İZMİR - Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü'nce düzenlenen seminerlerin ilki Agora Semt Merkezi'nde gerçekleştirildi. Seminere merkezdeki kurslara katılan kursiyerlerin yanı sıra semt sakini kadınlar da katıldı. Sunumunu Konak Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Yaşar Arslanbuğa'nın yaptığı seminerde kadınlara atık yağ, atık pil ve elektronik atıkların geri dönüşüme gönderilmesi konularında eğitimler verildi.
ATIK YAĞLARI DÖKMEYİN
Çoğunluğu ev kadını olan katılımcılara çöpleri atmadan önce mutlaka ayrıştırmaları konusunda uyarıda bulunan Arslanbuğa, çöp olarak değerlendirilen pek çok şeyin aslında geri dönüşümle tekrar değerlendirilebileceğini söyledi. Görsel sunum eşliğinde aydınlatıcı bilgiler veren Arslanbuğa, özellikle kızartma sonrası tavada kalan atık yağların lavaboya dökülmemesini, çünkü suya karışan 1 litre yağın 1 milyon litre içme suyunu kirlettiğini dile getirdi. Arslanbuğa, 'Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan lisanslı firmaların sadece atık yağ toplama izni var. Para ile atık yağ toplayanlara yağları vermeyin. Konak Belediyesi'nin atık yağ toplama merkezlerine yağlarınızı bırakın ya da büyük miktarda biriken yağlarınızı gelip biz alalım. Geri dönüşüm yoluyla atık yağlar biodizel olarak tekrar kullanıma kazandırılıyor. Kızartmalarda kullanılan yağlar toplanarak hem çevreye zarar vermesi önlenmiş oluyor hem de ekonomiye katkı sağlanıyor' dedi.
ARAYIN, GELSİN ALSINLAR
Tüketilen su veya diğer içeceklerin plastik ambalajları, süt ve meyvesularının karton ve metal ambalajlarının yanı sıra kağıt ve deterjan ambalajlarının da çok kıymetli geri dönüşüm malzemeleri olduğunu dile getiren Yaşar Arslanbuğa, kadınların evlerinde atıkları ayrıştırarak biriktirmelerini ve bu şekilde çöpe atmalarını istedi. Bu sayede geri dönüştürülebilir atıkların çöpte gıda atıklarıyla kirlenmeden geri dönüşüme kazandırılacağını dile getiren Arslanbuğa, atık yağ ve pet şişe kapakların da Konak Belediyesi'nce belirlenen lisanslı geri dönüşüm firmaları aracılığıyla toplandığını söyledi. Arslanbuğa, vatandaşlardan atık yağları en yakın semt merkezlerine veya muhtarlıklara bırakabileceklerini de belirterek, 'Kullandığınız bitkisel yağları atmayın. Evinizde biriktirin. Ciddi bir miktarlarda atık yağ biriktiren vatandaşlar 4845300/1681-1683 numaralı telefonu arayarak Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğümüzden yardım talep edebilir' dedi.