Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Zorlu Holding bünyesinde yer alan Zorlu Jeotermal Enerji Elektrik Üretimi Şirketi'nin yaptığı Nazilli Diracık (50 MWm/50 MWe) JES Projesi ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı.

Proje bugün Bozdoğan'daki Zübeyda Hanım Pazar Yeri ve Sosyal Tesisleri'nde halkın kantarına çıkarılmak istendi ancak hem Alamut köylüleri hem de çevreciler toplantının yapılmasına izin vermedi.

'Susma, sustukça sıra sana gelecek' ve 'Havama, suyuma, toprağıma dokunma' sloganlarını atan vatandaşlar yeni bir jeotermal santrali istemediklerini dile getirdiler.



Vatandaşların tepkilerinden dolayı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileri ve şirket yetkilileri toplantıyı gerçekleştiremeden ayrılmak zorunda kaldılar.

Alamut köylüleri kurulmak istenen jeotermal elektrik santralinin başta tarım alanları olmak üzere yaşam alanlarına zarar vereceğini belirterek projenin iptalini istiyorlar.

Üniversiteli motokurye kaza kurbanı! Üniversiteli motokurye kaza kurbanı!


AYDIN JES MEZARLIĞI OLMASIN
CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, vatandaşın mahallede JES istemediğini dile getirdi. Aydın'ın birinci sınıf tarım arazilerinde üretilen incir, çilek ve kestane gibi ürünlerin zarar görmesini istemediklerini belirterek, 'Biz eski Aydın'ı istiyoruz. 63 tane JES'in 32 tanesi Aydın'da. Vatandaş havası, suyu, toprağı kirlenmesin istiyor. Aydın havası en zehirli illerden birisi. Neden? JES'lerin havaya saldığı hidrojensülfürden dolayı. Artık JES fırsatları verilmesin. Aydın JES mezarlığı haline gelmesin. İnsanlar sağlıklı yaşamak istiyor.' ifadelerini kullandı.

PROJE HAKKINDA
Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre; şirket 948 milyonluk yatırımla yılda 160 milyon kWh elektrik üretmeyi planlıyor. Proje kapsamında Bozdoğan'ın Alamut Köyü sınırlarındaki 148 Ada 14- 15-16 nolu parseller ve 149 Ada 4-5 nolu parsellerde, 10 adeti üretim, 9 adet reenjeksiyon kuyusu ve 1 adet alternatif olmak üzere 20 adet kuyu açılması planlanıyor.



ZEYTİN VE İNCİR BAHÇELERİ İLE ÇEVRİLİ
Kuyu lokasyonlarının tamamı Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli onaylı Çevre Düzeni Planı'nda 'Sulama Alanı ve Tarım Arazisi' olarak işaretlenmiş alanlar içerisinde kalıyor. Etrafında incir bahçelerinin ve zeytinliklerin de olduğu proje sahasının Alamut Köyü'ne olan uzaklığı ise 700 metre olacak.

Foto: Aydın Haberleri