Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Geçtiğimiz Ağustos ayında doğalgaza yapılan zamdan sonra odun ve kömüre de zam geldi. Kömürün tonu, 6 bin liradan 6 bin 500 liraya, odunun tonu ise 3 bin liradan 6 bin liraya çıktı.
Sonbahar döneminde İzmir'de havalar ılıman gitse de vatandaşlar, kış yaklaşırken ısınma konusunda kara kara düşünmeye başladı. İzmir Odun Kömür Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Mustafa Düzyol, devletin taşeron şirketlere ürettirdiği yüksek kalorili kaliteli kömürün piyasada olmadığını öne sürdü. Düzyol, şu anda kendisinin de sattığı kömürlerin kalitesizliğine vurgu yaparak, 'Bir dostuma kesinlikle tavsiye etmem' ifadesini kullandı.
DEVLETİN ÇIKARDIĞI KÖMÜR, VATANDAŞA ULAŞTIRILAMIYOR
Vatandaşın ekonomik sıkıntısının zirve yaptığına dikkat çeken İzmir Odun Kömür Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Mustafa Düzyol, artık kömür alımlarının eskisi gibi 500 kilo, 1 ton şeklinde olmadığının altını çizdi. İnsanların 250 kilo kömür bile alamaz hale geldiğini belirten Başkan Düzyol, 'Geçtiğimiz kış havalar soğuk olduğunda vatandaş, bir çuval kömürü sırtlayıp evine götürdü, onunla ısındı. Bu kış durumun daha ağır geçecek gibi' dedi ve şu değerlendirmelerde bulundu:
'Vatandaş, doğalgazı varsa, zaten kömüre bakmıyor. Ağustos ayında yapılan doğalgaz zammından sonra insanların ısınma giderinin artacağını düşünüyorum. Dolayısıyla kömüre geçmek isteyenler olacaktır. Fakat kömüre geçmek de çözüm değil. Çünkü kömür de pahalı. Üstelik kalitesiz. Şöyle ki, devlet kömürün tonunu 6 bin liradan 6 bin 500 liraya çıkardı. Devletin, taşeron firmalara sattığı madenlerden çıkarılan gerçekten kaliteli kömür, tüccara, esnafa verilmiyor; yandaşlara, TEAŞ gibi kurumlara veriliyor. Biz de çaresizlik içinde özel sektörün çıkardığı kalitesiz, düşük kalorili kömürü halka sunmak zorunda kalıyoruz. Kömürün tonu 6 bin lira. 25 kiloluk bir çuval kömür 180 lira. Kömür dükkanlarının semtine uğrayan yok. Köylerde, kasabalarda, doğalgazın olmadığı semtlerde kömür, ısınma konusunda temel ihtiyaç ama denetim sıfır noktasında. Depolarda kömürümüz var ama sattığımız kömürü, bir dostuma kesinlikle tavsiye edemem; bu kömür iyidir, diye kefil olamam. Doğalgazdan kömürlü sobaya geçiş döneminin ardından şimdi de battaniyeye dönülecek gibi. Çünkü insanların geliri artmadığı gibi ısınma giderleri, kalitesiz kömüre rağmen artıyor. Bu da bizim işlerimizi sekteye uğratıyor.'