Metehan UD / EGEDESONSÖZ - 2025 Yılı Yatırım Programı'nın Kabulü ve Uygulanmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.
2025 Yılı Yatırım Programı hazırlıklarında 12. Kalkınma Planında yer alan temel politikalar ve hedefler ile 2025-2027 dönemi Orta Vadeli Programda yer alan politika, öncelik ve bütçe büyüklükleri dikkate alındı.
Programda, İzmir'e dair pek çok yatırım da yer aldı. Bu yatırımlar arasında yıllardır modernizasyonu kent gündeminde yer alan İzmir Limanı'nın modernizasyonu projesi oldu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı toplam maliyeti 8 milyar 178 milyon 9 bin TL olan proje için 2025 yılında 278 milyon 241 bin 729 TL bütçe ayırdı. Rıhtımların ötelenmesi, liman yaklaşım kanalının taranması, konteyner molü inşaatı için biner TL bütçe ayrılırken makine teçzihat rıhtım bakımı, onarımı, tarama, üstyapı projeleri için ise 278 milyon 241 bin 729 TL bütçe ayrıldı.
Öte yandan 2024 yılı için 5 bin TL bütçe ayrılmış olmasına rağmen yatırım programında yer alan bilgilere göre yaklaşık 388 milyon TL bütçe kullanılmış olduğu görüldü.
ÇED KARARI ÇIKMIŞTI
'İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi' kapsamında çalışmaların başlatılması Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı geçtiğimiz yıl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı almıştı. Bakanlık ilk olarak Yenikale açıklarında dip taraması çalışmaları yapacak. Planlanan bakım taramasının gerçekleştirileceği alan, deniz araçlarının bekleme yapması ve bakım onarımları için deniz araçları park sahası olarak planlanıyor.
İzmir Alsancak Limanı'na yeni nesil gemilerin yanaşmasına ve limanın kapasitesinin artırılmasına imkan verecek projeye göre, TCDD tarafından şu an 150 metre genişlik ve ortalama eksi 11 metre derinlikte olan yaklaşma kanalının 250 metreye genişletilmesi ve eksi 17 metre derinleştirilmesi öngörülüyor iken öte yandan Körfez'in kuzeyinde ise İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından ise 13 metre uzunluğunda ve 8 metre derinliğindeki akıntı iyileştirme kanalını inşa edilmesi planlanıyor.
2017'DE VARLIK FONU'NA DEVREDİLDİ
Alsancak Limanı'nın 2004'te özelleştirilmesi planlandı. 49 yıllığına özelleştirilmesi için 3 Mayıs 2007'de açılan ihaleyi Hutchison, Global ve Ege İhracatçı Birlikleri, LİMAŞ, 1 milyar 275 milyon dolar teklif vererek kazanmıştı ancak Kamu İşletmeciliğini Geliştirme Vakfı ve Liman İş Sendikası'nın açtığı dava sonucu Danıştay iptal etmişti. Ardından 2017 yılında Alsancak Limanı Varlık Fonu'na devredilmişti. Bu süreçte özelleştirme işleminde resmi bir gelişme olmamıştı. Limanın özelleştirilmek istenmesi CHP'liler ile AK Partilileri karşı karşıya getirmişti. TCDD verilerine göre Alsancak Limanı, yılda 1,2 milyon konteynere ve 1,4 milyon kuru yüke ev sahipliği yapabiliyor.