Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İZFAŞ'ın ev sahipliğinde 17-20 Nisan tarihleri arasında, 29'uncu kez düzenlenecek olan MARBLE İzmir-Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'nın açılış töreni gerçekleştirildi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ile eşi Öznur Tugay'ın ev sahipliğinde yapılan açılışa İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı MAPEG Genel Müdürü Arslan Narin, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Vekili Tayfun Kılıç, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, Afyon Belediye Başkanı Burcu Köksal, MHP Kütahya Milletvekili Ahmet Erbaş, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Kızılgüneşler, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu, Denizli İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Memişoğlu, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Metin Çekiç, Tüm Mermer, Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hanifi Şimşek, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Başkanvekili Altan İnanç, bürokratlar, yerli ve yabancı sektör profesyonelleri, basın mensupları katıldı.



TUGAY: KOMŞU İLLERİMİZLE İŞBİRLİĞİ İÇİNDE OLACAĞIZ
Bölgesel kalkınmaya önem vereceklerini söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, 'Sadece doğal taş değil teknolojilerinin de fuarı olduğuna dikkat çekmek istiyorum. Bu fuarın geçen 29 yıl içinde çok büyük emeklerle ve katkılar ile gerçekleşti ve ülkemiz için önemli bir organizasyon oldu. Emeği olan herkese teşekkür ederim. Bu dönemde bölgesel olarak kalkınmaya önem vereceğiz. Bunun için komşu illerimiz ve ülkemizdeki tüm kurum ve kuruluşlar ile işbirliği içinde olacağız. İnşallah 30'uncusunda ve daha sonrasındaki daha gelişmiş fuarlarla 20 bin metrekare ilavelerle daha büyük organizasyonlarda buluşmayı diliyorum' ifadelerini kullandı.



ELBAN: SEKTÖRDE İNANILMAZ REKABET VAR
Sektördeki yarışa dikkat çeken İzmir Valisi Süleyman Elban, 'Tüm sektörlerde olduğu gibi doğal taş sektöründe inanılmaz bir rekabet var. Öne çıkmanın kurallarını biliyorsunuz. Maliyeti düşürmek ve katma değerli ürünler üretmekten başka yolumuz yok. Hala bu sektörde madencilik yapıp çıkan mermeri işleyen arkadaşlarımız eğer enerjisini kendi üretmiyorsa rekabet etmekle ilgili iddiasının olmaması lazım. Sektörün artık madencilikte ve taşı işlediği yerlerdeki makinaların üretimiyle ilgili yerli ürünle çalışma yapılmayıp İtalya ve Çin'e bağımlılık devam ediyorsa iddia konusunda eksiklik var demektir. En büyük sıkıntı alternatif kullanımı olan ürünlerdir. Gerek doğal olmayan taşlar gerek kaplama olan malzemeler bu sektörü inanılmaz tehdit ediyor. Bu sektörde taşın katma değerini arttırırsak, bilimsel, tasarımsal konularda ciddi çalışma yapılırsa sektör kendisini ispatlayıp diğer rakip sektörler karşısında güçlü kalabilecektir. Diğer sorunlar bit şekilde çözülür. Fuar, her geçen yıl büyüyor. Ben katkısı olan tüm kurumlara şükranlarımı sunuyorum. Fuarın ilimize, ülkemize ve sektörümüze hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Türk fuarcılığının başladığı şehirdesiniz. Başladığı gün ki vizyon hem uluslararası hem de eğlencenin olduğu bir yerde başlamış. Buraya gelmişken fuar dışı zamanlarını da eğleneceğiniz dinleneceğiniz çok güzel mekanlar var' dedi.



YORGANCILAR: MERMERLERİMİZ BİZDEN DAHA RAHAT SEYAHAT EDİYOR
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı (EBSO) Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar, 'İzmir'i hep beraber yöneteceğizi ifade etmiştiniz. İzmirimizin daha iyi bir yer haline gelebilmesi için her zaman yanınızdayız. Dünyada artık şehirler yarışıyor. İzmirimiz de ülkemizin doğal taş açısından özel konumunu avantaja çevirdi. Ülkemiz doğal taş rezervinin yüzde 40'ını elinde bulundurma şansına sahip. Yıllık 6 milyar dolarlık maden ihracatımızın 2 milyar TL'lik kısmında doğal taş yer almakta. Zorlu bir süreçte geçtiğimiz bu döneminde fuarların yarattığı avantajları değerlendirmemiz son derece önemli. Kentimize 4-5 gün içinde çok önemli katkı sağlayacağı kaçınılmaz. Mermerlerimiz dünyanın en önemli saraylarında, AVM'lerde, sanat merkezlerinde kullanılmaya devam ediyor. Ürünlerimizin rahatlıkla girebileceği noktada vize sorunundan kaynaklı bizim mermerlerimiz bizden daha rahat seyahat edebilmekte' dedi.

Almanya İzmir Başkonsolosu’ndan Başkan Yetişkin’e ziyaret Almanya İzmir Başkonsolosu’ndan Başkan Yetişkin’e ziyaret



ESKİNAZİ: SEKTÖRLERİN ODAĞINI TASARIMA ÇEVİRMEYE ÇABALIYORUZ
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Jak Eskinazi fuarın önemine vurgu yaparak, '4 gün boyunca sektörden binlerce profesyoneli doğal taşın her türüyle ve özel taş makinalarıyla bir araya getirecek fuarın tüm paydaşlar için verimli geçmesi en büyük temennim. Türkiye doğal taş sektöründe önemli oyuncular arasında yer alıyor. Dünyanın en zengin mermer yataklarına sahip Alp kuşağında yer alan ülkemizde 650'ye yakın renk ve çeşitte doğal taş bulunuyor. 2023 yılında 183 ülke ve bölgeye doğal taş ihracatı gerçekleştirdik. Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanımız Sn. İbrahim Alimoğlu sektörel ihracat rakamlarından bahsetti. Burada rakamları tekrar etmek istemiyorum. Benim, bugün burada vurgulamak istediğim; her sektörümüz için hayati önem taşıyan katma değer yaratma ve tasarım odaklı üretim. Bugün hiçbirimizin dilinden düşürmediği dünya devi markalar 'made in' yerine 'design in' vurgusu yapıyorlar. Çünkü katma değerin tasarımla mümkün olduğunun farkındalar. Biz de Ege İhracatçı Birlikleri olarak her yıl düzenlediğimiz tasarım yarışmaları ile konuyu gündemde tutmaya ve sektörlerin odağını tasarıma çevirmeye çabalıyoruz. Doğal taş için düzenlediğimiz AMORF Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması'nı da bu yıl beşinci kez organize edeceğiz. Dahası bugün burada Değişik Tasarım Yarışması kapsamında EMİB Özel Ödülü takdim edeceğiz' dedi.



'Ancak yeterli olmadığının farkındayız. 2023 yılında Türkiye geneli blok doğal taş ihracat birim fiyatımız 192 dolar iken işlenmiş doğal taş birim fiyatı 454 dolar olarak gerçekleşti. Bu demek oluyor ki her bir kilogram blok doğal taş için 262 dolardan vazgeçmişiz. Miktar olarak 2023 yılı blok doğal taş ihracatımızın işlenmiş doğal taş ihracatımızdan neredeyse 1.5 kat fazla olduğu göz önüne aldığımızda ülkemiz için ne kadar ciddi bir kayıp olduğunu görebiliyoruz. Geçtiğimiz 4 yılın işlenmiş doğal taş birim fiyatlarındaki artış eğilimi umut vadeci olsa da blok ve işlenmiş doğal taş ihracatımızın miktarları arasındaki denge işlenmişin lehine değişmeli. Elbette ocakların devamlılığının sağlanması için blok satışının öneminin de farkındayız ancak blok satışlarımızın asgari seviyede kalmasının zengin doğal taş kaynaklarımızdan azami verimi alabilmemiz için bir zorunluluk olduğu da aşikardır. Bugün Beyaz Saray'da, Fransa'da Parlamento binasında ya da Disneyland'da gördüğümüzde gururlandığımız Türk mermerinin daha güçlü bir marka algısı ile küresel pazardaki yerini güçlendirmek için bizim elimizde. Maalesef ülkemizde yapılan inşaatlarda da ithal taşlar kullanıldığına üzülerek şahit olmaktayız. İthal taş kullanımlarının, yerli taşa çevrilmesi en büyük dileğimizdir. Zengin doğal taş yataklarımızın, genç ve nitelikli işgücümüzün yanı sıra gittikçe gelişen teknolojimiz ile katma değer ve tasarım odaklı ihracat yaklaşımımızı harmanlayabilirsek Türkiye'nin doğal taş ihracatından liderliğe yükselmesinin önünde hiçbir engel olmayacaktır' diye konuştu.



BİN BEŞ YÜZE YAKIN BLOK
Bu yıl Çemar Traverten&Mermer ana sponsorluğunda düzenlenen fuarda, tüm doğal taş firmaları Gaziemir'deki Fuar İzmir'in kapalı hollerinde yer alırken C holünün büyük bir kısmı ile D holünün tamamı makine ve teknoloji firmalarına tahsis edildi. Blok mermer alanı da geçen yıl olduğu gibi renk renk, çeşit çeşit bin 500'e yakın blok doğal taşın sergileme alanı olacak. Bu yıl Marble İzmir'de sektör temsilcilerinden gelen talepler üzerine alınan karar doğrultusunda, yalnızca doğal taş ve doğal taş ürünleri ile makine ve teknolojileri sergileniyor.

Marble İzmir için ABD, Orta Doğu ile Asya ve Avrupa bölgelerindeki ticari ataşeliklerle işbirlikleri yapılırken fuara dünyanın dört bir yanından katılımcı ve ziyaretçi bekleniyor. Ticaret Bakanlığı'nın ihracata yönelik destekleriyle Ege Maden İhracatçıları Birliği, İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri ve Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği ile ortak yürütülen üç farklı alım heyeti programı düzenlenecek. Bu programlar kapsamında hedef ülke olarak belirlenen Birleşik Krallık, Güney Kore, Fransa, İtalya, Bahreyn, Mısır, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Umman, Katar, Kuveyt ve Azerbaycan'dan sektör profesyoneli ağırlanacak. İZFAŞ tarafından yürütülen B2B programına da 186 yabancı alıcı katılıyor. Fuar süresince, katılımcı firmaların müşterilerle hızlı ve etkili biçimde görüşmesi sağlanacak. Web sayfası üzerinden Avustralya'dan İtalya'ya, ABD'den Çin'e kadar dünyanın her kıtasındaki toplam 59 ülkeden, bin 912 yabancı ziyaretçi başvuru kaydı alınmış durumda.



Marble İzmir'de doğal taş ve ürünleri ile madencilik sarf malzemeleri, fabrika ve atölye sarf malzemeleri, madencilik makineleri, iş makineleri ve ağır ekipmanlar, fabrika ve atölye makineleri, çevre koruma, geri dönüşüm ve kazanım sistemleri, sektörel kuruluşlar, bilgi işlem ve yazılım firmaları, nakliye ve lojistik hizmetler, finansman ve kredilendirme hizmetleri, kamu ve resmi kurumlar, dernek, birlik ve STK'lar, medya kurum ve kuruluşları katılımcı olarak yer alıyor.

Fuar kapsamında doğal taş tasarım yarışması da düzenleniyor. Marble İzmir, bu yıl 6'ncısı düzenlenen Uluslararası Değişik Doğal Taş Tasarım Yarışması'yla da genç tasarımcıları sektörün yenilikçi firmalarıyla bir araya getiriyor. Yarışma ile doğal taş ihracatının tasarım ve mimariyle desteklenerek katma değeri yüksek ürünlerle artması ve Türk doğal taşının pazarda yenilikçi yüzünün ortaya konulması amaçlanıyor.

Marble İzmir sektöre ve yan sektörlerine, ihracata, istihdama katkı sağlamasının yanı sıra önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da turizmden konaklamaya, ulaşımdan yiyecek içecek sektörüne kadar birçok alanda kent ve ülke ekonomisine pozitif etki sağlayacak. Fuar nedeniyle kente gelecek yerli, yabancı katılımcı ve ziyaretçiler, İzmir'de Marble bereketini hissettirecek. Marble İzmir ilk yapıldığında doğal taş ihracatı 77 milyon dolarken yıllar içinde fuarın da katkısı ile Türkiye'nin doğal taş ihracatı 2 milyar doları aştı. Bu yılın ilk üç ayında da Türkiye doğal taş ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre artışla 420 milyon dolara ulaştı.