Evden binlerce yıllık eserler çıktı! Evden binlerce yıllık eserler çıktı!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Manisa'nın Salihli ilçesinde Kahramanmaraş merkezli Ak Jeo Enerji Şirketi tarafından açılmak istenen jeotermal enerji santrali projesinin dün mahkemesi görüldü.

Manisa 2. İdare Mahkemesi'nde görülen davada Salihli Çevre Derneği yöneticileri ve avukatı söz konusu projenin Gediz Havzasına ve yer altı ve yer üstü sularına etkilerine dikkat çekerek ÇED raporunda eksiklerin olduğu ifade edildi. Kamu yararı taşımadığı belirtilen proje için iptal kararı verilmesi talep edildi.

Gözler mahkemenin vereceği kararda. Mahkeme bilirkişi raporu doğrultusunda ilk olarak yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

Açıklama yapan Dernek Başkanı Erdem Durmaz 'Durasıllı, Beylikli ve Yeşilova Köylerimizde Ak Jeo isimli şirket tarafından yapılmak istenen 6 adet jes sondaj kuyusuna karşı açtığımız davanın Manisa 2.İdari Mahkemesi'ndeki duruşmaya katıldık. Daha öncede bildirdiğimiz gibi bu davada şirketin projesi hakkında yürütmeyi durdurma kararı verilmişti. Bu kez mahkeme tarafları dinleyerek son kararını verecek' dedi.

Avukat Yıldıray Çıvgın da 'Bugün Salihli'de Durasıllı, Beylikli ve Yeşilova Mahallelerinde Ak Jeo isimli şirket tarafından yapılmak istenen 6 adet JES sondaj kuyusuna karşı açtığımız davanın duruşması görüldü. Daha önce de bilirkişi raporu halkın lehine gelmiş ve mahkeme projenin yürütmesini durdurmuştu. Bugün de mahkeme heyetine derdimizi anlattık. Salihli'nin tarım arazilerin dünyanın sayılı tarım alanlarından olduğundan, yeraltı ve yerüstü sularının neredeyse tüm Manisa'yı beslediğinden, bilirkişilerin de bu projenin suları kurutma ve toprağa zarar verme riski olduğunu belirttiğinden bahsettik. Bizim mücadelemiz burada kalmayacak devam edecektir. Onlar saldırdıkça biz savunmaya devam edeceğiz. Umarız mahkeme de rapora uygun olarak projeyi iptal edecektir.' ifadelerini kullandı.

PROJE HAKKINDA
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, son olarak Ak Jeo Enerji Şirketi'nin Manisa'nın Salihli ilçe sınırları içinde 6 adet jeotermal kaynak arama kuyusu açması için 'ÇED Gerekli Değildir' kararı vermişti. Tarım arazilerinde yer ÇED sahasının etrafından üzüm bağları ve zeytinlikler yer alıyor. Proje alanı aynı zamanda Büyük Ova Koruma Alanı kapsamında korunan alanlar arasında. Şirket bu proje için 10 milyon TL'lik bir bütçe ayırırken sondaj noktaları özel şahıs mülkiyetinde. Toprak sahipleri bu parselleri satmaz ya da kiralamaz ise şirket kamulaştırma formülünü devreye sokacak. Köylüler, bilirkişi keşfi sırasında yaptıkları eylem ve taşıdıkları dövizlerle projeye karşı çıkmıştı.