Darbe girişiminden sonra, askeri birliklerin şehir içlerinden çıkarılması yönünde bir karar alınmıştı. Birçok şehirde, aslında kuruluş dönemleri itibarıyla şehir dışında olmasında rağmen bugün şehir merkezinde kalan çok sayıda askeri bölge bulunmakta…
Askeri bölgelerin boşaltılması, bir yandan askerin şehir dışına çıkarılması yönünde bir 'güvenlik tercihi' olarak ifade edebilir. Ama bu bölgelerin nasıl tasarruf edileceği meselesi, en az bunun kadar önemli… Çünkü İstanbul'da sıkışan inşaat sermayesi, bir süredir İzmir'e özel ilgi duymakta. TOKİ'yi de buna dahil edebiliriz…
Genel olarak ekonomide yaşanan krizin, inşaat patronlarını sıkıntıya soktuğu anlaşılıyor. Bu geçici de olsa İzmir'i yeni saldırılardan korudu belki… Ancak İzmir içinde yer alan Narlıdere İstikam, Üçkuyular Hava Lisan Okulu ve Poligon Deniz Er Eğitim Komutanlığı alanlarının nasıl değerlendirileceği konusunda söylentiler muhtelif. Bu söylentilerden biri, bazılarının TOKİ, bazılarının ise iktidar himayesindeki müteahhitler aracılığıyla imara açılacağı yönündeki yorumlardır…
Metropol olarak İzmir'in yeşil alan konusunda iyi durumda olduğu söylenemez. Barbar şehirleşmenin en olumsuz etkilediği şehirlerden biri de İzmir'dir şüphesiz. Halen de daha ağır tehditler altında olduğu da muhakkak. Bir süre önce Kültürpark'a bile göz dikildiğini biliyoruz…
Bu kötü imar planları ve yapılaşma nedeniyle şehrimizde yeni yeşil alanlar yaratmak giderek güçleşmiştir. Yine de, her inşaat olmayan yeri, boş alan olarak gören bu barbar anlayışa karşı bu şehrin yerel yöneticilerinin ve sivil toplum kuruluşlarının daha uyanık ve dinamik olmalarında yarar var…
Celal Doğan, imar rantına en müsait bölgeyi, şehrin bir ucundan diğerine imara kapatıp, yeşil alan yapmıştı. Şimdi o alan Antep'in akciğeri ve belki de en önemli sosyal faaliyet alanı. Ahmet Piriştina, Kent Ormanı Projesi ile hem İzmirliler hem de flamingolar için iyi bir işe imza attı. Aziz Kocaoğlu'nun Doğal Yaşam Parkını da bunlara ekleyebiliriz.
Şimdi İzmir'in önünde iyi bir fırsat var. İzmir Deniz Er Eğitim Komutanlığı'nın aşama aşama boşaltmaya başladığı, Poligon bölgesindeki 191 hektarlık alan ne olacak? Bu arazinin bir kısmı Balçova ve diğer kısmı da Karabağlar Belediyesi sınırları içinde kalmaktadır…
Muhittin Selvitopu, kendi bölgesindeki alana, rekreasyon alanı yapmak için talip olmuş. İyi yapmış. Ama bence Büyükşehir Belediye Başkanlığı öncülüğünde üç belediye ortak bir proje yapabilirler. Arazinin daha büyük bölümü Balçova Belediyesi sınırları içinde kalmaktadır ve Balçova Belediyesi'nin olanakları, burada büyük bir proje için yeterli olmayabilir.
Başka hesaplar yapılıyordur mutlaka, ama şu veya bu ilçe değil, tüm İzmir'e hitap edecek bir Botanik Alanı, Sosyal ve Kültürel faaliyet sahası için kafa yorulabilir. Böyle bir proje, kentsel yaşam kalitesi açısından İzmir'e büyük katkı sağlayacaktır, bu kesin…
Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, diğer ilçe belediyeleri ile birlikte bu alana talip olmalı ve İzmir'in desteği ile hükümeti buna ikna etmelidir…