Rakamlar yalan söylemez!

Rakamlar yalan söylemez ama insanlar söyledikleri yalanlara, rakamları alet etmeyi çok severler. Özellikle siyasetçiler ve basın mensupları. ’¶
Türk insanı olarak, araştırmayı ve doğru bilgiye sahip olmak için emek harcamayı sevmediğimizden, işin kolayına kaçar ve duyduğumuz ilk rakama inanırız. Bu, doğruluğunu kontrol etmeden inandığımız rakamlar üzerine yazı yazarız, konuşuruz, savunuruz. Bir müddet sonra kendimiz de bu rakamların doğruluğuna inanır, onu referans bilgi olarak kullanmaya başlarız.
Siyaset ve Devlet hizmetinde bulunduğum yıllarda çok enteresan rakamlarla karşılaştığım için, bir rakam söylendiğinde hemen sorarım; nereden buldunuz o rakamı?Kaynağınız nedir?Doğrulamak için ne yaptınız?
Size bir örnek vereyim; Terörle mücadelede şimdiye kadar harcanan paranın tutarı konusunda çok farklı rakamlar söylenir. Başbakan’’a göre 300 milyar dolar, Basın’’a göre 125- 250 milyar dolar, Askeri yetkililere göre 200 milyar dolar, Milli Savunma Bakanı’’na göre 250 milyar dolar, Eski Milli Eğitim Bakanı’’na göre ise 450!
Milli Eğitim’’in önündeki ’“MİLİ’” niteliğinin köküne kibrit suyu döken bu eski bakanın son şaheseri ise şu:
’“Bir PKK militanının etkisiz hale getirilmesinin devlete maliyeti 10 milyon dolar’”.
’“Nereden buldunuz bu rakamları’” diye sormak hiçbir gazetecinin aklına gelmez!
Sorun şimdi insanlara, herkes bu rakamları doğru olarak kabul edip, size de kabul ettirirler!
Şimdi vereceğim rakamlar, devletin kurumlarının rakamlarıdır ve ekonomide gelinen son durumu göstermektedir;
İşsizlik: Türkiye İstatistik Kurumu’’nun üçer aylık dönem itibariyle her ay açıkladığı ’“Hane halkı İşgücü Araştırması’”, ’“Temmuz- Ağustos- Eylül 2009’” dönemini kapsayan ’“ Ağustos’” sonuçlarına göre Türkiye Genelinde İŞSİZ SAYISI, geçen yılın aynı dönemine göre 927 bin kişi artarak, 3 MİLYON 429 BİN kişiye ulaştı.
İşsizlik oranı da 3,2 puanlık artışla yüzde 13,4 seviyesinde gerçekleşti.
Genç nüfustaki işsizlik oranı ise yüzde 23,5 gibi korkunç bir yere geldi.
Bütçe:
Merkezi Yönetim Bütçesi, Ekim ayında 2 Milyar 421 Milyon TL, Ocak- Ekim dönemini kapsayan 10 ayda ise 43 Milyar 232 Milyon TL açık verdi.
Satın Alma Gücü:
Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen, Aylık Tüketici Eğilim anketine göre 2009 yılı Eylül ayında 81,92 olan tüketici güven endeksi, 2009 yılının Ekim ayında, Eylül ayına göre yüzde 1,79 oranında azalarak, 80,13 değerine düştü.
Kapasite Kullanım Oranı:
İmalat Sanayinde kapasite kullanım oranı 2008 Ekim ayıda, yüzde 76,7 idi. Bu senenin Ekim ayının kapasite kullanım oranı, yüzde 71,8 oldu. Yani geçen seneye göre yüzde 4,9 puan azaldı.
2009 Eylül İHRACAT:
Geçen yılın aynı dönemine oranla, yüzde 30,53 düşüşle 8 Milyar 388 Milyon Dolar olarak açıklandı. Avrupa Birliğine yapılan ihracat yüzde 25,6 oranında azaldı.
2009 Eylül İTHALAT:
Geçen yılın aynı dönemine göre, ithalat yüzde 30,4 oranında azalarak, 12 Milyar 449 Milyon dolar oldu.
KARŞILIKSIZ ÇEK:
Merkez Bankası tarafından bankalara duyurulan toplam karşılıksız çek sayısı, 2009 yılının sekiz ayında, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 43,7 artarak, 1 Milyon 366 bin 2’’ye çıktı.
PROTESTOLU SENETLER:
Protestolu senetler, 2009’’un 7 aylık döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29,2 artışla 4 Milyar 564 Milyon TL’’ye ulaştı.
KAPANAN İŞYERİ:
TOBB, kurulan kapanan şirket ve ticari işletmelerle ilgili 2008’’in tamamına ilişkin verileri açıkladı. 2008 ’‘in tümünde kapanan gerçek kişi ticari işletmelerinin sayısı ise yüzde 51,2 artışla 38 bin 331 e yükseldi. Bu gelişmelerle kapanan ve tasfiye olan şirket, kooperatif ve ticari işletmelerin toplam sayısı 2008 yılının tümünde yüzde 24,6 artarak 64 bin 292’’ye ulaştı.
İŞÇİNİN HALİ:
Disk Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından imalat sanayindeki işçilere yönelik yapılan araştırmada, 54 ülke arasında çalışılan süreye bağlı alım gücü sıralamasında, Türk işçileri 40. sırada yer aldı.
EMEKLİNİN HALİ:
Türkiye İşçi Emeklileri Derneği tarafından yapılan araştırmada;
’“Borcunuz var mı’” sorusuna hayır diyenlerin oranı yüzde 25,7 de kaldı.
Birikim yapamayan emeklilerin oranı yüzde 96,6 oldu.
Emeklilerin yüzde 60’’ının çocuğu işsiz.
ÇİFTÇİNİN HALİ:
AKP İktidarından evvel Türkiye tarım ürünlerinde kendi kendine yeten 7 ülkeden biriydik. Şimdi tarım ürünleri ithalatçısı olduk.
Türkiye 2009’’un ilk dört ayında 1 Milyon336 bin ton buğday ithal etti.
Bu yazdığım rakamlar, devletin veya ciddi kurumların rakamlarıdır ve doğruluğu, kontrol edilerek sizlere sunulmuştur. Toplumun tamamına yakın bölümünü oluşturacak kesimlerin ekonomik durumunu tüm gerçekliğiyle gözler önüne serdik.
Kriz, ’“teğet mi’” geçti, yoksa deldi de hala delmeye mi devam ediyor, kararı sizler vereceksiniz.
Şimdi anladınız mı, neden ’“açılım’”,’”Ermenistan’”,’”telekulak’” yaygarasıyla gündem saptırılıyor?
Hepsi, ekonomik sıkıntıdan isyan noktasına gelen insanımızın kafasını karıştırmak ve susturmak.
Türk Milleti kendine eziyet eden, millet fakirleşirken, kendi süper zengin olan siyasetçilere, kendilerine daha çok eziyet etsin diye, bilerek oy vermeyeceğine göre,
Kontrol altına alınması gereken en önemli yer, Ankara’’da oyların sayıldığı Bilgi İşlem Merkezi’’dir. Bu sayım işinin yazılımını yapan şirket, Yunanistan’’da seçim sonuçlarını çarpıttığı için mahkûm olan ve Yunanistan’’dan kovulan şirkettir.
Siyasi partilerin bu konu ile ilgili olarak bir ’“Meclis Araştırma Komisyonu’” kurup yurt içinde ve yurt dışında bu şirketi denetlemeleri şarttır.
Siyasi Partiler bu kontrolü de vatandaştan beklemezler inşallah’…