Yerel Yönetimler

Mimarlar Odası itiraz etmişti… Belediye Sarayı'nın kaderi belli oldu!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir'de yaşanan depremin ardından hasar gördüğü gerekçesiyle yıkılmasına karar verilen İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Konak Meydanı'ndaki Belediye Sarayı'yla ilgili tartışmalar hız kesmeden devam ediyor.

Türkiye'nin en yıkıcı depremlerinden biri olan ve 117 vatandaşın hayatını kaybetmesine neden olan, 30 Ekim 2020 depremi sonrası İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ana hizmet binası boşaltılmıştı. Deprem sonrası İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ilk olağanüstü meclis oturumunda Meclis'te bulunan tüm partilerin oy birliği ile yıkımına karar verilirken, sonrasında AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi grubu karar değiştirerek güçlendirme fikrini belirtmişti.

Başta Mimarlar Odası İzmir Şubesi olmak üzere TMMOB'a bağlı meslek odaları da yapının kent hafızası için önemli olduğunu vurgularken, yıkılması yerine güçlendirme yapılmasının daha doğru olacağı, yıkılması durumunda ise aynı yapının tekrar yapılması gerektiğini sıklıkla aktarmıştı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise binanın kaderinin ortak akılla belirleneceğini dikkat çekerken, 16 kişiden oluşan uzman komisyon kurulmuş ve kararı komisyonun vereceği açıklanmıştı.

KOMİSYON YIKIMA SICAK BAKMIYOR
Komisyonun ise İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne sunduğu rapor netleşirken, kurulun ağırlıklı olarak mevcut binanın korunması yönünde görüş bildirdiği, yıkılması halinde ise aynı ölçütte bina yapılmasını istediği öğrenilmiş ve oy birliği ile yazılan raporda, 'Kentler meydanlarıyla anılır ve simgedir. Bu yapılar sıradan binalar değildir. Halkın temsil edildiği yerlerdir' ifadeleri yer almıştı.

Mimarlar Odası İzmir Büyükşehir Belediye Sarayı'nın yıkılmaması için İzmir 1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na 'Korunması gereken kültür varlığı' başvurusunda bulunurken, başvuru kurul yetkilileri tarafından reddedilmiş ve Mimarlar Odası İzmir Şubesi kararı Yüksek Kurula taşıyarak binanın yıkılmaması yönünde iradesini tekrarlamıştı.

YÜKSEK KURUL KARARINI VERDİ
Süreç içinde İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından molozları karşılığı yıkım ihalesine çıkarılırken, Mimarlar Odası İzmir Şubesi ise yıkım için Yüksek Kurul kararının beklenmesi gerektiğini vurgulamıştı. Son olarak, alana gelerek çalışmalarını sürdüren ve İzmir 1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun kararını da inceleyen Yüksek Kurul, kararını verdi. Yapılan incelemeler sonrası İzmir 1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun kararını onayan Yüksek Kurul, İzmir Büyükşehir Belediye Sarayı için 'Korunması gereken kültür varlığı' talebini reddetti.

Alınan karar sonrası 1966 yılında yapılan 'Mimari Proje Yarışması' sonucu projesi elde edilen, inşaatına ise 1968 yılında başlanan ancak 1982 yılında kullanıma açılan Belediye Sarayı'nın yıkımının önünde engel kalmadı.