Yerel Yönetimler

Karşıyaka'da ilk meclis mesaisi... Faaliyet raporuna oy çokluğu!

Yerel seçimlerden sonra ilk kez toplanan Karşıyaka Belediye Meclisi’nde meclis başkan vekilleri, başkanlık divanı üyeleri, encümen üyeleri ve komisyon üyeleri seçildi. Meclisin açılışında konuşan Karşıyaka Belediye Başkanı Behice Yıldız Ünsal “fark yaratacağız” mesajı verdi. 2023 yılı faaliyet raporu oy çokluğu ile meclisten geçti.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Karşıyaka Belediyesi'nin yeni dönem ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi. Meclis salonundaki oturuma son yerel seçimleri sonrasında göreve gelen Karşıyaka Belediye Başkanı Behice Yıldız Ünsal başkanlık etti.

Yeni dönemin ilk meclis toplantısı olması nedeniyle belediye meclisinde 2 yıl süreyle görev yapacak meclis başkan vekilleri, başkanlık divanı üyeleri, encümen üyeleri ve komisyon üyeleri seçildi.



BAŞKAN ÜNSAL: FARK YARATACAĞIZ
Meclisin açılışında konuşan Karşıyaka Belediye Başkanı Behice Yıldız Ünsal 'Aldığımız oy oranına bakmadan Karşıyaka'nın tamamına hizmet edeceğiz. Karşıyaka'ya en güzel hizmetleri yapacağımızdan emin olabilirsiniz. Yarınlara daha çağdaş, daha yaşanabilir bir Karşıyaka bırakmak için katılımcı ve daha şeffaf olacağız. Halkın yararına projeler üreteceğiz. Kamu kaynaklarını onurumuz bileceğiz ve bir kuruşunu bile israf etmeyeceğiz. Karşıyaka'yı Avrupa'nın gelişmiş kentlerinden biri haline getireceğiz ve fark yaratacağız. Yapacağımız güzel işlerde oy birliği ile geçeceğine eminim. Yerel yöneticilikte Karşıyaka'ya çok ciddi mesajlar vereceğimize inanıyorum. Geçmiş dönemlerde emeği geçen tüm başkanlara teşekkür ediyorum. Atatürk'ün kenti Karşıyaka'mızın tarihine, doğasına, sanatına, kültürüne ve birikimlerine sahip çıkacağız. Demokrasiyi, şeffaflığı ve dürüstlüğü kendimize ilke edineceğiz. Sorumluluğumuz büyük. Hepimizin üstünden on binlerce vatandaşın yükü var.' dedi.

AK PARTİLİ ÖZTÜRK: BİZE MUHALEFET GÖREVİ VERİLDİ
Toplantıda söz alan Adalet Kalkınma Partili Meclis Grup Sözcüsü Adem Öztürk, 'Burada Karşıyakalı hemşehrilerimiz bize tekrar muhalefet görevini verdiler. Bize denetim ve sorgulama görevlerini verdiler. Biz Karşıyaka'nın menfaatleri doğrultusunda her türlü hizmetin gerçekleştirmek adına, taşın altına elimizi değil gövdemizi sokacağımızın sözünü veriyoruz. Bu vesileyle üzerimize düşen her ne varsa Adalet ve Kalkınma Partisi meclis üyeleri ve Milliyetçi Hareket Partisi meclis üyelerinin oluşturduğu Cumhur İttifakı meclis üyeleri adına ve grup sözcüsü olarak ben söz veriyorum. Mevzu Karşıyaka olduğunda gerisi bizim için teferruattır. Bizim divanla ilgili bir önerimiz yok.' dedi.

GELİRİN YÜZDE 91'İ, GİDERİN YÜZDE 80'İ
Mecliste okunan 2023 Denetim Komisyonu Raporu'na göre; Karşıyaka'nın 2023 mali geliri 1 milyar 682 milyon TL tahmin edilirken, bu rakamın 1 milyar 78 milyon TL 292 bin 856 TL'si tahakkuk edildi ve 981 milyon 300 bin TL'si net tahsilat yapıldı. 2023 yılı mali bütçe gideri 1 milyar 752 milyon 490 bin tahmin edilirken bütçe gideri ise 1 milyar 403 milyon 790 bin TL oldu. Gelir bütçesi yüzde 91 gider bütçesi ise yüzde 80 oranına tutturuldu. Denetim komisyonu, bütçeyi mevzuata uygun buldu.

GÖREVLENDİRMELER YAPILDI
Başkanlık Divanı Kurulu, CHP'li meclis üyeleri Belma İnam, Mustafa Evsel ve Fehmi Yılmaz'dan oluştu.

Meclis grup başken vekilleri de CHP'li meclis üyeleri Mehmet Atilla Baysak ve Ebru Gül Demir oldu.

Encümen üyeleri de CHP'li Meclis üyeleri Mehmet Mithat Salepçioğlu, Belma İnam ve Ali Ekber Güneş'ten oluştu. AK Parti'nin önerisi olan Mustafa Yıldız ise seçilemedi.

ÖZTÜRK: MALİ DİSİPLİNİN OLUŞMASI LAZIM

2023 yılı faaliyet raporu ile ilgili konuşan AK Partili Meclis Üyesi Adem Öztürk, 'Yeni döneme başlangıç yaptık. Elimizde bulunan faaliyet raporunun bu dönemle ilgisi yok. Faaliyet raporu ile ilgili 5 yıl görev yapacağı Karşıyaka Belediyesi'nin mali durumu gibi durum tespiti yapmak adına söz aldım. Faaliyet raporu kapsamlı bir rapor. 200'üncü sayfasına kadar belediyenin rutin yapması gerekenler. Belediyede mali disiplin sağlanması için 200'den sonrasına parmak basmak istiyorum. 2023 yılında 1,4 milyar gider yapılmış, ek bütçede dahil. 981 milyonda kalmış gelir bütçesi. Bütçe açık vermiş. Bu açığın 422 milyonu sadece 2023 yılında yapılmış. Bunu mali tabloda görebilirsiniz. 2023 yılında Sayın Cemil Tugay meclisimizde 92 milyon borçlanma yetkisi almıştı. Bunun 60 milyonunu kullanmış. Gerçi başkan 4-5 ay meclise uğramadı, meclisi borç yükü altında bıraktı. Yeni başkana bu konuyla ilgili nasıl bir tablo devraldığı için konuşuyorum. Kendisinden istirhamım var kendisine; Karşıyaka'da bugüne kadar oluşmamış mali disiplinin oluşması lazım. Gelir ve gider tablosuna baktığımızda gider bütçesinin yüzde 70'i personel maaşı ile mal ve hizmet alımına gidiyor. 2 bin 700 personelle en kalabalık işçisi olmamamıza rağmen bu belediyeyi idare ediyoruz. Nüfusu kalabalık olmasına rağmen belediyeye daha az işçiyle idare eden belediyeler var. İştiraki şirketlerimiz var. Raporda Kent AŞ'ye dair bir faaliyet raporu göremedik. Personel gideri 340 milyon olan Kent AŞ'ye diğer giderler eklendiğinde büyük zarar ortaya çıkıyor. Kent AŞ, belediyenin sırtına bir yük. Bu işe el atmadığınız süre, bu mali yükü belediyenin üzerinden almadığınız sürece… Biz grup olarak bu faaliyet raporuna ret oyu verdiğimizi söylemek istiyorum' dedi.

AŞIK: BU TÜR ARTIŞLARIN OLDUĞU ÜLKEDE MALİ TABLO ÜZERİNDEN KONUŞMAK ZOR

Öztürk'ün 'mali tablo' eleştirisine yanıt veren CHP'li Meclis Üyesi Nilüfer Bakoğlu Aşık, 'Bir önceki dönemin faaliyet raporunu konuştuğumuz için ve önceki dönem meclis üyesi olarak konuşmak istedim. Aslında buna çok da bir şey demek gerekmiyor. İzmir, Cemil Tugay'ın faaliyet raporunu onaylamış ve Büyükşehir Belediye Başkanı seçmiştir. Mali durumun tespitinin yapılması gerektiği doğru ama net bilinmeli ki bizim bunu yapma şansına sahip değiliz. Günden güne değişen enflasyon ve dolar kurları nedeniyle bunların şu andan belirlenmesi çok zor. Dolar Ocak ayında 18 lirayken şimdi 30'lara geldi. İşçi maaşları 8 binden aşlayıp 17 bin liralara geldi. Bu tür artışların olduğu ülkede mali tablo üzerinden konuşmak zor oluyor' ifadelerini kullandı.

BAYSAK: ELİ HEP KARŞIYAKA'DAYDI

Meclis Başkanvekili Atilla Baysak ise, 'Sayın Cemil Tugay'ın mecliste olmadığını iddia ettiniz ama eli hep Karşıyaka'daydı. Geçtiğimiz 5 yılda Türkiye'nin kötü ekonomik yönetimden dolayı, yaşanan pandemiden dolayı sadece Karşıyaka değil birçok belediye bu sıkıntıları yaşıyor. Hükümetten bir talebimiz olması lazım. Bunda da sizden destek bekliyoruz; belediyelerin yapılandırmalarını 120 ay olarak öngörüyorlar. Ama belediye şirketleri bunları herhangi bir ticaret şirket gibi düşünerek 36 ay olarak yapılıyor. Türkiye'deki bütün belediyelerde bu sıkıntı var. Bu konunun düzeltilmesini ümit ediyorum. İlçe belediyelerini oldukça rahatlatacaktır' şeklinde konuştu.

Mecliste tartışmalara neden 2023 yılı faaliyet raporu oy çokluğu ile meclisten geçti.

KOMİSYONALARDA KİMLER YER ALDI?

5 kişinden oluşan komisyonların 4 üyesi CHP'den ve 1 üyesi AK Partili meclis üyelerinden oluştu.

İmar Komisyonu: Nilüfer Bakoğlu Aşık, Mehmet Mithat Salepçioğlu, Ebru Gül Demir, Kadir Fırat Tunalığolu ve Hasan Ünal

Hukuk Komisyonu: Ebru Gül Demir, Cemile Hürriyet Yurtseven, Belma İnam, Mehmet Atilla Baysak ve Adem Öztürk

Plan ve Bütçe Komisyonu: Candaş Yeter, Mehmet Atilla Baysak, Mehmet Mithat Salepçioğlu, Ebru Gül Demir ve Özgür Solmaz

Eğitim Komisyonu: Ali Ekber Güneş, Figen Gülgör Algıer, Aysun Kuru, Feyyaz Sungur ve Mustafa Yıldız

Kültür, Turizm, Gençlik ve Spor Komisyonu: İlhami Yıldız, Murat Ilgın, Şevket Balla, Özen Kalkan ve Mahmut Yalmaz

Çevre ve Sağlık ve İklim Değişikliği Komisyonu: Burak Ali Durak, Mustafa Evsel, Fehmi Yılmaz ve Mustafa Yıldız

Engelsiz Yaşam ve Yaşlılar Komisyonu: Ali Ekber Güneş, Figen Gülgör Algıer, Aysun Kuru, Kezban Kaya ve Mustafa Yıldız

Deprem Afet, Kentsel Dönüşüm Komisyonu: Kadir Fırat Büyük Tunaoğlu, Burak Ali Durak, Mustafa Evsel, Cemile Hürriyet Yurtseven ve Mahmut Yalmaz

Sosyal İşler Komisyonu: Gamze Uğurlu, Belma İnam, Himmet Boza, Ali Ekber Güneş ve Mahmut Yalmaz

Aile ve Çocuk Komisyonu: Özenç Kalkan, Gamze Uğurlu, Kezban Kaya, Aysun Kuru ve Hasan Ünal

Esnaf Sanatkarlar ve Pazaryerleri Komisyonu: Mehmet Mithat Salepçioğlu, Kenan Kahraman, Murat Ilgın, Muharrem Ekti ve Adem Öztürk

Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Komisyonu: Mehmet Atilla Baysak, İlhami Yıldız Kenan Kahraman, Şevket Balla ve Özgür Solmaz

Hayvan Hakları Komisyonu: Zekiye Dilek Bilgin, Kadir Fırat Büyük Tunalıoğlu, Muharrem Ekti, Figen Gülgör Algıer ve Mustafa Yıldız

İnsan Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu: Cemile Hürriyet Yurtseven, Özenç Kalkan, Himmet Bozan, Zekiye Dilek Bilgin ve Özgür Solmaz