Büşra ÇETİNKAYA / EGEDESONSÖZ – İzmir'in Selçuk ilçesine bağlı, şarabı ile ünlü Şirince köyünde artık şarap üretilmiyor. Köyde bulunan fabrikanın yaklaşık 12-13 yıl önce kapatılmasından sonra Şirince şarabı, farklı noktalarda üretilmeye başladı.
Sanılanın aksine Şirince'de üretilen meyvelerden yapılmayan şarap, farklı bölgelerden gelen meyvelerden üretiliyor.
Egedesonsöz'e konuşan Şirince Köylüm Şarapları Ege Bölge Distribütörü Ufuk Arslan, Şirince şarabı ile ilgili bilgilendirmede bulundu.
Arslan açıklamasında şunları söyledi:
'Meyveler başka yerlerden geliyor. Çeşme'den kavun, Selçuk'tan şeftali, Diyarbakır'dan karadut geliyor. Meyvenin iyisi neredeyse oradan alınıyor. Fabrikaya, imalat yerine gidiyor. Şirince'de üretim yapan yer kalmadı. Tepede bir fabrika vardı o da SİT alanı içinde olduğu için 12-13 yıl önce kapatıldı.'
'ŞARAP YİNE AYNI ŞARAP'
Üretilen meyvelerin dışarıdan gelse de marka değeri olduğuna değinen Arslan, 'Meyve Şirince'den değil diye Şirince şarabı diye bir şey yok' diyemeyiz. Çünkü Şirince'deki meyveden üretiliyor diye yazmıyor. Öyle yazsa olur ama sadece fabrikanın yeri değişiyor şarap yine aynı şarap. Diyelim ki bir sabun üretiyorsun. Sabunu da Urla'da üretiyorsun, Urla sabunları diye satıyorsun. 20 seneden beri bu işi yapıyorsun. Sonra bir yazı çıkartıyorlar 'burada artık fabrika kurulmayacak' diye. Sen Çeşmealtı'na iniyorsun, aynı fabrikayı oraya kuruyorsun. Yine aynı sabunu üretmiş oluyorsun' şeklinde konuştu.
'20 SENEDİR ÜRETİLİYOR'
Arslan, fabrika kapandıktan sonra üretimin farklı noktalarda devam ettirildiğini söyleyerek, 'Şirince'nin meyvesinden yapıldığı yazmıyor. Şirince şarabı yazıyor. Şişenin arkasında 'bütün meyveler Şirince'den toplanıyor' dese, doğru. Daha güzelini yapıyorlar. Nerenin kavunu meşhur? Çeşme. Çeşme kavunundan şarap yapıyorlar. Diyarbakır'da karadutu meşhur. Oradan karadut geliyor. Selçuk'un şeftalisi, narı var. 20 senedir Şirince'de şarap üretmişler. Fabrikayı kapatmışlar, müze yapmışlar. Onlar da aşağı inmiş. Selçuk'ta, Aydın'da fabrika kurmuşlar. Yine aynı şarap olacak. Farketmez. Adam bunun ismini almış. Suudi Arabistan'a gider, fabrika açar, yine aynı şarabı yapar' dedi.
'EV ŞARABI YASAL DEĞİL'
Şirince köyünde şarap üretiminin yapılmadığını, evde yapılanların yasal olmadığını dile getiren Arslan, 'Ev şarabı ayrıdır. Bandrolsüz ve kaçaktır. Onu yapıp satamazsın. Kendi ürettiği meyveden evde şarap yapanlar olabilir ama çok nadirdir. Onların da satışı yasaktır' ifadelerini kullandı.