Büşra ÇETİNKAYA / EGEDESONSÖZ – İzmir'in en köklü üniversitelerinden biri olan Ege Üniversitesi'de Öğrenci Köyü oda fiyatlarına yüzde 305 zam geldi. 2024-2025 yılı öğrenci köyü 2 kişilik oda aidatı 1480 TL'den 6000 TL'ye; 3 kişilik oda aidatı 1250 TL'den 5000 TL'ye çıktı.

Egedesonsöz'e konuşan öğrenciler zamlanan aidat fiyatlarına karşı tepki gösterdi. Öğrenci Köyü'nün verdiği hizmet bedelinin 6000 lira olmaması gerektiğini söyleyen öğrenciler, yüzde 305'lik zamma isyan etti. Böyle giderse eğitim haklarının da ellerinden alınacağını dile getiren üniversiteliler, zammın geri çekilmesini talep etti.

'BARINMA HAKKIMIZ TİCARETE DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR'
Öğrenci köyünde kalan ikinci sınıf Türk Dili ve Edebiyatı öğrencisi, yurt aidatına gelen yüzde 305'lik zam ile birlikte barınma haklarının ticarete dönüştürüldüğünü belirterek şunları söyledi:

'1480 TL'den 6000 TL'ye çekilen aidata, aynı meblağda ödemek zorunda olduğumuz bir depozito da ekleniyor. Bu ödenekleri 1 haftada ödemek zorunda kalıyoruz. Şu anda pek çok arkadaşımız yersiz yurtsuz kalmakla karşı karşıya. Hem bir barınma krizi yaşıyoruz hem de bu kadar zamdan sonra barınma hakkımızın ticarete dönüştüğünü düşünüyoruz. Yurdumuzda bir yemek hizmeti yok. Bu 6 bin liranın içinde yemek dahil değil.Okulun yemekhanesine para ödeyerek yemeğimizi yiyoruz. Bir öğrencinin 1 aylık masrafı, geçen senenin fiyatlarına binaen konuşmak gerekirse yemekhanede 1 günlük yemek fiyatı 80 TL. Aylık 2 bin 400 TL'ye denk geliyor. Öğrencilerin yalnızca yeme içme masrafı yok. Haftada bir çamaşır yıkansa bile yıkama ve kurutma olmak üzere toplam 80 TL çamaşır masrafımız oluyor. Ayda 320 TL'lik bir oynamaya sebep oluyor.'

'1 AYLIK MASRAF 16 BİN LİRAYI BULUYOR'
Bir öğrencinin aylık masrafını anlatan öğrenci, 'Bunların dışında eğitim masrafımız var. Türkoloji öğrencisi olarak aldığım kitaplara verdiğim paranın haddi hesabı yok. Yaklaşık kendi ağırlığım kadar kitap aldım. Ben 40 kiloyum, kitaplarım 43 kiloya denk geliyor. Söylemek istemezdim ama yaklaşık 8 bin liraya aldım bu kitapları. Öğrenci olarak aylık masrafımız 10 bin lirayı geçiyor. Bunun içine 6 bin lira yurt parası ekleniyor ve 16 bin lira oluyor. Depozito eklenince 22 bin lira oluyor. Bizim elimize geçen maksimum 10 bin lira oluyor. Çoğu öğrenci çalışıyor. Öğrencinin okurken çalışması kadar zor bir durum yok. Akademik çalışma stresi, gün içinde işe gidiyorsun, geceleri ders çalışıyorsun, uyku yok sadece kahve, yemek yok. Bu şekilde hayatı idame ettirmek çok zor oluyor. En sonunda kendimi öğrenci gibi değil , sistemsel zincirde bir halka gibi hissetmeye başlıyorum. KYK burs desteği 2 bin lira. Geri ödemelisi var geri ödemesizi var. Geri ödemeli kredi alanların zaten vay haline. Ailemizin desteğiyle birlikte aylık gelirimiz ve giderimiz 8 -10 bin lira oluyor. Eğitim masrafları en az 6 bin lirayı buluyor ve yine 6 bin lira eksiğimiz kalıyor. Açlık sınırına yakın bir masrafımız varken açlık sınırının çok daha altında bir gelirimiz var öğrenciler olarak. Buna rağmen barınma hakkımız ticarete dökülmüş ve yüzde 305 zam yapılmış durumda. En pahalı yemekhanenin, en pahalı yurt ücretlerinin en pahalı kampüs içi restoranların olduğu bir üniversitede okuyoruz' ifadelerini kullandı.

Öldüren ilaçlamada şüphelilerden savunma: 3 gün eve girmeyin dedim! Öldüren ilaçlamada şüphelilerden savunma: 3 gün eve girmeyin dedim!

'BU GİDİŞLE OKUYAMAM, 6 BİN LİRAYI ÖDEYEMEM'
4 yıldır öğrenci köyünde kalan öğrencilerden biri 'Yaklaşık 1 saat boyunca şaka olduğunu sandım. Bir şok geçirdim ve çok güldüm. Etkisi sonradan geldi. Büyük bir üzüntü yaşadım. Emekli bir ailenin çocuğuyum. Babam 20 bin lira maaş alıyor, ailem Tunceli'de yaşıyor. Bir şekilde burslarla kıt kanaat geçinmeye çalışıyorum. 1480 lirayı bile öderken zorlanıyorum. 23 yaşına geldim, babama söyleyemiyorum. Ben okuyamayacağım bu gidişle, 6 bin lirayı ödeyemem. Babamın maaşı yetmiyor, ben de çalışarak bir şekilde yetinmeye çalışıyorum. KYK yurdu da nedense bana çıkmıyor. Oraya da giriş yapamıyorum. Çok kötü bir durumdayız. İlk başta öğrenci köyünün aidatı 780 liraydı. Sonra 1480 lira yaptılar enflasyondan dolayı dedik yaramıza tuz bastık ama şimdi de 6 bin lira yaptılar. Büyük bir şok etkisi yarattı bizde. Burs çıkmadığı için geri ödemeli kredi alıyorum, ailemin desteği ve başka bir vakıftan aldığım burs ile bugüne kadar gelebildim' diye konuştu.

'HAMAM BÖCEKLERİ ODA ARKADAŞIMIZ GİBİ OLDU'
Yurt hizmetlerinin yetersiz olduğundan bahseden öğrenci, sözlerine şöyle devam etti:

'Ben çok fazla açılan bir insan değilim ama 1 aylık masraf 9-10 bin lira tutuyor. Aylık ortalama market alışverişine 2 bin 300 lira gidiyor. Üniversitenin yemekhanesi zam yaptı o da pahalandı. Orada da kullandıkları yağın kalitesizliği ve hijyen eksikliği nedeniyle yaşanan böcek sorunları gibi problemler yaşıyoruz. Yurda verilecek 6 bin lira verilen hizmetlerin hiçbirine değmeyecek. Evde hamam böceği gördüğümde tiksiniyordum. Burada görünce tiksinmiyorum artık oda arkadaşımız gibi oldu. Ölüyorlar, ters dönüyorlar. Koridordan ölülerini bile almıyorlar. Şu anda dolabımın altında ayakkabımın altında kırkayak var. Kırkayak zehirli bir hayvan. İğreniyorum, alamıyorum, temizlik görevlisine söylüyorum gelip alsın diye. Gelen yok. Astım alerji hastasıyım. Toza alerjim var. Rapor verdim öğrenci köyüne. Yaz aylarında olduğumuz için ayda 1 kez temizlik yapıyorlar. Şu anda bize verdikleri yorgan kirden sararmış durumda. Sandalye kırılıyor, bize öyle bir sandalye veriyorlar ki masanın yüksekliğinden dolayı cüce gibi kalıyoruz ders çalışırken.

'KAYALARIN ALTINDAN FARELER ÇIKIYOR'
Bahçemiz çok yeşil bi alan. Kayaların, taşların altından fare çıkıyor. Sıçanlar çıkıyor. Köpek sorunu var. Benim duyduğum kadarıyla son 1 yıl içerisinde 2 arkadaşa saldırdılar. Güvenlik sorunları nadiren oluyor ama olmaması lazım. Bir kere üniversite ile alakası olmayan bir sapık bahçeye girmiş nasıl girdiğini bilmiyoruz ama kız öğrencileri izlerken yakalanmış. Önceden güvenlik görevlileri arabayla geziyorlardı, özellikle yaz aylarında hiç görmüyorum.

Eğitim hepimizin hakkı. Biz okumak için geliyoruz. Burası bir yurt, ticarethane değil. Kar gütme amaçlarının olmasından dolayı eğitim hakkımız elimizden alınıyor. Biz sadece barınma hakkımızın karşılanmasını istiyoruz. Bizim isteğimiz makul bir istek. Mantıklı bir ücret olmasını istiyoruz. İnsan gibi yaşamak istiyoruz.'