Büşra ÇETİNKAYA/EGEDESONSÖZ – İzmir'in Çeşme ilçesinde bu yıl 13'üncüsü düzenlenen Alaçatı Ot Festivali sona erdi. Çeşit çeşit otların tezgahlarda yer aldığı, söyleşilerin ve birbirinden renkli etkinliklerin yapıldığı 4 gün süren festivale ilgi oldukça yoğundu.

Fed Başkanı'ndan faiz indirimi açıklaması Fed Başkanı'ndan faiz indirimi açıklaması

Çeşme Ziraat Odası Başkanı Süleyman Özer, 13. Alaçatı Ot Festivali ile ilgili Egedesonsöz'e değerlendirmede bulundu.

SATIŞLARDA BEKLENEN OLMADI
Özer, festivalde tezgah açan üreticilerin satış anlamında beklentisinin karşılanmadığını belirterek 'Üreticilerin birçoğu tezgah açtı. Aşırı derecede kalabalıktı ancak iş potansiyeli yoğun değildi. İnsanlar iş yapamadı. Kalabalık olduğu için tezgahlarla muhatap olamadılar. Şu ot neye yarar gibi bir gezi yapamadı vatandaş. İlgi yoğundu ama alışveriş anlamında beklenen olmadı' dedi.

MANAVLAR GİBİ MALZEME TEMİN EDİP TEZGAH AÇANLAR DA VARDI
Festivale ülkenin her yerinden ilgi olduğunu aktaran Özer, üretici olmayıp tezgah açanların da festivalde olduğunu ekleyerek şunları söyledi:

'Dışarıdan gelenlerin de tezgahları vardı. Üretici olmayan insanlar da manavlar gibi malzeme temin edip tezgah açanlar da vardı. Van'dan gelen insanlar bile vardı. Konya'dan bile gelip tezgah açanlar vardı. Ziyaretçi de tezgah açan da Türkiye'nin her yerinden vardı. Yerli halk da tezgah açtı ama iş biraz daha ticarete dönüştü ve dolayısıyla kalite de düştü.'

EN ÇOK ENGİNAR SATTI
Özer, en çok satış yapan ürünleri de sıralayarak 'Çeşme'de zaten yeteri kadar ot var. Çeşitlerin hemen hemen hepsi var ama dönemleri farklı olabiliyor. Dışarıdan gelen bazı otlar da olabilir ama ağırlıklı olarak Çeşme otları vardı. En çok satılan enginardı. Şu anda tam zamanı hatta üretim de bu sene çok yoğun değildi. Radika, turpotu, cibes gibi otlar da satıldı. Tabi otlar gittikçe de azalıyor yeterli yağış olmadığı için' şeklinde konuştu.

BİM'DEN REÇEL ALIP SATANLAR VAR
Son olarak Özer, sözlerini şöyle noktaladı:

'Festivalde Perşembe ve Cuma günleri çok yoğunluk yoktu ama insanlar tezgahları daha rahat gezdiler, ihtiyaçlarını temin edebildiler. Tezgah sayısı fazla olunca bu sefer çok enteresan şeyler de oluyor. Her tezgahta benzer şeyler var. Reçeli BİM'den alıp kavanoza koyup satanlar da var. Böyle şeyler de olabiliyor ve bunun kontrolünü yapmak çok zor. Tezgahtaki ürünü adam kendi tarlasında mı yetiştirip satıyor, başka yerden tedarik edip de mi satıyor bilemiyoruz'