Hüner yaptığı yazılı açıklamada, İzmir'in Menemen İlçesi'nde her yıl 23 Aralık tarihinde Yıldıztepe'de düzenlenen ''Kubilay'ın Anılması Törenleri''nde bu yıl önce Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin'in konuşmasının tören programından çıkartıldığını, şimdi de töreni halka haber olarak vermek, bilgilendirme görevini yürütmek isteyen basın mensuplarına Genelkurmay Başkanlığı tarafından izin verilmeyeceğini öğrendiklerini belirtti.
Hüner, şunları kaydetti: 'Anayasamıza göre basın hürdür, sansür edilemez. Bu anayasa hükmüdür. Basın özgürlüğü, sadece habercilerin kamuyu ilgilendiren gelişmeleri takip edip, haberleştirip kamuoyunu bu gelişmelerle ilgili bilgilendirmesini değil, aynı zamanda halkın bilgilenme hakkını da içerir. Yıldıztepe Kubilay Anıtı askeri bölge içinde olması nedeniyle törenleri organize eden Genelkurmay Başkanlığı bu yıl sadece TRT ve Anadolu Ajansı'nı tören alanına alacağını duyurmuştur. Halka açık ve günümüzde yurttaşlarımızın ellerindeki yeni teknolojiye uygun kameralı cep telefonları varken; halka haber ve bilgi sunan gazetecilerin törene alınmamasının altındaki nedeni anlamakta güçlük çekiyoruz. Bölgede oluşacak tepkilerin kamuoyundan gizlenmesi için mi 84 yıldır töreni izleyen basın mensupları, gazeteciler ilk kez böylesi ilginç bir yasakla karşı karşıyadır. Halkın temsilcisi Menemen Belediyesi Başkanı konuşturulmuyor, basın içeriye alınmıyor. Kubilay'ın anılması unutturulmaya çalışılıyor. Ama nafile...Kubilay Anıtı'nın kitabesinde yazan (İnandılar, dövüştüler, öldüler. Bıraktıkları emanetin bekçisiyiz) bizim rehberimizdir. Yasak derhal kaldırılmalı, basın özgürlüğü ihlali ve gazetecilerin görevinin engellenmesini kınıyoruz.''
TGS İzmir Şubesi Başkanı Halil İbrahim Hüner, ''Kubilay'ın şehit edilmesinden sonra geçen 85 yılda üzülerek belirtmek gerekir ki; siyasal İslam ve onun ideolojik örgütü olan tarikatlar, Cumhuriyet rejimini ortadan kaldırabilmek için buldukları her fırsatı değerlendirmekten kaçınmadılar. 1930'da genç Cumhuriyet öğretmeni, Devrim Şehidi Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay'ın başının kesilmesini anmıyoruz. Kubilay törenlerinde Cumhuriyet'in iradesini ve kararlılığını hatırlatıyoruz'' görüşlerine yer verdi.
MENEMEN OLAYI- KUBİLAY OLAYI NEDİR?
Devrim şehidi Kubilay, 1906 doğumludur. Mustafa Fehmi Kubilay bir öğretmendir, Cumhuriyet öğretmeni. 1930 yılında İzmir´in Menemen İlçesi´nde askerlik görevini yapıyor. O sıralarda 24 yaşındadır. Bu genç insan‚ Menemen'de 23 Aralık 1930 günü, şeriat isteyenler tarafından öldürüldü. Genç Cumhuriyet rejiminin 1925 yılındaki Şeyh Sait isyanından sonra tanık olduğu, ikinci önemli irtica olayıdır. Bu olay, 'Menemen Olayı - Kubilay Olayı' olarak tarihe geçmiştir.
Büyük Atatürk´ün kurmuş olduğu Türkiye Cumhuriyeti´nin‚ gerek kuruluşu öncesinde‚ gerek kuruluş sonrası aşamalarında‚ Türkiye Cumhuriyeti´nin kuruluşunu akamete uğratmak ve yıkmak için‚ Derviş Mehmet gibiler maalesef her zaman varolmuşlardır. Amacı, sadece vatanını‚ dış düşmanlardan ve münferit de olsa iç düşmanlardan korumak olan Mustafa Fehmi Kubilay‚ o gün de halkı, Cumhuriyet`e karşı kışkırtarak ayaklandırmak isteyen Derviş Mehmet ve avanesini uyarmış‚ dağılmalarını söylemiştir. Kubilay`ın, silahsız olarak yaptığı bu uyarılarına aldığı karşılık ise‚ kurşunlar olmuştur. Derviş Mehmet ve yobaz takımı bununla da yetinmemiş‚ düşmanların bile yapmadıklarını yapmışlar‚ yerde yaralı olarak yatan Kubilay´ın başını kesmişler‚ bir sopanın ucuna takarak sokak sokak dolaştırmışlardır. Asiler, iki mahalle bekçisini de şehit etmişler, daha sonra olay yerine gelen askeri birlikler tarafından yakalanmışlar ve başta çetebaşı Derviş Mehmet olmak üzere 28 kişi idam edilir, olaya karışan birçok kişiye de ağır cezalar verilmiştir.