Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, gün boyu devam eden denetimler kapsamında teknelere çıkan ekipler, dalgıçların topladığı deniz patlıcanlarının kilosunu ve ebatlarını ölçtü.

Denetime katılan il Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, deniz patlıcanı avcılığında kota aşımına izin verilmeyeceğini kaydetti.

Saylak, bakanlık tarafından denizlerde ekositeme zarar verilmeyecek şekilde 'Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkındaki Tebliğ' neticesinde, Muğla'nın da içinde olduğu üç ilde, 1 Kasım ile 31 Mayıs 2021 tarihleri arasında deniz patlıcanı avcılığına izin verildiğini hatırlattı.

Amaçlarının geçen 4 yıl Kuzey Ege sularında devam eden avcılığın, 4 yılda İzmir, Aydın ve Muğla sularında devam etmesi olduğunu belirten Saylak, şu ifadeleri kullandı:

'Yani nöbetleşe avcılığa izin verilmiştir. Herkes şundan emin olmalıdır ki Tarım ve Orman Bakanlığı olarak denizlerimizde sürdürülebilir avcılık için belli kotalarla deniz patlıcanı avcılığına izin veriyoruz. Bu kapsamda bizler yani Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığımız 7/24 olarak aralıksız denetimlerimize devam ediyoruz.'

Saylak, tebliğ ile avlanan ürünlerin bakanlıkça belirlenen karaya çıkış noktalarından çıkarılması gerektiğini ifade ederek, denetimlerde yüksek miktarlarda avcılık yapan kişilere rastlamadıklarını dile getirdi.

Her balıkçı gemisinde azami 5 dalgıç ve her dalgıç için en fazla 40 kilogram ürün çıkarılmasına müsaade edildiğini anlatan Saylak, 'Yönetmelik çerçevesince kota aşımlarında balıkçılarımızın avcılık belgeleri iptal edilecektir. Bu konuda tebliğimiz son derece açık. Bunu uygulayacak iradeye de sahibiz.' dedi.

Saylak, daha sonra Turgutreis Balıkçı Barınağındaki balıkçılarla sohbet ederek istek ve şikayetlerini dinledi. (AA)