Ege Bölgesi'nin en önemli nehirlerinden biridir Küçük Menderes. Bir aydır yakın dostlarım dahil pek çok çiftçiden zehir saçan kirliğinden şikayet alıyorum. Türkiye'de kuruyan gölleri, nehirleri sık sık yazarak bilinç oluşturmaya çalışıyorum. Antalya Isparta Burdur Denizli Kaş Platformu'nun yaptığı araştırmada, son 50 yıl içinde 7 ilde 36 gölün tamamen kuruduğunu, 14 gölün ise hızla kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını açıkladı. İnsan yaşamının en önemli su kaynakları yine kendi elleri tarafından bir bir yok ediliyor. Şimd bu sorun Küçük Menderes Nehrin'de yaşanıyor. Etrafında tarım arazileri bulunan ve yaşamlarını sürdüren vatandaşlar, 'Menderes Nehri'nin yatağındaki balçık çamur şeklindeki birikintiler her geçen gün artıyor. Büyük ihtimalle kanalizasyon birikintileri olabilir. Bizim bölgemizde bu atığı atacak bir fabrika yok. Bunlar sanayi atığı değil. Buraya gelen zehirli atık sular tarım arazilerimizi de zehirliyor. İnsanların zehirli ürünler yemesini istemiyorlarsa biran önce çare bulunsun. Kokusu ise bu sıcaklarda hiç çekilecek gibi değil. Yetkililer bize inanmıyorlarsa gelip bizzat görsünler' diyorlar. Kızıldereli Reisi Stella'nın 1873 yılında söylediği, 'Son balık öldüğünde, son nehir kuruduğunda, son ağaç kesildiğinde beyaz adam paranın yenmediğini anlayacak' sözlerini maalesef bir bir gerçeğe dönüşüyor.
Orman yangınlarının yüzde 92'si insan kaynaklı
Konuk olduğum Ege TV'deki İlkay Kıyak'ın hazırlayıp sunduğu 'Hayatın İçinden' programında orman yangınlarına neden olmamak için vatandaşların alması gereken önlemleri konuştuk. Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın yaptığı istatistiklere göre orman yangınlarının yüzde 92 oranında insan kaynaklı olduğunu belirterek şu bilgileri verdim. Birinci nedeni yüzde 44 ile rastgele atılan sigara izmaritleri. Yüzde 13 oranı çoban ateşi. Tarla ve bahçe temizliği yüzde 12, piknik, yabancı turistler, kampçılık, avcılık yüzde 11 ve yüzde 12'si ise kasten yakmak sonucu. Yani rant elde etmek için. Orman yangınlarının sadece yüzde 8'i yıldırım düşmesi ve elektrik tellerinden kaynaklanıyor. Orman yangınlarını önlemek için Jandarma 156, Polis 155 ve Orman 177 hattına ücretsiz ulaşabilirsiniz.
Engelliler için güneş enerjili araç üretti
Yanımda staj yapan gazetecilik öğrencileri Besmira Bylykbashi ve Yunus Yaşar, çevre yazıları yazdığımı görünce yenilenebilen enerjinin en önemli kaynağı güneş enerjisi ile ilgili güzel bir haber hazırlamışlar. Rüzgar ve güneş enerjisinin her geçen gün yaygınlaşmasından büyük mutluluk duyuyorum. Bornova'da 10 yıldır güneş enerji panellerini yaygınlaştırmak için mücadele veren Enerjisan Yönetim Kurulu Başkanı Salih Biçerer, engelli vatandaşların elektrik sonunu yaşamamaları için güneş enerjisiyle çalışan araç imal etti. Yaptığı ilk aracı Bornova Çağdaş Özürlüler Yaşam Derneği Başkanı Vedat Başer'e armağan eden Salih Biçerer, 'Engelli vatandaşlarımız araçlarını şarj etmek için artık elektrikli merkez aramayacaklar. Güneş enerjili engelli aracını daha ucuza mal edip tüm engelli kardeşlerimizin almasını sağlayacağız' diyor. Bravo Salih Biçerer. İyiki varsınız.