EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, SonSöz TV yayınında Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi önceki dönem başkanı Tunç Soyer tarafından başlatılan “kentsel dönüşümde kooperatif modeli” Tugay’ın 31 Mart Seçimleri’nde belediye başkanı olmasının ardından yeniden ele alınmıştı.
Kooperatiflerle yapılan sözleşmelerin belediye tarafından feshedildiği, bakanlık tarafından soruşturmaların başlatıldığı süreçte, Başkan Tugay, binaların İZBETON tarafından yapılmasını kararlaştırdıklarını aktardı. Tugay ayrıca ödeme şartlarında zorluk yaşayan vatandaşlardan hisselerini satın alabileceklerini de açıkladı.
Tugay açıklamasında “Yapılacak, bitirilecek ve herkese dairesi teslim edilecek. Bizim kooperatiflerde sözleşmeyi neden feshettiklerimizi sordular. Bu bizim isteğimiz ile olan bir şey değil. Çevre Şehircilik yazı yazmış belediyeye ve feshedin diyor. Sayıştay da feshedin diyorlar. En son İçişleri’nden gelen müfettiş 1,5 ay yaptığı incelemeden sonra yazdığı yazıda feshetmezseniz sizde sorumlu olursunuz diyor. Bunlar sonrası mecburen feshettik. Bu sözleşmelerde problemler var. En önemli sorun da şu, kooperatiflere verilmiş süreler içinde inşaatlar yapılmadı. Süre uzatımı verilmiş, o da bitmiş ancak inşaat yine bitmemiş. Bu olacak bir şey değil. Kooperatiflere sorduğunuzda belediyenin eksiklikleri olduğu söyleniyor. Ben taahhütlerle ilgili muhatap değilim ve niye yerine getirilmediğini bilemem. Bunu yerine getirmeyenlerin yanıtlaması lazım. Bize hükümetten gelen tüm yazılarda ‘bunu bitirmeniz lazım yoksa siz suçlu olursunuz’ dendiğinde yapabileceğimiz başka bir şey kalmıyor. Benim görevim inşaatların bitmesini sağlamak ve daireleri teslim etmek” dedi.
İHALEYE ÇIKILACAK
“İnşaatları İZBETON yapacak” diyen Tugay, “Kooperatifler aracılığı ile olmayacak, ihaleye çıkılacak. Kooperatiflerle kurumsal muhattabiyetimiz devam edecek. Onlarla uzlaşı olmazsa üyeler muhatabımız olacak. Kooperatif üyelerinin endişe edeceği bir şey yok. Belediye çözümsüz noktaya gelen bu olayda en hızlı çözümü sağlamak için çalışıyor. Hali hazırda devam eden taşeron firmaların devam etmesi mümkündür. Büyük ihtimalle ilk tercih bu olacaktır. Daha iyi şartlarda yapabilecek firmalar da var. O zaman onlara verilecek. Belediyenin hakkını savunacağız. Bizim için en iyi çözümleri arayacağız” şeklinde konuştu.
HİSSENİZİ İZBETON’A DEVREDEBİLİRSİNİZ
Ödeme şartlarından zorluk yaşayan vatandaşlara kolaylık sağlamak istediklerini de söyleyen Tugay, “Bugün olur, 1 ay sonra, 6 ay sonra olur. Baktınız sizin için ödeme şartları uygun değil, hissenizi İZBETON’a devredebilirsiniz. Ödediğiniz para enflasyon üzerinden hesaplanır ve belediye hissenizi alır. Kimse ben mağdur edildim demesin. Geçmişteki aksama için üzgünüm, benim dışında olan bir şey. Ancak bugün tek amacımız bunları yapmak ve teslim etmek” açıklamasını yaptı.
FAZLA REAKSİYON GÖSTERİP BİZİ TEDİRGİN EDİYORLAR
Bazı kooperatif yöneticilerinin rekasiyon göstermesi ve süreci davaya taşımak istemesi yönünde aldıkları kararları yorumlayan Tugay şunları söyledi:
Kooperatif yönetimlerinden bir gurubu biraz fazla reaksiyon gösteriyor ve bizi de tedirgin ediyorlar. Kooperatifin yönetiminde kalmak ve oradaki tüm süreci kontrollerinde tutma konusunda aşırı ısrarları var. Sürecin sorunlu bir duruma dönüştüğünü söylüyoruz. Belediye olarak diyoruz ki tüm fedakarlığı gösterip bunları bir an önce teslim edeceğiz. Geçenlerde bir toplantıda maalesef bir grup kooperatif yöneticisi düşmanlık geliştirmiş ve çatışma yaratmaya çalışıyorlar. Bu arkadaşlarla bizim hiçbir işimiz olamaz” ifadelerini kullandı.
BÜYÜKŞEHİR’İN KENTSEL DÖNÜŞÜM DAİRE BAŞKANLIĞI OLMAMASI KABUL EDİLEMEZDİ
Kentsel dönüşüm daire başkanlığının yeniden kurulması konusuna da değinen Tugay, “Kentsel dönüşüm daire başkanlığını kapatmışlardı geçen dönem. Büyükşehir’in kentsel dönüşüm daire başkanlığı olmaması kabul edilemez. Kentsel dönüşüm yapmayacağız mı? Burada ciddi bir birikim var. Büyükşehir’in sadece geçen dönem değil ondan çok önce başlamış bir kentsel dönüşüm modeli var. Yerinde tam uzlaşı ile sosyal dönüşümü sağlayacak modeli büyükşehir uygulamaya çalışıyor. Bu birikimi yapmış insanları yok farz etmek benim kabul edebileceğim bir şey değil. Bir daire başkanlığı kurduk ve değerlendirmeyi yaptık ve herkes en yetkin olarak Arzu hanımı söyledi. Onunla ilgili kooperatif sürecine olumsuz etkileri olduğu iddialarını inceledim ve öyle olmadığını gördüm. Aksayan konular Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı için değil. Haksız bir değerlendirme olduğunu düşünüyorum. Bunu ilgili olan herkese söyledim. Bugün sorunun çözülmesi için en çok çalışanlardan bir kentsel dönüşüm daire başkanımızdır. Bu iş bittiğinde geriye dönük her şey incelendiğinde hatanın başka insanlarda olduğunu ve bazı insanların boşu boşuna suçlandığı anlaşılacak” açıklamasını yaptı.