Ekonomi

Köylülerin 'tarlam nerede' isyanı!

Kazdağları Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Balıkesir’in İvrindi ilçesine bağlı Gökçeyazı köyünde altın madeni şirketi CVK Madencilik’in kamulaştırılmamış alana müdahale ettiğini ve köylülerin topraksız kaldığını duyurdu. Dernekten yapılan açıklamada “Bölgede sahada tarlası olan köylüler tarlalarını bulamadılar. İsyan ettiler: “Tarlam Nerede? Tarlama ne oldu? Tarlamı bulamıyorum.” sözleri yankılandı vadide” denildi.

Büşra ÇETİNKAYA/EGEDESONSÖZ – Kazdağları Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Balıkesir'in İvrindi ve Altıeylül ilçelerinin başta Gökçeyazı, Sarıalan, Çamköy olmak üzere çok sayıda köyü etkileyecek olan CVK Madencilik'e ait altın madeni proje alanı ile ilgili olarak köylülerin mağdur edildiğini duyurdu.

Dernek yöneticileri ile bir araya gelen Gökçeyazı köylüleri bölgede meraların, tarlaların olduğu alanda ağaçların kesilmiş, yeşil bitki örtüsünün sıyrılmış, tepelerin tıraşlanmış, çukurların açılmış ve prefabrik şantiye binalarının yapılmış olduğunu gördü. Ayrıca şirket tarafından kamulaştırma yapılmamış alanlara da girilere tarlaların yok edildiği iddia edildi.

AĞAÇLAR KESİLMİŞ, TEPELER TIRAŞLANMIŞ
Kazdağları Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği konuya ilişkin açıklama yayımladı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

'Gördüğümüz durum hepimizin adeta kanını dondurdu. Köyün meralarının, tarlalarının olduğu alanda ağaçlar kesilmiş, yeşil bitki örtüsü sıyrılmış, tepeler tıraşlanmış, çukurlar açılmış, prefabrik şantiye binaları yapılmıştı. Kamyonlar, kepçeler, ağır iş makinaları harıl harıl çalışıyordu. Atık depolama alanı yapılmaya başlanmış, alanın tabanı için vadi düzlenmeye başlanmıştı.

'TARLAM NEREDE' İSYANI
Birkaç ay önce bilirkişi keşif için geldiğimizde gördüğümüz ve hayran kaldığımız yemyeşil alan şimdi tanınmaz haldeydi. Gözyaşlarımızı tutamadık. Bölgede sahada tarlası olan köylüler tarlalarını bulamadılar. İsyan ettiler: 'Tarlam Nerede? Tarlama ne oldu? Tarlamı bulamıyorum.' sözleri yankılandı vadide. Şirket, ruhsat alanında kalan, satışı yapılmayan özel mülkü gasp etmişti. Bizleri gören özel güvenlik bölgeye gelmekte ve jandarmaya haber vermekte gecikmedi.

ÖZEL GÜVENLİK YOLU KAPATTI
Özel güvenlik araçları ile yolu kapattı ve geçişimizi engelledi. Köylülerin yukarıdaki tarlalarını görme istekleri Kolluk tarafından güvenlik nedeniyle kabul edilmedi. Köylülerin tarlalarını görmelerinin engellendiğine dair tutanak tutulması talebi de kolluk tarafından geri çevrildi. Karakola gidip ifade verme istekleri de uygun bulunmayarak kaymakam'a dilekçe vermeleri istendi.

Şirketin özel mülkiyet gaspına karşı köylüler haklarını aramaya devam edecek!'