EGEDESONSÖZ - Kuşadası'daki sivil toplum kuruluşları yaptıkları açıklama ile Güzelçamlı Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Kocagöl sulak alan lagününde kepçeler ve iş makineleriyle yapılan çalışmalara tepki gösterdiler:
Gölün avlanma hakkını alan şirketin iş makineleriyle, Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği'ne aykırı uygulamalar yapıldığının ifade edildiği açıklamada 'İş makineleriyle yapılan usulsüz çalışmalar, göldeki sucul canlıların ve sazlıklarda üreme ve beslenmelerini gerçekleştiren su kuşlarını olumsuz etkilediği ve sulakalan ekosistemine zarar verildiği görülmektedir.' denildi. Açıklamada Kuşadası'nın tek sulak alanı olan Kocagöl'ün, Tabiat Parkı statüsüne alınarak korunması talep edildi.
Açıklamanın tamamı şu şekilde:
Aydın İli Kuşadası İlçesi Güzelçamlı Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Kocagöl sulak alan lagününde kepçeler ve iş makineleriyle tahribat yapılıyor.
Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği'nin 37. Maddesi gereği Aydın Vali Yardımcısı Dr. Mehmet Gödekmerdan'ın başkanlığında yapılan Aydın Mahalli Sulak Alan Komisyon toplantısına 50 sivil toplum örgütünün temsilcileri ve üniversitelerden uzman bilim insanları da katılarak, Kuşadası'nın tek sulak alanı olan Kocagöl'ün korunarak geleceğe taşınması için, Doğa Koruma ve Milli Parklar Aydın İl Şube Müdürlüğü'ne gölün Tabiat Parkı olması yönünde bir öneri sunulmuştu.
Ancak gölün avlanma hakkını alan şirket tarafından iş makineleriyle, Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği'ne aykırı uygulamalar yapılmaya başlanıldığı görülmekte, gölün doğal yapısı değiştirilmekte ve bazı alanların da doldurularak yer kazanılmaya çalışılmaktadır.
İş makineleriyle yapılan usulsüz çalışmalar, göldeki sucul canlıların ve sazlıklarda üreme ve beslenmelerini gerçekleştiren su kuşlarını olumsuz etkilediği ve sulakalan ekosistemine zarar verildiği görülmektedir.
Sulak alan: Tabii veya suni, devamlı veya geçici, suları durgun veya akıntılı, tatlı, acı veya tuzlu, denizlerin gelgit hareketlerinin çekilme devresinde altı metreyi geçmeyen derinlikleri kapsayan, başta su kuşları olmak üzere canlıların yaşama ortamı olarak önem taşıyan bütün sular, bataklık, sazlık ve turbiyeler ile bu alanların kıyı kenar çizgisinden itibaren kara tarafına doğru ekolojik açıdan sulak alan kalan yerleri kapsar. Dolayısıyla, Kocagöl bir sulak alan lagünüdür.
Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği'nde 'MADDE 6 – (1) Sulak alanların korunmasında aşağıdaki ilkelere uyulması zorunludur. a) Sulak alanların kirletilmemesi, doğal yapılarının ve ekolojik karakterlerinin korunması zorunludur. Her türlü arazi ve su kullanım planlamalarında, sulak alanların işlev ve değerlerinin korunması gözetilir. b) Sulak alanlarda biyolojik çeşitliliğin korunması ve geliştirilmesi için ilgili idaresince gerekli tedbirler alınır veya aldırılır. c) Sulak alanların koruma kullanma dengesine ve geliştirilmelerine katkı sağlayacak faaliyetler desteklenir ve teşvik edilir. ç) Ekolojik karakteri bozulmuş sulak alanların rehabilitasyonu sağlanır. d) Kurutulmuş sulak alanların teknik ve ekonomik olarak uygun olanlarının geri kazanımı için gerekli tedbirler alınır. e) Sulak alanlarda su kuşları popülasyonlarının korunmasına ve arttırılmasına itina gösterilir. f) Havzada yapılacak proje ve faaliyetlerin sulak alana etkisi dikkate alınır. g) Sulak alanların korunması, tescili, planlaması ve yönetiminde 21/3/1983 tarihli ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu hükümleri dikkate alınır. Doldurma ve kurutma MADDE 7 –(1) Sulak alanların doldurulması ve kurutulması yasaktır. Bu yolla arazi kazanılamaz. Bu hükme aykırı olarak arazi kazanılması halinde söz konusu alan faaliyet sahibince eski haline getirilir.' Denmektedir.
Sulak alanların korunması ve takip edilmesi kanun ve yönetmelikle Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü'ne verilmiştir.
Tarım İl Müdürlüğü ve gölün avlanma hakkını alan şirket, sulak alan lagününde kendi menfaatleri doğrultusunda Sulakalanların Korunması Yönetmeliği'ne aykırı keyfi uygulamalar, düzenlemeler ve tahribatlar gerçekleştiremez.
Kuşadası'nın tek sulak alanı olan Kocagöl'ün, Tabiat Parkı statüsüne alınması ve korunarak ve korumaya uyumlu bir şekilde Kuşadası halkının kullanması için gerekli çalışmaların yapılmasını Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğünden talep ediyoruz.