Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Mobilya üreticileri, son bir yıldır büyük bir kriz yaşıyor. İzmir Mobilyacı ve Marangozlar Esnaf Odası Başkanı Hasan Özkoparan, sektörün krizden çıkma adına çok büyük bir özveriyle mücadele ettiğini belirterek, sürekli artış gösteren hammadde fiyatlarından, personel giderlerinden yakındı. Bu iki büyük gider kalemi nedeniyle mobilya fiyatlarının da arttığına dikkat çeken Başkan Özkoparan, sektörün iç piyasada son bir yıl içerisinde yüzde 50 daraldığına vurgu yaptı.
DAHA KALİTELİ ÜRÜN ÜRETMEK ZORUNDA KALACAĞIZ
Vatandaşın artık mobilya alamadığını, değiştiremediğini belirten İzmir Mobilyacılar ve Marangozlar Esnaf Odası Bakanı Hasan Özkoparan, 'Çünkü ekonomik şartlar nedeniyle vatandaş karnını zor doyuruyor. Mobilya, ihtiyaç sıralamasında gerilere atıldı' dedi. Vatandaş gibi mobilya sektörünün de zorda olduğuna dikkat çeken Başkan Özkoparan, şu değerlendirmelerde bulundu:
'Mobilya sektörünün ihtiyaç duyduğu hammaddelerin fiyatı çok yükseldi. Diğer yandan işçilik maliyetleri çok arttı. Bizim sektörde öyle asgari ücretle çalışan yok. Sektörde 35 bin liranın altında çalışan neredeyse yok gibidir. Bu giderleri üst üste koyunca, haliyle tüketiciye sunulan mobilyanın fiyatı da artıyor. Sözün özü, vatandaş da üretici de zor durumda. Hammadde fiyatlarının artışında dur durak yok. Devamlı artıyor. İki ay önce aldığımız ürünü bugün almaya gitsek, arada en az yüzde 20'lik fark oluyor. Sadece ülkemizde değil, dünyada hammadde kıymete bindi. İnanıyorum ki yakın zamanda insanlar mobilyalarını değiştirmek zorunda olduğunu fark edecek. Daha kaliteli bir ürün üretmek zorunda kalacağız ki, o maddenin bize tekrar geri dönüşü olabilsin. Şu andaki fiyatlarla baş edemeyen tüketici, daha kaliteli olacağı için daha pahalıya satılacak ürünü nasıl alacak? Bu soruyla karşılaşıyoruz. Şöyle ki, bugün tüketici bir mobilya, dolap alıyor, iki üç sene sonra onu atıyor, yenisini alıyor. Hele bir yerden bir yere taşındığı zaman o ürünler deforme oluyor. İki kez kuruyorsunuz, üçüncüsünde kuramaz hale geliyor o dolaplar, mobilyalar. Bu nedenle insanlar daha dayanıklı, daha uzun süre kullanabileceği ürünleri almaya yönelecek.'
DOLAR VE EURO KURU, İHRACATÇININ ÖNÜNÜ KAPATIYOR
İç piyasada mobilya sektörünün son bir yıl içerisindeki daralma oranının yüzde 50'lere vurduğunu anlatan Başkan Hasan Özkoparan, sözlerini şöyle sürdürdü:
'İç piyasada işler kötü, dış piyasada daha da kötü. İhracat durma noktasında. Dolar ve euro, bugün elimizi yakıyor ama diğer taraftan ihracatçının önünü kapatıyor. İhracat için doların bugün olması gereken seviye, 50 liradır. Firma bir takım yapıyordu, 2 bin dolara veriyordu, yani 75 bin liraya. Sonra bir bakıyor ki, yeni yapacağı takımın maliyeti 2 bin dolar! Dolar 50 lira olsa, karşılığı 100 bin lira yapacak ki, o zaman üretici biraz para kazanacak. Bu kara tablo nedeniyle yurt genelinde kepenk kapatan çok firma oldu, hatta konkordato ilan ederler var. İhracat tıkanınca kapanma noktasına gelenler var. İzmir'deki durum, Türkiye ortalamasının çok altında olmasına rağmen krizin acımasız yansımalarınızı biz de yaşıyoruz.'