Yerel Yönetimler

Karşıyaka’da yeşil gelecek hedefi

Karşıyaka Belediyesi, Polonya’nın Gdynia Belediyesi ile Ege Orman Vakfı paydaşlığında yürütülen “Yeşil Bir Geleceğe İkiz Geçiş için Ortaklık” projesi tamamlandı. İklim temelli dijital kapasite artırımı sağlayan uygulamaların geliştirildiği proje kapsamında, yıl boyunca farklı kesimlere yönelik bilinçlendirici eğitimler de gerçekleştirildi. Başkan Yıldız Ünsal “Kentlerimizi iklim krizine karşı daha dirençli hale getirmek için güç birliği yaptığımız paydaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Karşıyaka Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü'nün koordinatörlüğünde yürütülen ve Avrupa Birliği tarafından fonlanan 'Yeşil Bir Geleceğe İkiz Geçiş için Ortaklık' projesinin kapanış toplantısı, Zübeyde Hanım Nikah Sarayı'nda gerçekleştirildi. Çeşitli vakıflar, dernekler, TMMOB, üniversiteler ve kamu kurumlarından temsilciler ile vatandaşların da katıldığı toplantıda, bir yıllık proje sürecinde yürütülen çalışmalara ilişkin sunumlar yapıldı.

DİJİTAL KAPASİTE GÜÇLENDİ
Karşıyaka Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü'nün koordinatörlüğünü üstlendiği 'Yeşil Bir Geleceğe İkiz Geçiş İçin Ortaklık' projesi, paydaşlar Polonya'nın Gdynia Belediyesi ve Ege Orman Vakfı ile birlikte, iklim temelli dijital kapasite artırımı hedefiyle yürütüldü. Proje kapsamında, bir yıl boyunca her iki kentte, birlikte ya da eş zamanlı olarak çalışma ve uygulamalar gerçekleştirildi. Kurumsal ve kentsel sera gazı emisyon envanterinin hazırlanması ve azaltım eylemlerinin belirlenmesi için 'Şehir Emisyon Envanteri Hesaplayıcısı' ve 'Kentsel Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı için Çevrimiçi İzleme Sistemi' başlıklarında, iki ana bileşen geliştirildi. Ayrıca, uzman akademisyenler ve eğitmenler tarafından öğrencilere, kamu ve özel sektör çalışanları ile Karşıyaka halkına yönelik çeşitli eğitimler verildi.

DİRENÇLİ KENTLER İÇİN ÖRNEK İŞ BİRLİĞİ
Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal 'Bu projeyle; bilgi, deneyim ve iyi uygulama paylaşımı aracılığıyla yerel yönetimlerimizin kapasitelerini güçlendirmeyi ve kentlerimizi iklim krizine karşı daha dirençli hale getirmeyi amaçladık. Sıfır karbon hedefine ulaşabilmek için 'ikiz dönüşümü' gerçekleştirmek; yani yeşil dönüşümü dijital dönüşüm ile birlikte sağlamak ve geliştirmek için çalıştık. Proje çıktılarının yeşil bir gelecek yolunda önemli faydalar sağlayacağı inancındayız. Bir yıl süren çalışmaları başarıyla koordine eden İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğümüz ile paydaşlarımız Gdynia Belediyesi ve Ege Orman Vakfı'na örnek iş birlikleri için çok teşekkür ediyorum' diye konuştu.