Yerel Yönetimler

Soyer ‘o gün bugün' dedi… Kemeraltı’nın çehresi değişecek

Oktay GÜÇTEKİN – Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ - Türkiye'de etki yatırımının fon ekosistemindeki ilk örneği olma özelliğini taşıyan İzmir Tarihi Kemeraltı Gayrimenkul Yatırım Fonu'nun lansmananı gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve TARKEM Başkanı Tunç Soyer'in de katıldığı toplantı EGİAD Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Toplantının başlangıcında ise hazırlanan video görseli katılımcılar izletildi.

SOYER: BU HİKAYEYİ BAMBAŞKA BOYUTA TAŞIYACAĞIZ
Toplantıda bir konuşma yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, toplantıyı 'sıçrama halkası' olarak nitelendirerek ' Bugün hakikaten çok önemli bir adım atılıyor. Doğanın , hayatın bir ritmi vardır ve onun doğal akışı vardır.Ancak o doğal akışta sıçramalara görürsünüz.Doğanın hayatın akışı değişir. Bugün 2500 yıllık Kemeraltı'nın doğal yaşamının değiştiği, sıçramanın yaşandığı bir gün. Dünyanın en eski açık hava alışveriş merkezi bu şehrin kalbidir ve geleceğin teminatıdır.Bu şehrin herhangi bir yerinde yepyeni bir yaşam alanı inşa edebilirsiniz. Hepsi dünyanın cazibesi olarak tabir edebilir ancak Kemeraltı'nın başka bir cazibesi vardır. Kemeraltı bu şehrin kalbidir. Bu şehir 8500 yıllık mirasını geleceğe taşıyacak bu Kemeraltı ile olacaktı. Kemeraltı içinde yaşayan insanları esnafı ile binlerce yıllık tarihi ile bir tazelenmeye, yenilenme yaşayacak. Bu hikayenin çok eskilere giden bir boyutu var. Burada başka bir yapı oluştu. İzBB gövdesini koyuyor. TARKEM'e büyük bir yatırımdan sonra sıçrama noktası doğuyor. Bunun bizler açısından en zor kısmı finansmandı ancak onda da bizim heyecanımıza ortak olan İzmirli var. Bu hikayeyi bambaşka boyuta taşımamak için bir neden yok. Bundan sonra başka bir süreç başlıyor. Bir sürdürülebilirlik süreci başlıyor. 20-30 sene sonra çocuklarımız diyecek ki, bir sinagogda toplantı ile başlamış bu. O gün, bu gün. Bugün geleceğin tasarımı ve mimarı başlıyor. Şunu biliyorum, Türkiye ve dünyaya örnek bir model inşa ediliyor. Esnafımız buraya ortak olmalı. Bu bir soylulaştırma projesi değil. Esnafımızın da içinde yer alacağı, sermaye ile küçük esnafımızın da buluşacağı ve gerçekten kalıcı bir model ortaya çıkacak. Bu UNESCO markası ile taçlanacak. Ben bakanlığımızın da bu meseleye çok ciddi katkı vereceğine inanıyorum. Belki de Türkiye'nin en önemli kültür miraslarından birinin canlanması ve geleceğe taşınması demek. Bu hepimizi çok heyecanlandıran ve çok mutlu eden başlangıç olacak. İzBB'nin vizyonunda Kemeraltı 1 numaradır! Biz üstümüze düşeni güle oynaya yapmaya devam edeceğiz' dedi.

SERGENÇ: BÖLGESEL BOYUTA TAŞIMAK İSTİYORUZ
TARKEM Genel Müdürü Sergenç İneler ise 'Kemeraltı'nı seslerine kadar sahip çıkmamız korumamız lazım. Kemeraltı içinde yaşadığımız yüzyılda nostaljik değerler taşıyan bir yer ancak 2 bin 500 yıllık tarihinde çok önemli yerlerde olmuş bir alan. Bu merkez özellikle 1900'lü yıllardan sonra gerek ekonomik buhran gerek İzmir yangını alanın önemini kaybetmesine neden olmuş.2000'li yılların da başından itibaren ise alanda bir takım kamulaştırmalar çalışmalar yapılmış. Geçtiğimiz 5 yıl boyunca da inanılmaz derece de ivmelenen Kemeraltı altına dönüşmüş. Biz 2000 yılları başından beri alanda çeşitli iyileştirmeler görüyoruz. Umuyoruz ve hedefliyoruz ki önümüzde 1 ay içinde tek dosya olarak UNESCO'ya gönderilecek ve dünya mirası olacak bir Kemeraltı ile karşı karşıya olacağız. Tabii ki bu süreçte bir çok paydaş var. TARKEM kurulduğu günden bu yana çalışmalarını sürdüren bir yapı. İlk kamu ve özel iş birliğinde çalışan bir yapı. Bugün yüzde 38'i İzBB, Yüzde 1'i Konak Belediyesi, İzmir Valiliği, Kültür Bakanlığı ve İzmir'deki odalar TARKEM'in yüzde 50'sini oluşturduğu ve yüzde 49'u da özellerden oluşan bir kurum. Temel misyonunu ilk 5 yıl planlamaya ayırmış, ikinci 5 yılda temel projeler yapmış ve 3'ncü 5 yılda ise bölgesel boyuta taşımak istediğimiz bir TARKEM var' ifadelerini kullandı.