Ekonomi

Kordon esnafının başkanı projeyi yorumladı: Berlin duvarı gibi!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kordon’da su taşkınlarını önlemek amacıyla başlattığı çalışmalar kapsamında yapımı planlanan geçici fırtına duvarı, bir zamanlar Almanya’yı ikiye bölen Berlin Duvarı’na benzetildi. Bu duvarın esintiyi keseceğini, manzarayı kapatacağını  öne süren Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı, Başkan Cemil Tugay’ın projeyi yeniden değerlendirmesini beklediklerini söyledi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay'ın 180 Günlük Hızlı Eylem Planı kapsamında yer alan Kordon'da su taşkınlarını önlemeye yönelik projede yer alan 'Fırtına duvarı' eleştirilerin odağı haline geldi. Alsancak Limanı'ndan Cumhuriyet Meydanı'na kadar olan 1700 metrelik sahilde kıyıya paralel inşa edilecek geçici fırtına duvarıyla, olası bir afetin etkisinin azaltılması amaçlanıyor. Ancak Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı, fırtına duvarı için 'Berlin duvarı' benzetmesinde bulundu, bu projenin gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

DUYARLIĞI İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM, ANCAK…
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay'ın, Kordon'daki su taşkınlarını önlemek adına çalışma başlatmış olması ve bu duyarlığı için teşekkür eden Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı, 'Cemil başkanımızın bu projeyi bir kere daha gözden geçirmesini rica ediyorum. Böyle bir duvar, Kordon'un özelliğini yitirmesine sebep olur. İnsanlar Kordon'a geliyor, kafelerde oturup güneşin batışını izlemek istiyor. Akşamüstü denizden gelen esintiyi hissedip rahatlamak istiyor. Böyle bir duvar, güneşin batışını da saklar, Kordon'u esintisiz, nefessiz bırakır. İnsanlar, denizi, Karşıyaka'yı seyredemez. Yaz aylarında esinti yoksa, manzara yoksa, insanlar neden Kordon'a gelsin ki. İyisi mi siz bu duvar işin bir kere daha düşünün' ifadelerini kullandı.

80 SANTİMLİK YÜKSEKLİK YETERDİ AMA BU TAM BİR BERLİN DUVARI!
Hollanda'nın Volendam kentinde su taşkınlarını önlemek için yapılmış çalışmayı hatırlatan Başkan Şanlı, daha sonra şu değerlendirmelerde bulundu:

'Dünyanın hiçbir yerinde herhalde duvarın denizi seyrettiği, insanların duvarı seyrettiği bir sahil şeridi yoktur. Biz Hollanda Volendam örneğini verdik. Avuç içi gibi G harfini andıran bir aparatla, denizden gelen dalganın buraya çarpıp, üst kısımdan tekrar denize döküldüğünü hatırlattık, bunu önerdik. Burada 80 santimlik bir yükseklik yetiyor aslında. Türkiye'de, hele hele bizim Kordon'da tsunami beklenmiyor sonuçta. Dolayısıyla 80 santimlik bir yükseklik yeter. Bir başka konu da, bu yapılan duvarın, önlem olmayacağıdır. Çünkü rögarların su giderleri deniz seviyesinin altında olduğundan, yağmurun yağmadığı, denizin yükselmediği zaman bile rüzgar bize doğru estiğinde rögarlardan su kaynamaya başlıyor ve Kordon Venedik gibi oluyor. Bu rögarların da mutlaka değerlendirilmesi gerekir. İnşallah Cemil başkanımız bu projeyi uygulamaz. Bu proje, Almanya'daki eski Berlin duvarı gibi olur. Doğu-Batı Almanya gibi Alsancak-Karşıyaka'yı birbirinden ayırır. Bu da hoş bir görüntü olmaz. Kordon'un cazibesini yok eder. Cemil Başkanın bu projeyi yeniden değerlendirilmesi, Kordon'daki esnafla, orada oturanlara da danışılması, en büyük isteğimizdir. Daha sağlıklı bir iş olsun istiyoruz'