MHP'nin hal-i pürmelali

7 Haziran'daki seçimin ardından koalisyon hükümeti kurulması çalışmalarında MHP'nin tavrı 1 Kasım seçimi sonrası parti içinde olağanüstü kurultay sürecini doğurdu. Ciddi bir kesim artık Bahçeli ile partinin bir başarı yakalayamayacağına inanıyor. Bahçeli ise kurultay çağrılarına ve illerden gelen tepkilere teşkilatları görevden alarak yanıt vermeyi tercih ediyor. Bu ateş ne zaman söner bilinmez ama partinin direksiyonunda bulunan irade, kurultay tarihini 18 Mart 2018 olarak ilan edince muhalifler de yargıya gitti. Tabi ki hukuki süreç devam ediyor. Peki, adaylar ne yapıyor? Bahçeli'ye rakip olarak ortaya çıkan isimler birleşebilecek mi? Kimin liderliğinde muhalefet bir araya gelecek? Daha birçok soru ve süreç içinde yanıtını bulacak konular partiyi olduğu kadar partilileri de meraklandırıyor.

Gelelim bu işin Ege Bölgesi'ndeki yansımalarına ve adayların durumuna… Parti yönetimi herkesin bildiği gibi Denizli teşkilatını muhalefete destek verdiği gerekçesiyle görevden aldı. Atanan yönetim de kendi isteği ile birkaç gün sonra istifa etti. Aydın, Manisa, Muğla ve Kütahya'da ise şimdilik başkaldırı olmasa bile teşkilatlarda ciddi kaynama yaşanıyor. Afyon ve Uşak'ta da muhalefet önemli destek buluyor. Hatta Uşak eski Milletvekili Durmuş Yılmaz, adaylar arasında yer alan Meral Akşener'e ziyaretinde 'genel başkanım' sözleriyle hitap etti. Adaylardan Ümit Özdağ, Sinan Oğan ve Koray Aydın gibi isimleri de isteyen teşkilatlar yok değil…

Peki, İzmir'de durum nasıl? Öncelikli olarak 'kadrolu milletvekilleri' Oktay Vural ve Ahmet Kenan Tanrıkulu ile mevcut yönetim yani İl Başkanı Necat Karataş ve ekibi Genel Başkan Bahçeli'nin arkasında duruyor. Zaten en ufak bir şüphe olsa teşkilatın kapatılması kararı şimdiye kadar çoktan verilirdi. Bu durum muhalefetin zemin ve destek bulamayacağı anlamına mı geliyor? Tabi ki hayır. Özellikle Akşener'e destek imzası verenlerin arasında ciddi sayıda görevde bulunan ilçe başkanı yer alıyor. Parti kulislerinde Balçova, Bayındır, Çeşme, Torbalı, Buca, Bornova, Bayraklı, Selçuk ve Tire ilçelerinin imzaları çoktan attığı konuşuluyor. Delege olmayan fakat görevde olan ilçe başkanlarının da manevi desteğini unutmamak gerek.

Akşener'in en büyük destekçisi tabi ki eski İl Başkanı Müsavat Dervişoğlu… Yıllarca Bahçeli'nin yanında olan Dervişoğlu önceki kurultayda aday olarak bağımsızlığını ilan etmişti. Şimdi ise Akşener'in programlarını yapıyor, eski isimlerle bir araya geliyor, Ege Bölgesi'ndeki imza hareketine öncülük ediyor. Ayrıca, Akşener'e gönülden destek veren isimlerin başında partinin 2014 Büyükşehir adayı Murat Taşer de bulunuyor. Geçmişte, 1995-2001 yılları arasında DYP'de siyaset yapan Akşener'in ciddi merkez sağ desteği de var. Taşer ve birçok isim ile bu noktada yolları kesişiyor.

Akşener'in en büyük dezavantajı ise cemaat ile olan ittifak iddiaları. Her gün yeniden alevlenen işbirliği ve parti içinde cemaatin etkili olacağı dedikoduları sürekli yazılıp çiziliyor. Bu durum, Akşener muhaliflerinin elindeki en büyük koz olarak görünüyor.

Süreçte genel merkezdeki değişimi destekleyip Akşener'in başkanlığına karşı çıkanlar da var. Bu isimler ise şimdilik Koray Aydın ve Prof. Dr. Ümit Özdağ etrafında toplanmış durumda. Fakat bu yapı kimin lider olacağına henüz karar vermiş değil. Aydın'ın etkili olduğu İzmir'de ciddi kesimler var. Manisa'da da hakim olan Aydın'ın Özdağ'a destek vermesini isteyenler de bulunuyor. Özdağ konusundaki kafa karışıklığı ise geçmişte Bahçeli'ye rakip olması, partiden atılması, yeniden meclise girerek genel başkan yardımcılığına kadar yükselmesinden kaynaklanıyor. Ciddi bir kesim de bu durumu gel-git olarak nitelendiriyor.

Peki, bu yapıya kim destek veriyor? Akşener'siz bir parti isteyen İzmir'deki kesim daha önceki kurultayda Aydın'ın yanında olanlar. Bu isimler içinde EGİAD'ta uzun süre görev yapan ve Seda Kaya karşısında yarışı az farkla kaybeden Kenan Doğan, eski Milletvekili Yusuf Kırkpınar ve kardeşi Hüsmen Kırkpınar, Bornova eski İlçe Başkanı Akın Biliç, Çiğli eski İlçe Başkanı Nevzat Karal gibi çok sayıda isim yer alıyor. 7 Haziran'da milletvekili olup 1 Kasım'da ünvanına 'eski' sıfatı ekleyen Milletvekillerinden Murat Koç 'un ekibi ile birlikte, Aslan Savaşan'ın ise bireysel olarak bu yapıya destek verdiği ifade ediliyor. Partinin kadın adayları Neslihan Çelik doğrudan, Sanem Kılıç ise dolaylı olarak genel merkezi destekliyor. Çünkü Kılıç, şu anda görevde bulunan Ege Bölgesi'ndeki MHP'li ilçe belediyelerine danışmanlık hizmeti veriyor. İzmir'de üniversite ve akademik camiada görev yapan Prof. Dr. Recep Kök başta olmak üzere birçok ismin de muhalefete destek verdiğini belirtmekte fayda var.

Kentte ciddi bir destek kitlesi olan diğer aday ise eski Iğdır Milletvekili Sinan Oğan… Kampanyasını özellikle akrabaları üzerinden yürüten, Kars-Ardahan ve Iğdır ile Erzurumlulara yönelik çalışan Oğan'ın akademisyen kimliği de kendisine avantaj sağlıyor. İl Başkanı Karataş'ın yönetiminden istifa eden isimlerden altısının Oğan'a destek verdiğini de hatırlatalım. İstifacılar ayrıca parti içinde İzmir'in sanayi ve iş dünyasını temsil eden yerlerde görev alıyor. Akşener'siz MHP isteyen Aydın ve Özdağ destekçisi yapıda görev alanlar Oğan'ın son süreçte çekilerek kendilerine destek vermesini bekliyor.

Adayların kişisel ilişkilerin dışında bölgede ve İzmir'de durumu oldukça karışık olan MHP'de son olarak AK Parti ile temas kuranlardan bahsedelim. Bu konuda ibreyi iktidar partisine çevirenlerin yol haritasını belirleme öncülüğünü AK Parti'nin MHP kökenli Karşıyaka eski İlçe Başkanı Mehmet Karal yapıyor. Geçtiğimiz günlerde, Karşıyaka'da bir kafede yine Büyük Birlik Partisi kökenli Kemalpaşa Belediye Başkanı Arif Uğurlu'nun da katıldığı bir toplantı gerçekleştirildi. AK Parti Milletvekili Kerem Ali Sürekli'nin hitap ettiği kalabalık, partide yaşadığı çekinceleri anlatırken AK Parti'nin vaatlerini dinledi. İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Erol Eroğlu, Lütfü Kılıç ve Dündar Tanrıverdi gibi isimlerin de yer aldığı yapının AK Parti ile teması bakalım ne getirecek. Görünen o ki kartların yeniden karılması partide hareketi arttırıyor.