Metehan UD / EGEDESONSÖZ - İzmir'in Gaziemir ilçesi sınırında bulunan Aslan Avcı Kurşun Fabrikası tarafından yurtdışından getirilen radyoaktif maddelerin fabrika sahasına gömüldüğü tespit edilmiş, ancak bu atıkların bertaraf edilmesi ve bölgenin çevresel olarak temizlenmesi yönünde şimdiye dek ciddi bir adım atılmamıştı. 2022 yılında ise Nükleer Düzenleme Kurulu tarafından EKOVAR A.Ş. adlı şirketin bölgenin çevresel iyileştirme faaliyetine ilişkin yetkilendirildiği bilgisi ortaya çıkmıştı.
EKOVAR A.Ş. geçtiğimiz Ağustos ayında alanda çalışmalara başlamıştı. Çalışmaların 2025 yılı Mart ayında sonlandırılması planlanırken EKOVAR Şirketi radyoaktivite ölçümleri ve sahadaki çalışmaları, Nükleer Denetleme Kurulu (NDK) tarafından yetkilendirilmiş A tipi uluslararası gözetim firmasının gözetiminde yapacağını taahhüt etti. Radyoaktif atıkları ise Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) alacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise alanda henüz atık sınıflandırılmasının yapılmadığını ve sevkiyat işlemlerine başlanmadığını kaydediyor.
KOKU YENİDEN ARTTI
Temizlik çalışmaları kamuoyunda tartışmalara neden olurken iş makinelerinin gece saatlerinde çalıştığı öğrenildi. İş makinelerinin çalışmaya başladığı günden bugüne alanda yayılan koku da artmış durumda. Nükleer atıkların üzerindeki toprak azaldıkça koku daha da artıyor. Kokudan mustarip olan vatandaşlar ise sağlıkları açısından endişeli. Vatandaşlar bölgede bir an önce sağlık taraması yapılmasını talep ediyor. İş makinelerinin ilk çalıştığı günlerde ise alanda dumanlar çıkmıştı. Yaşam alanlarının ortasında yer alan fabrika sahasının yakınlarında konutların yanı sıra ilkokul ve ortaokul da yer alıyor.
GENZİMİZİ YAKAN BİR KOKU VAR
Egedesonsöz'e konuşan mahalle sakinlerinden Hüseyin Kandemir, mahallede ağır yanık balata kokusu olduğunu kaydederek, 'Taktığımız maskeler maalesef bu kokuyu almamıza engel olmuyor. Genzimizi yakan bir koku var. İnsanlar bu kokudan rahatsız durumda. Camlarını pencerelerini açamıyorlar. Arkamızdaki nükleer atık alanında kepçe ile alınan toprak bir makineden geçirilerek toz haline getiriliyor. Çıkan zehirli atıkların nereye götürüldüğü, nasıl muhafaza edildiği ve nasıl korunduğunun denetlenmesi ve takip edilmesi gerekiyor' dedi.
ATIK ALANININ YAKINLARDAN İLK VE ORTAOKUL
Atık alanının yakınlarında bir okul olduğunu da kaydeden Kandemir, 'Sonbahara gireceğiz ve yağışlar başlayacak. Bölgede çıkarılan atıklar yer yüzünde ve hemen alt tarafında bir dere yatağı var. Yağmurların yağması ile birlikte zehirli atıklar dere yatağı ile körfeze taşınacak. Körfez zaten şu anda kirlilik ile gündemde. Öte yandan hemen arkamızda bir ilkokul ve ortaokul da var. Orada eğitim gören çocuklarımız da tehlike altında. Oraya da özel bir önlem alınmalı. Temizlik aşamasının bir an önce uluslararası standartlara uygun olarak temizlenmesi gerekiyor. Artık daha ne kadar zehirleneceğiz. Daha fazla zehirlenmek istemiyoruz' ifadelerini kullandı.