Yerel Yönetimler

Şaşal davası: Özel İdare Büyükşehir’e karşı

İZMİR - Mücavir alan içinde kalan kaynak suları Özel İdare ile Büyükşehir Belediyesi'ni birbirine düşürdü. Kaynak Sularının ticari amaçlı kullanım hakkını paylaşamayan iki kurum davalık oldu.

Yeni Büyükşehir Belediye Yasası ile kendi sınırları içinde kalan kaynakları işletme yetkisini Özel İdare'den isteyen Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İZSU), kent genelindeki 7 kaynak suyu için İzmir 1. İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Mahkeme, Menderes ve Karşıyaka'da bulunan 3 kaynağın kiralama ve pazarlama yetkisini Ocak ayında İZSU'ya verdi. İZSU'nun Mart 2003 yılında 10 yıllık sözleşme yapılan ve şu anda yıllık 3 milyon 200 bin lira kira ödeyen kiracı Danone'nin sözleşme süresi dolduğu için yeni bir ihale yapacağı, ya da söz konusu firma ile yeniden sözleşme imzalayacağı öğrenildi. Bu arada Şaşal markasını kendi adına tescilleten İzmir İl Özel İdaresi'nin ise marka kullanım hakkı için dava açacağı belirtildi.
DAVA TEMYİZDE
Yeraltı kaynak Suları Kanunu'nun 4. maddesi uyarınca, 2004 yılında İzmir genelindeki kaynak sularını işletme, kiralama ve pazarlama yetkisi İzmir İl Özel İdaresi'ne verildi. Ancak, 5216 sayılı yeni Büyükşehir Yasası ile sınırları genişleyen Büyükşehir Belediyesi, yasanın yürürlüğü girmesinin ardından Özel İdare'den kendi sınırları içinde kalan Menemen, Menderes, Bornova, Karşıyaka ve Kemalpaşa ilçelerindeki toplam 7 kaynak suyuyla ilgili yetkinin devrini talep etti. Özel İdare ise belediyenin talebini kabul etmedi.

Egeli Sabah'tan Sezen Özsavrangil'in haberine göre bunun ardından İZSU, Mart 2011'de İzmir 1. İdare Mahkemesi'ne giderek Özel İdareye karşı dava açtı. Mahkeme, Menderes Şaşal köyünde Danone tarafından işletilen tesisler, Keler köyündeki Özkul Memba Suları ve Karşıyaka Doğançay'da ilçe belediyesinin Kent A.Ş tarfından işlettiği tesislerle ilgili yetkiyi Ocak ayında İZSU'ya verdi. Özel İdare karara itiraz etti ancak itiraz reddedildi. Bunun üzerine Özel İdare, itirazını Danıştay'a taşıdı.
TESİSLER ORMAN ARAZİSİNDE
Danıştay'dan henüz bir karar çıkmazken, Özel İdare bu kez şaşal'daki kaynağın bulunduğu arazinin kendi tapulu arazisi olduğunu, bu nedenle belediyenin burada kullanım hakkı kazanamayacağını ileri sürerek işlem başlattı. Ancak Orman Genel Müdürlüğü, şu anda Danone tarafından işletilen tesislerin yer aldığı arazisin orman vasfında olduğunu ileri sürerek, Özel İdare'ye ait tapuların da bir geçerliliği olmadığını bildirdi. Söz konusu arazinin orman vasfını yitirdiği için 2B sınıfına alınmasını isteyen Özel İdare de yaklaşık bir buçuk ay önce Orman Genel Müdürlüğü'ne yazı yazarak yeni bir kadastro çalışması yapılmasını istedi.
2B SINIFINA ALINSIN
Kadastral çalışmaların ardından tapu davası açacaklarını belirten Özel İdare yetkilileri, 'Şaşal köyünde Suyun çıktığı bölge İl Özel İdaresi'nin tapulu malıdır. Yeraltı Suları Kanunu, kiralama yetkisini Özel İdare ya da Büyükşehir'e verirken tapulu yerleri bunun dışında bırakıyor. Söz konusu kaynak suyun taşınmazını Özel İdare 1990'lı yıllarda Hazine'den satın almış, o günden beri de işletiyor ya da kiraya veriyordu. Ancak şu an dava sonucuna bağlı olarak Şaşal ile ilgili dosya da Büyükşehir Belediyesi'ne gitti. Biz de durumu hukuk müşavirliğimize bildirdik. Dava açacağız. Ancak Orman Genel Müdürlüğü bize bu arazinin orman vasfında olduğunu söyledi. Bu durumda tapunun hiçbir anlamı olmuyor. Yıllardır üzerinde binalar ve su işletme tesisleri bulunan bu arazi çoktan orman vasfını yitirmiştir. Biz de Orman Bölge Müdürlüğü'ne yazı yazarak, yeni bir kadastral çalışma yapılmasını talep ettik. Hatta tapu dahilinde olmayan taşınmazların da 2B kapsamına alınmasını istedik' dedi. Tüm bu çalışmalar yapılana kadar buradaki tesisleri Büyükşehir Belediyesi'nin bünyesinde işletileceğini belirten yetkililer, 'Şu anda Danıştay'a olan itirazımız sonuçlanmadı. Ancak, Şaşal markasını biz tescillettik. Bu marka için her yıl bedel ödüyoruz. Bu markayı belediyeye vermeyiz. markamız için de ayrıca davacı olacağız' diye konuştu. (Sezen Özsavrangil/Egeli Sabah)