Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Karşıyaka Belediyesi'nin 2023 yılı Sayıştay Raporu belli oldu. 9 bulgu ve 8 diğer bulguların yer aldığı raporda bir çok çarpıcı maddeye ver verildi.

KANUNEN İŞLEMDEN KALDIRILAN ALACAKLARIN KİŞİLERDEN ALACAKLAR HESABINDA İZLENMEYE DEVAM EDİLMESİ
Kamu idaresi tarafından sosyal denge tazminatına ilişkin işlemden kaldırılması gereken Sayıştay ilamlarına ait tutarların 140 Kişilerden Alacaklar Hesabı'nda izlenmeye devam edildiği belirtildi.

Yapılan incelemede; 2015 yılından beri devam etmekte olan sosyal denge tazminatlarına ilişkin Sayıştay ilamlarına ait 17.586.947,86 TL'si anapara, 1.542.817,23 TL'si faiz olmak üzere toplam 19.129.765,09 TL tutarındaki kişi borçlarının 4688 sayılı Kanun'un geçici 16'ncı maddesi gereği işlemden kaldırılmasına rağmen 140 Kişilerden Alacaklar Hesabı'nda izlenmeye devam edildiği tespit edildiği vurgulandı.

İzmir’de çocukların spor sevgisi artıyor İzmir’de çocukların spor sevgisi artıyor

OTOPARK BEDELLERİNİN TAKİBİ VE TAHSİLATININ YAPILMAMASI
Raporda ayrıca Otopark Yönetmeliği gereği otopark ihtiyacını kendi parselinden karşılamayan yapılara ilişkin tahsil edilmesi gereken otopark bedellerinin tahakkuk ve tahsilatının yapılmadığına dikkat çekildi.

İDARE MÜLKİYETİNDEKİ BEŞ ADET TAŞINMAZIN PAZARLIK USULÜ İLE KİRAYA VERİLMESİ
Yayımlanan raporda Karşıyaka Belediyesi'nin üçü kafeterya, biri yemekhane ve biri irtibat bürosu olarak kullanılmakta olan beş adet taşınmazının gerekli şartlar oluşmadığı halde 2886 sayılı Kanun'un 51'inci maddesinin (g) bendi kapsamında pazarlık usulü ile kiraya verdiğine vurgu yapıldı. Raporun tavsiye bölümünde ise idarenin mülkiyetinde bulunan taşınmazların kiralama işlemlerinin, 2886 sayılı Kanun'un 45'inci maddesine göre açık teklif usulü ile kiraya verilmesi gerektiği vurgulandı.

İDAREYE AİT ÖĞRENCİ KONUKEVLERİNİN KURUM AÇMA İZNİ VE RUHSATI OLMADAN FAALİYET GÖSTERMESİ VE MEVZUATTA BELİRLENEN ŞARTLARI TAŞIMAMASI
Dikkat çekici maddelerden biri de 'kamu idaresi tarafından işletilen konukevlerinin, kurum açma izni ve işyeri açma ve çalışma ruhsatının olmadığı ve mevzuatta belirlenen şartları taşımadan faaliyet gösterdiği' oldu.

Yapılan incelemede, Karşıyaka Belediyesi İşletme ve İştirakler Müdürlüğü bünyesinde işletilen 23 kişi kontenjanlı bir erkek öğrenci konukevi ile 28 ve 48 kontenjanlı iki kız öğrenci konukevi bulunduğu ve bu yerlerin kurum açma izni, işyeri açma ve çalışma ruhsatı olmadan faaliyet gösterdiği tespit edildiğine vurgu yapıldı.

Raporda ayrıca;

'Diğer yandan bahse konu yerlerin adı her ne kadar konukevi olarak geçse de İdare, fiili olarak bu yerlerde yükseköğrenim öğrencilerine yurt hizmeti sunmaktadır. Bu yüzden öğrencilere yurt hizmeti sunulan bu yerlerin; kurum kapasitesi, yurt binasının yerleşim planı, görevli personel, öğrencilerin barınma şartları ve kayıt işlemleri gibi konularda Yükseköğrenim Özel Barınma Hizmetleri Yönetmeliği'nde belirtilen hükümlere uygun olarak hareket edilmesi gerekmektedir.

İdarenin öğrencilere barınma hizmeti verdiği yerlerin bahse konu mevzuat hükmünde aranan şartları tam olarak taşımadığı ve yangın mevzuatına uygun olmadığı yapılan incelemeden anlaşılmıştır. 1/8/2024 tarihine kadar bu eksiklikler giderilerek bu yerler için kurum açma izni ve işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadığı takdirde mevzuatta belirtilen idari yaptırımlar ile karşılaşılacak ve İdare açısından kamu zararı oluşacaktır' ifadelerine yer verildi.

PARASAL LİMİTLERİN ALTINDA KALMAK AMACIYLA MAL VE HİZMET ALIMLARININ KISIMLARA BÖLÜNEREK DOĞRUDAN TEMİN YÖNTEMİ İLE GERÇEKLEŞTİRİLMESİ
İdare tarafından aynı ihale konusu iş içerisinde yer alabilecek mal ve hizmet alımlarının, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nda öngörülen temel ihale usulü olan açık ihale usulü ile ihale edilmesi gerekirken kısımlara bölünmek suretiyle doğrudan temin (22-d) yöntemi ile gerçekleştirildiği belirtildi.

Yapılan incelemede;

Yıl içerisinde toplam tutarı 5.942.581,23 TL olan boya malzemesinin on bir ayrı firmadan on yedi parçaya bölünerek açık ihale yapılmaksızın doğrudan temin yöntemiyle alındığı,

Yıl içerisinde toplam tutarı 2.901.560,00 TL olan çatı malzemesinin beş ayrı firmadan yedi parçaya bölünerek doğrudan temin yöntemiyle alındığı,

Yıl içerisinde toplam tutarı 2.844.875,00 TL olan izolasyon malzemesinin altı firmadan yedi parçaya bölünerek doğrudan temin yöntemiyle alındığı,

Yıl içerisinde toplam tutarı 1.371.530,50 TL olan elektrik-elektronik ve aydınlatma malzemelerinin iki firmadan dört parçaya bölünerek doğrudan temin yöntemiyle alındığı

Yıl içerisinde toplam tutarı 1.247.600,00 TL olan su ve sıhhi tesisat yedek parçalarının iki firmadan firmadan üç parçaya bölünerek doğrudan temin yöntemiyle alındığı'nın tespit edildiği vurgulandı.