düzelttiklerini ve yarına nasıl baktıklarını bize anlatmalılar. 460 bin metrekare gibi planları daha önce yapılmış, 3 emsali olan ve 10 bin konut üretilebilecek yeri ayni sermaye yapıyoruz. Şirket burayı nasıl kullanacak bilgisine sahip değiliz. Mülkiyeti belediyemizde kalsa 18 planlarından sonra etap etap Ege Şehir için kat karşılığı sözleşmeleri getirseydiniz bunu oy birliği yapardık.  Yeni yapılandırdığınız şirketinize çok ciddi gayrimenkul aktarımı yapıyorsunuz. Tüm meclisi bu kararlarla zan altında bırakıyoruz" dedi.

ÖZER: Bİ İMKAN VERELİM

CHP'li Meclis Üyesi Rıfat Özer yeni yönetime şans verilmesi gerektiğini belirtirken, "Komisyonlarda ilgili birimleri çağırdık ve gerekli bilgileri aldık. Şirketten kimseyi çağırmadık. Biz önergeyi gönderen makamdan gerekli bilgileri alırız. O görevimizi yerine getirdik. Şirketler tüzel kişilerdir. Bunları çalıştıranlar yöneticilerdir. Bugün bir yönetici vardır yarın başka yöneticiler gelebilir. Yani olumsuz bir durum varsa bu hayat boyu devam edecek bir durum değildir. Ege Şehir, İZBETON ve körfez... Muhalefetin sürekli kullandığı alan. Ege Şehir Planlama ve İZBETON mecliste önümüze geldiğinde bunun oy çokluğu olduğunu zaten önceden biliyoruz. Oradaki arkadaşlardan hukuk komisyonu olarak memnunuz. Bu tavırları partiseldir. Bu alana 5 bin sosyal konut yapılacak. Ege Şehir'in yeni yönetimine bir imkan verelim sonra kanaat sahibi olalım" diye konuştu.

BOZTEPE: SUNUM YAPILABİLİRDİ

Yeniden söz alan AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, "Kendisi de biliyor Rıfat Abi'nin, bu iş yanlış. Geçmiş dönemde de Ege Şehir Planlama’da değişiklikler oldu. Burada gelip bize sunum yapılabilirdi yeni işler ile ilgili. Ege Şehir planlama geçmişte yaptı ancak şu an yapamıyor" ifadelerini kullandı.

TUGAY: TELAFİ ETME FIRSATIMIZ OLACAK

Başkan Tugay şunları söyledi:

Daha önce İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kentsel dönüşüm alanlarını kooperatif aracılığı ile yaptırma konusundaki planı ve düşüncesi şu an yönetimde olan arkadaşlarımızla ilgisi yok. Geçmiş dönemde olan şeyler. Hizmette devamlılık var. Bürokraside aynı görevlerde bulunan arkadaşlar var. Bu bir hataydı ve bize ait değil demiyorum. Bizden önceki dönemde bir şekilde bazı aksamalar yaşandı. Bunların nedenleriyle ilgili subjektif değerlendirmeler yapabiliriz. Ancak Çevre Şehircilik Bakanlığı kooperatiflerle kurulan ilişkisinin doğru olmadığına dair yazı yazdı ve anlaşmanın fesih edilmesini istedi. Sayıştay'da ciddi eleştiriler var. Mülkiye başmüfettişinin göreve başladığımız aylarda yaptığı inceleme var. Sonrasında bize ilettiği şeyler var. Bunların ışığında göreve gelişimden 3-4 ay sonra bu gerekçelerle sözleşmelerin feshini istedik. Bu konunun istismar edilmesinden üzüntü duyuyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bu konutların yapılması ile ilgili taahhüdünü inkar ediyor değiliz. Bize iletilen hukuki gerekçeleri dikkate alarak yeni bir forma dönüştürüp süreci yapmak mecburiyetindeyiz. Bunu yine İZBETON üstlenip yapacak. Ege Şehir için de düzenlemeler yapıldıktan sonra konutlar yapılıp bitirilecek. Kentsel dönüşüm ile ilgili birimlerimiz enine boyuna inceledi, kimseyi mağdur etmeyecek çözümler üzerinden çalışılıyor. Dışarıdan istismar edilen, zaman zaman provokasyon yaratılmaya çalışılan, CHP'ye siyasi başarısızlık olarak atfedilmeye çalışılan konu haline dönüştü. Bu siyasi bir konu değil. İdari mali düzenlemelerle hallolacak bir konu. Kooperatif üyesi olan vatandaşlarımız bizim teminatımız altındadır, kimse mağdur olmayacak. Gecikme bizim isteğimiz dışında olan konudur. Bunu da telafi etme fırsatımız olacak. Yeter ki İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bu konuyu çözme iradesine kulak versinler ve kooperatif yöneticileri bize yardımcı olsun" diye konuştu.

BU TEK PROJE DEĞİL

Devri istenen alan hakkında da konuşan Tugay, "Bu alanın da verilmesi ile ilgili konu söz verdiğimiz sosyal konutların yapılması ile ilgili bir konudur. Modelle ilgili arkadaşlarımızın geliştirdiği açıklığı, belediyemizi zarar uğratmayacak, konut edinecek vatandaşın sorunlarını çözecek çok değerli bir proje. Hem şirketin kendi yapılmaması hem de bu tür projelerin ön hazırlık süreci nedeniyle bu günleri beklememiz gerek. Bu tek proje değil. 25 bin konut sözü verirken bunu gerçekçi bir bakış açısıyla sözü verdim. İzmir'in hem metropolünde hem de çevre ilçelerinde bu rakama ulaşıp hatta geçerek sosyal konutları yapacağız. Bilgilendirme eksikliği konusunda haklısınız. Arkadaşlarımız bu konuda bilgilendirme yapabilir" dedi.