Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Sayıştay'ın her sene düzenli olarak kamu kurumlarının bütçelerini araştırdığı raporlar yayımlandı. Kamu idareleri denetim raporları başlığı altında bulunan Özel Bütçeli İdareler – A kısmında bulunan üniversitelerin raporlarında dikkat çeken detaylar ön plana çıktı.
Ege Üniversitesi'nin 2023 Sayıştay raporu da yayımlanan raporlar arasında yerini aldı. Raporda yer alan bir numaralı bulguda üniversitenin kiraya verilen bazı taşınmazların kira, elektrik ve su bedeli tahsilatlarında gecikme yaşandığı ve üniversitenin toplamda 6 milyon 983 bin 199 TL alacağı olduğu ifade edildi.
Raporda 'Denetimlerde, Üniversitenin 2023 yıl sonu itibarıyla, aşağıdaki tablolarda da görüleceği üzere, 6 adet kiracıdan 3.696.603,69 TL kira alacağı, 11 adet kiracıdan ve Sosyal Tesisler İşletme Müdürlüğünden toplam 2.912.597,55 TL elektrik ve su gideri alacağı bulunduğu tespit edilmiştir. Birikmiş kira alacakları için tahakkuk ettirilen gecikme zammı tutarı ise toplam 373.998,20 TL'dir. Sonuç olarak; Üniversitenin gecikmiş kira, elektrik ve su alacaklarından oluşan toplam 6.983.199,44 TL birikmiş alacağın tahsilat sürecinin hızlandırılması, tahliye süreci işletilecek olan kiracılar açısından da Kanun ve sözleşme hükümlerine uygun işlemlerin yerine getirilmesi gerekmektedir' ifadeleri yer aldı.
İHALESİZ KİRALAMALAR
İki numaralı bulguda ise üniversitelerin kiraya verdiği taşınmazların kira sürelerinin ihalesiz uzatıldığı vurgulandı. Raporda 'Üniversitenin 2886 sayılı Kanun'a göre ihale ile ya da protokol yapmak suretiyle muhtelif tarihlerde kiraya verdiği Otopark, Hastane Kantinleri, Diş Market, Çocuk Hastanesi Zemin Kat Kantinleri, Üntaş Merkez Binası, Tenis Kafe, Kipa Hipermarket gibi bazı taşınmazlarının 6098 sayılı Kanun'da belirtilen 10 yıllık süreyi aşmasına rağmen gerekli sürelere uyularak bildirim yapılmayıp tahliye edilmediği, kira süresi sonunda kullanım bedelleri alınarak kişi ve firmalara ihale yapılmaksızın kiracılık ilişkisinin devam ettirildiği görülmüştür. Kamu İdaresi cevabında, sözleşmesi sona eren ve ecrimisil hesaplaması ile faaliyetine devam eden kiracılar ile ilgili olarak bu taşınmazların satış, kira, irtifak, takas, tahsis ve devir komisyonu izinlerinin alındığı, 2886 sayılı Kanun hükümleri gereğince ihalelerinin yapılacağı ifade edilmiştir. Sonuç olarak; kiraya verilen taşınmazların 6098 sayılı Kanun'daki süreler gözetilerek kira süresi sonunda tahliye edilmesi ve 2886 sayılı Kanun'a göre ihale yapılarak tekrar kiraya verilmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir.' denildi.
Yine raporda hazine mülkiyetinde 19 adet taşınmaz üzerinde bulunan ve 9 adedi üniversite özel mülkiyetinde olan, niteliği itibarıyla otomat, eşya satış yeri, ATM, dükkan, kafe, market, baz istasyonu, kantin gibi kullanılması mümkün olan toplam 28 adet kiraya verilebilir nitelikte olduğu ancak kiraya verilmediği de kaydedildi.
İHALESİZ ALIMLAR
4 numaralı bulguda ise üniversite tarafından yapılan mal ve hizmet alımlarında yüzde 10'u aşan kısımları için Kamu İhale Kurumundan uygun görüş alınmadığı da belirtildi. Raporda 'Üniversitenin 2023 yılı bütçesine mal ve hizmet alımları için toplam 963.662.422,29 TL ödenek konulmuş olup yıl içerisinde 4734 sayılı Kanun'un 22/d maddesi çerçevesinde parasal limitlere tabi toplam 215.636.313,59 TL harcama yapılmıştır. Ancak yapılan alım tutarının bütçeye konulan ödeneğin %10'unu aştığı ve aşan tutarlar için Kamu İhale Kurumundan da izin alınmadığı görülmüştür. Kamu İdaresi cevabında, harcama birimlerinin mal ve hizmet alımlarında %10 limit sınırını aşan kısımları için Kamu İhale Kurumundan izin talep edileceği ifade edilmiştir. Sonuç olarak; parasal limitler dahilinde yapılan mal ve hizmet alımlarında %10 sınırının Kamu İhale Kurumundan uygun görüş alınmadan aşılmaması gerekmektedir.' ifadeleri yer aldı.