Ekonomi

Karnabahar uçuşa geçti!

Ekim ayında yaptığı açıklamada, “1 kiloluk karnabaharı 50 liradan satıyorduk, bir ay sonra 100 lira olursa kimse şaşırmasın” diyen İzmir Pazarcılar Odası Başkanı Hamdin Erişen’in tahmini gerçekleşti ve karnabahara 100 lira etiketi kondu. Erişen, “Esnafımız, bu fiyat artışlarıyla baş edemiyoruz. Önümüzdeki süreçte hiçbir ürünün fiyatı düşmez. Bir kere olsun yanılsam, çok sevineceğim” dedi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İzmir Pazarcılar Odası Başkanı Hamdin Erişen, geçtiğimiz ay Egedesonsöz’e verdiği röportajda, 50 liradan satılan 1 kiloluk karnabahar için “Bir ay sonra aynı karnabaharı 100 liraya alabilirsek, öpüp başımıza koyalım” ifadesini kullanmıştı. Başkan Erişen’in öngörüsü gerçek oldu ve insanların öncelikli olmayan tercihlerinden karnabahar 100 liralık etiket taşımaya başladı. Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte bundan sonra hiçbir ürünün fiyatında düşme olmasının beklenmediğini belirten Başkan Erişen, “Keşke yanılsaydım. Bir kere olsun yanılsam, çok mutlu olacağım” diye konuştu.

FİNİKE PORTAKALINI 50 LİRAYA YERSEK ÖPELİM BAŞIMIZA KOYALIM
Havalar soğudukça, karnabahar dahil pek çok sebze ve diğer tarım ürünlerinin artacağını öne süren İzmir Pazarcılar Odası Başkanı Hamdin Erişen, “Artık bundan sonra hiçbir ürünün fiyatı düşmez. Mandalina, 40-50 lira… Portakal hasadı başlıyor, onun da kilosu 60 lira olur. Finike portakalını 50 liradan yersek, öpelim başımıza koyalım. Tarla domatesi bitti, ikinci el ürünler az da olsa var. Fakat sera domatesi yerinde 40 lira, tezgahta 60-70 lira... Salatalık 60 lira, kabak 50 lira. Bu rakamları bir ay sonra göremeyebiliriz” açıklamasında bulundu.

BİR AY ÖNCE “BUGÜNLER, İYİ GÜNLERİMİZ” DEMİŞTİ
Geçtiğimiz ayın fiyatlarını değerlendirirken “Bugünler, iyi günlerimiz” diyen Başkan Hamdin Erişen, “Artık o iyi günler bitti, kötü günler başladı” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu fiyat artışları, pazarcı esnafından kaynaklanmıyor, gördüğünüz gibi üretim yerinde bile pahalı. Pazarcılar olarak biz de şaşırdık, artışları takip edemez olduk. Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Şu olması muhtemel fiyatları söylerken, bir yanılsam, öyle mutlu olacağım ki. Bir kere düşse, bayram yapacağım. Maalesef olmuyor. Pazaryerlerinde pazarcılarla vatandaşlarımız karşı karşıya geliyor. Esnafımız, haklısınız beyefendi, haklısınız hanımefendi, diyor doğal olarak. Müşteri de biliyor, o artışların kaynağının biz olmadığımızı ve “Ben bu esnafa neden söyleniyorum ki…” diye diye uzaklaşıyor tezgahtan… Vatandaş haklı, esnafımız da haklı. Vatandaş, eskiden kilo kilo alırdı sebzesini meyvesini, şimdi yarım kilo alıyor, taneyle alıyor. Yerinde 40 lira olan domatesi 60 liraya, 70 liraya satması lazım ki, çok cüzi de olsa para kazanabilsin. Çünkü arada bir de aracıların kazandığı para var. Yurttaşlar pazara geliyorlar, etiketlere bakıp bakıp gidiyorlar. Müşteri azalınca, satışlar düşünce, pazaryerlerinde tezgah sayısı da azaldı. Çünkü pazarcı da para kazanamıyor artık.”