İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Milliyet Gazetesi öncülüğünde ve yazar Abbas Güçlü moderatörlüğünde düzenlenen 'Mesleki Eğitim Zirvesi'ne katıldı. İzmir Ticaret Odası'nda (İZTO) yapılan zirvede 'Nasıl Bir Mesleki Eğitim?' sorusuna yanıt arandı. Zirveye İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Kızılgüneşler, ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Burak Sertbaş, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran, İzmir Demokrasi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Özay Şendir, gazeteci yazar Abbas Güçlü, gazeteciler ve öğrenciler katıldı.

120 binin üzerinde kursiyer
Mesleki eğitim konusuna önem verdiğini ifade eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Meslek Fabrikası'ndan bahsetti. 120 binin üzerinde kursiyerin yetiştiğini ifade eden Başkan Tugay, 'Bu dönemde bu konuda daha fazla yol almak için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Biz belediye olarak mesleki eğitime katkı vermeye çalışıyoruz, bunu da artırarak sürdüreceğiz. Eksik noktaları tamamlamaya çalışıyoruz' dedi.

'Bir yerde hata olduğunu düşünüyorum'
Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nin içinde kurulan meslek lisesinin başarısına değinen Başkan Tugay, 'Bu salonlarda kendi kendimize bir şeyleri konuşuyoruz ama dışarıda başka bir hayat yaşanıyor olabilir mi diyorum. Bina yapmak mı yoksa var olanı inceleyip hatanın, eksiğin nerede olduğunu görüp müdahale etmek mi? Bir yerde hata olduğunu düşünüyorum ve çok üzülüyorum. Seçim döneminde en çok gençlerin bizden bir şey beklediğini gördüm. Onları binaların içine sokup, zorunlu olarak belli şartlara maruz bırakarak bir şeyleri düzeltemeyeceğiz. İşin özüne bakmamız lazım. Ben plastik cerrahi uzmanıyım. Bizim işimiz usta çırak işi derdik. Bir cerrah olduysam, usta cerrahların yanında yetiştim. Bir meslek sahibi olmak adına hepimizin bir ustaya ihtiyacımız var' şeklinde konuştu.

Meslek içi eğitime vurgu yaptı
Başkan Cemil Tugay, meslek içi eğitimin de önemine vurgu yaptı. Çocukluğunda Fransızca öğretmeni olan babasının her yıl Ankara'ya eğitime çağırıldığını söyleyen Tugay, 'O zaman öğretmenleri senede bir eğitime çağıran bu ülke, şimdi ne yapıyor? Biraz daha yaptığımız işin sonucu görebileceğimiz bir yola girmemiz gerekir' şeklinde konuştu.

Kızılgüneşler: 'Gençlerimizin en iyi eğitimi alması önemli'
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Kızılgüneşler, 'Ekonomik büyüme ve sürdürülebilir kalkınma için insanlığın en güçlü enstrümanlarından biri olan eğitim, iş verimliliğinin artmasına, bilimsel ve teknolojik gelişmelerin hız kazanmasına doğrudan katkı sağlıyor. Gençlerimizin mümkün olan en iyi eğitimi alması ve ekonomiye kazandırılmasının ülkemizin orta ve uzun vadeli hedeflerine önemli katkı sağlayacağına inanıyorum' diye konuştu.

Şendir: 'Okullara araç gereç kitap götüren gazeteyiz'
Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Özay Şendir, 'Savunduğumuz değerlerin en fazla karşılık bulduğu yerin Ege olduğuna inanıyoruz. Biz hayata kitaplıkta duran ve açılmamış kitaplar olarak bakmıyoruz. Türkiye'de kampanyalarla okullara araç gereç kitap götüren gazeteyiz. Geleceğin daha iyi olabilmesinin yolu, iyi insanlar, yurttaşlar yetiştirmekten geçiyor' dedi.

Güçlü: 'İzmir öncülük sağlayacak'
Mesleki Eğitim Zirvesi'nin moderatörü gazeteci yazar Abbas Güçlü ise 'İzmir farklı... İzmir dediğiniz zaman aklınıza 100 kişi varsa 100 tane fikir gelir. İzmir'in mesleki eğitim konusunda müthiş çeşitlilik sağlayacağına, öncülük sağlayacağına inanıyorum' şeklinde konuştu.

Büyükşehir'den İleri Yaş Eylem Planı Büyükşehir'den İleri Yaş Eylem Planı

Birinci oturumda Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Burak Sertbaş, BASEK Batı Anadolu Okulları Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Özer Gürbüz ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran mesleki eğitim konusunda görüşlerini paylaştı.