Ekonomi

Sektör için “facia” benzetmesi: Tekstilde büyük kaçış!

Ekonomik kriz etkisi ile tekstil sektöründe yaşanan iflaslar ve asgari ücret beklentisi nedeniyle işten çıkarmalar başladı. Tekstil Sendikası (TEKSİF) İzmir Şube Başkanı Faruk Aksoy, 31 Aralık’a kadar çıkışların olacağını söyleyerek “İşçilerde bir kayıp yaşanıyor. Kapanmalar, daralmalar yaşanıyor. Ünlü tekstil firmalarında ilerleyen dönemde facialar yaşanacak. Tekstilden kaçış var” dedi.

Büşra ÇETİNKAYA/EGEDESONSÖZ –Tekstil sektörü son yılların en zorlu dönemini geçiriyor.

Tekstil yatırımcılarının yatırımlarını Türkiye'den Mısır'a kaydırırken sektörün önde gelen firmalarından Akın Tekstil istifasını verdi. Fabrikaların kapanmasından dolayı da işçiler farklı sektörlere kaymaya başladığı aktarılıyor.

Tekstil Sendikası (TEKSİF) İzmir Şube Başkanı Faruk Aksoy, sektöre ilişkin yaşanan sorunları Egedesonsöz’e değerlendirdi.

Sendikadan “asgari ücret” açıklaması: Yüzde 80-90 zam olmalı! Sendikadan “asgari ücret” açıklaması: Yüzde 80-90 zam olmalı!

“EN KÖTÜ SEKTÖR TEKSTİL SEKTÖRÜ”

Aksoy açıklamasında şunları söyledi:

“Türkiye’deki en kötü sektörlerden biri tekstil sektörü. Kendi bölgemizde daralmalar mevcut. Hazır giyimde çıkışlar 3-5 değil daha fazla. Israrla asgari ücretin açıklanmasını isteyenler de var. Asgari ücretin açıklanmasını neden isteniyor? Kıdem tazminatı arttığı için otomatik olarak bir çıkış dalgası bekliyoruz. İşverenler bunu fırsat bilip 31 Aralık’a kadar çıkış yapacak. Hazır giyim, deri, konfeksiyon bölümünde işler iyi gitmiyor.

“İHRACATÇILAR DA SIKINTIDA”
Sadece örgü tarafında pek bir sıkıntı yok. Kuru baskılanması nedeniyle ihracatçılar da sıkıntıda. İhracat sıkıntısı olunca ilk saldırdıkları yer işçiler. Hemen işçileri çıkarmaya çalışıyorlar. İşverenler korkularından hammadde, enerji maliyetlerini yansıtamıyorlar.  Birçoğu bu ülkede kazanıp, isimlerini duyurup Mısır’a kaçan insanlar. Türkiye’ye geldiklerinde bunların mimlenip hiçbir teşvikten faydalanmaması gerekiyor. Başka ülkelere gidip oralarda yatırım yapıyorlar, kamu malının teşviklerinden, vergi istisnalarından faydalanıyorlar. İşçilerin zaten talepleri var, geriye dönük zararları var. Vergi dilimleri, Cumhurbaşkanının yetkisiyle yüzde 50 artırılır denmesine rağmen Cumhurbaşkanımız hiçbir zaman çalışanlar için kümülatif vergi artırımını kullanmamış, hep işverenlerden tarafa kullanmış.”

“TEKSTİLDE ÇALIŞACAK İŞÇİ YOK”
Tekstil fabrikalarının iflas nedeniyle kapanmaya başladığını söyleyen Aksoy,  “Tekstil sektöründe işçi de bulunmuyor. İş var diyorlar işçi yok diyorlar. Çünkü işçiler bu ve bunun gibi sektörlere artık güvenmiyor. İşverenlerin canını sıkıyor bu da. İnsanlar kendini bir işe verdiği zaman o mesleğe gelecek yaratmak isterler. O işin çıraklığından yetişiler, kalfası olurlar, ustası olurlar ve emekli olurlar. Maalesef artık bu tekstil sektörü için geçerli değil” dedi.

“TEKSTİL FİRMALARINDA FACİA YAŞANACAK”
Aksoy, kapanan firmalar nedeniyle işçilerin sektöre güveninin kalmadığını belirterek  “Geçen yıl işten çıkarılanlar 400 bin pik yaptı ve sadece kayıt içiydi. Kayıt dışı daha fazla rakam vardır. Hemen hemen birebir kadarı vardır. Bu işletmelerin bir de taşeronları var. Merdiven altı yerler de var ve bunlar kayıt içinde olmuyor. Üretim maliyetlerini daha az çekebilmek için, SSK girdisi, kıdem tazminatı girdisi, yol-yemek gibi girdilerin olmaması gerekiyor. İşçilerde bir kayıp yaşanıyor. Kapanmalar, daralmalar yaşanıyor. Ünlü tekstil firmalarında ilerleyen dönemde facialar yaşanacak. Tekstilden kaçış var. Cumartesi günü işten çıkıyorsunuz, pazartesi gittiğinizde işyeri kapı duvar oluyor. Çünkü tekstil makinelerini çok çabuk toplayıp götürebiliyorlar” ifadelerini kullandı.