Ege

Marmara Gölü kan ağlıyor!

Hatalı tarım ve su politikaları nedeniyle kuruyan Marmara Gölü çıkılan üçüncü ihale de sonuçsuz kaldı.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Uluslararası sözleşmelere göre koruma altında olan Manisa'nın kuş cenneti Marmara Gölü'nün yüzey alanı, hatalı tarım ve su politikalarından dolayı tamamen kurudu. Gölün ana besleme kaynağı olan su, Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından inşa edilen Gördes Barajı'nda tutuldu. Marmara Gölü'nden geriye ise tabelalar ve hurdaya dönmüş balıkçı tekneleri kaldı.

DSİ Genel Müdürlüğü kuruyan Marmara Gölü için ihale kararı aldı. DSİ 2. Bölge Müdürlüğü, Marmara Gölü'nü 'eski günlerine kavuşması' için Manisa Gölmarmara Gölüne İlave Su Temini Planlama ve Proje Mühendislik Hizmetleri' ihalesine çıktı ancak verilen tekliflerin ayrılan ödeneğin üzerinde olması nedeniyle ihale iptal edildi

DSİ, geçtiğimiz yıl da ihaleye çıkmış ancak 'bütün tekliflerin yaklaşık maliyetin çok üzerinde olması' nedeniyle ihale sonuçsuz kalmıştı. İlk ihale de iptal edilmişti.

GÖL TARIM ALANI OLARAK KULLANILIYOR
Gölün tümüyle eski haline dönebilmesi için sivil toplum kuruluşları ve bölge halkı, Ahmetli Regülatörü'nden göle derhal su bırakılmasını talep ediyor. Bir yandan göl kururken, diğer yanda gölün kuruyan alanları sürülerek taban suyunu kullanan tarım ürünleri ekiliyor ve göl şu anda tarım alanı olarak kullanılıyor.

20 BİN SU KUŞUNA EV SAHİPLİĞİ YAPIYORDU
Marmara Gölü uluslararası öneme sahip bir önemli kuş alanı. Kış aylarında bu gölde yaklaşık 65 bin su kuşu görülebiliyordu. Nesli tehlike altına girmeye yakın olan tepeli pelikan türünün dünya nüfusunun yüzde 9'u kış aylarında Marmara Gölü'nde besleniyor ve kışı da burada geçiriyordu. Ancak tepeli pelikan ve karabatak gibi neslinin tükenme tehlikesi olan 101 farklı türden 20 bin su kuşuna ev sahipliği yapan göl, kuşlar tarafından da terk edildi. Gölde iki endemik balık türü yaşıyordu. Gölün kuruması özellikle balıkçılıkla geçinenlerin hayatını etkiledi.

Göl, 'Ulusal Sulak Alan' vasfında ve Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği'ne göre koruma altında. Ayrıca göle giden suyun kesilmesi, Türkiye'nin taraf olduğu Ramsar Sözleşmesi olarak bilinen Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanlar Hakkında Sözleşme'ye de aykırı.

DOĞA DERNEĞİ'NİN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Doğa Derneği'nin Marmara Gölü ile ilgili çözüm önerileri şu şekilde:

- İlk olarak TİGEM'in alanda tarım yapmasının önünü açan protokol iptal edilmeli ve TİGEM'in çalışmaları durdurulmalı

- Gördes Barajı'ndan Marmara Gölü'ne su bırakılmalı

- Ahmetli Regülatörü'nden Marmara Gölü'ne kış ve bahar aylarında su verilmeli

- Göl çevresindeki alternatif su kaynaklarından göle su sağlanmalı

- Kum Çayı'nın nehir yatağında kontrolsüz ve denetimsiz kum ocağı işletme faaliyetlerinin sona erdirilmeli ve derivasyon hattındaki nehir yatağı düzenlenmeli

- Göl Çevresinde tarımsal üretim kuyuları ve su çekimi kontrol altına alınmalı.