Ekonomi

Tekelcilerin Başkanı’ndan ‘sigarada komisyon’ tepkisi: KDV ve ÖTV’ye isyan edin!

‘Sigara satışı yapılırken kart ile yapılan satışlarda ek ücret alınması yasaktır’ haberlerinin çıkmasının ardından Tekel Bayiler Platform Başkanı Özgür Aybaş, açıklamalarda bulundu. Aybaş, böyle bir yasak olmadığını belirterek, haberin yanlış lanse edildiğini bildirdi. Aybaş ayrıca, “Sigaranın içindeki 20 daldan 16 tanesi devletin, 4 tanesi senin. Bu 16 tanesine ses çıkarmayan vatandaş, 1-2 TL’ye ses çıkarması garip bir şey” dedi.

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – Tekel bayiler ve bakkallardan sigara satışı yapılırken, dükkan sahipleri kredi kartlı satışlara komisyon uyguluyor. Bazı dükkan sahipleri kredi kartlı satışlara sigara başına 5 TL’ye kadar daha fazla fiyatlı satışlar yapıyor. Bayiler bu durumun sebebinin pos cihazını işleten bankanın satış başına aldığı komisyonu gerekçe gösteriyor ve yaşanan bu durum bazen tüketiciler ile esnaf arasında tartışmalara sebep oluyor.

Bu tartışmalar sürerken bazı haber portallarında Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu’nun (TESK) açıklaması çarpıtılarak, ‘Sigara satışı yapılırken kart ile yapılan satışlarda ek ücret alınması yasaktır, satanlara ceza uygulanacaktır’ ibareleri yer aldı. TESK ise yaptığı açıklamada, bayilere alınmaması yönünde çağrıda bulundu.



“KOMİSYON ALMANIN CEZASI OLSA OTOBÜSLERE BİNERKEN DE KOMİSYON ALINIYOR”
İki gündür yaşanan karışıklıkları Tekel Bayiler Platform Başkanı Özgür Aybaş, esnaf yönünden irdeleyerek Egedesonsöz’e açıklamalarda bulundu. Aybaş, “Öyle bir yazı resmi bir şekilde gelmedi ve yok. Sadece Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu’nun böyle bir çağrısı var ama bu çağrı resmi değil. Yasak olarak bir durum yok. Bu durumun halihazırda bir cezası yok. Bugün TÜVTÜRK’e gidin araç muayenesi yaparken kartlı alışverişlerde komisyon alınıyor. Otobüs ve metrolarda kredi kartı kullanırken komisyon alınıyor. Yalan bir haber atıldı ve bu şekilde dolaşıma girdi” diyerek konuya açıklık getirdi.

“KREDİ KARTI İLE SATIŞ YAPARKEN ZARAR EDİYORUZ”
Tekel bayilerin neden böyle bir komisyon aldığını açıklayan Aybaş, “Sigaranın kar marjı yüzde 4,5. Bankanın almış olduğu pos oranı yüzde 3-4 arasında. Kredi kartı ile sigara satışı yaptığımızda bırakın kar etmeyi, zarar etmiş oluyoruz. ‘Sigara alırken yanında bir şey alın’ diyoruz, bu sayede satış yapabiliyoruz. Tüketicilerimiz genel olarak bu durumun farkında. Bu tür haberleri duyup da aymazlık yapan tüketiciler var. Ayrıca bu tip haberler tüketiciyle esnafı karşı karşıya getiriyor. Sigaranın içindeki 20 daldan 16 tanesi devletin, 4 tanesi senin. Bu 16 tanesine ses çıkarmayan vatandaş, 1-2 TL’ye ses çıkarması garip bir şey” dedi.

“SİGARADA TAVAN FİYAT UYGULAMASI YOK, BAYİ İSTEDİĞİ FİYATA SATABİLİR”
Sigara satışlarında yer alan bir kuralı hatırlatan Aybaş, “Haberler yayıldı 200 bin TL cezası var diyorlar ama ceza kesilemez. Sigarada taban fiyatı uygulaması vardır. Firmalar bize liste verir, sigarada indirim olmaz. Sigarada tavan fiyatı uygulaması yoktur ve istediğin fiyata satarsın. Normalde 70 TL olan sigarayı istersem 80 TL’ye satabilirim. Tavan fiyat üzerinden hiçbir yasal ve hukuki bir zemin yok. Bazı tüketiciler heyetlere ve mahkemelere başvuruyor ama hiçbir sonuç çıkmıyor. Alkollerde ise taban ve tavan fiyat uygulaması yok” ifadelerini kullandı.

“ESNAFI KAZIKÇI GİBİ GÖSTERMEYE ÇALIŞILIYOR”
Çıkan haberlerle esnaf ve tüketicinin karşı karşıya bırakıldığını belirten Aybaş, “1-2 TL’lik komisyona bir adet bile sigara olmuyor. Sakız bugün 5 TL. Herhangi bir yerde kredi kartı alışverişine farklı bir fiyat uygulaması var. İnsanların 1-2 TL’nin peşine düşmeleri de aciz bir durum. Bu durumun peşine düşeceğinize KDV ve ÖTV’nin peşine düşün. Birkaç tane haber çıkıyor ve dikkati küçük esnafın üzerine yıkmaya çalışıyorlar. Küçük esnafı kazıkçı gibi göstermeye çalışıyor” dedi.

“FİRMALAR BİZE KREDİ KARTIYLA SATIŞ YAPMIYOR”
Toptancı firmalarının esnafı zor durumda bıraktığını belirten Aybaş, son olarak şunları söyledi:
Bizim sigara aldığımız firmalar bize kredi kartıyla satış yapmıyor. Aralarında bir tanesi kredi kartı ile satış yapıyor ama yüzde 1 komisyon alıyor. Tüketiciden komisyon aldığımız zaman ‘bakkal kazıkçı’ diyorlar. Ne alakası var? Durum ortada. Türkiye’de sigara satıcısı fazla para kazanmıyor, her şey bandrole gidiyor. Biz sigara almak isterken kısıt uygulanıyor, istediğin kadar sipariş veremiyorsun. Aylık ortalama satışa göre satıyor firmalar.