EGEDESONSÖZ - Rüzgar enerji santrallerine karşı bölge halkının tepkileri ile pek çok kez gündeme gelen Karaburun, bu kez güneş enerji santrallerinin (GES) hedefinde. Özel Çevre Koruma Bölgesi olmasına rağmen yüzde 89'u RES'lere tahsis ilçede peş peşe yeni projeler yolda.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Alto Holding bünyesinde yer alan Lodos Karaburun Elektrik Üretim Şirketi'nin rüzgar enerji santrali projesiyle ilgili yapmış olduğu kapasite artışı ile yapmış olduğu başvuruyu karara bağladı. Bakanlık 'nihai karar' verdiğini duyurdu. Karara karşı 10 gün içinde itiraz edilebilecek.

Karaburun Yerel Fok Komitesi ve 8 mahalle muhtarı projeye dair itirazlarıno Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na iletti.

'MERA ALANLARIMIZ DARALDI'
Karaburun'unun 8 Mahallesi'nde 41 adet kurulması düşünülen Karaburun RES Kapasite Artışı Projesine ilişkin açıklamada yapan Parlak Muhtarı Kadriye Gültekin ise; '..Yarımada'da mevcutta 140 rüzgar türbini bulunuyor. Karaburun Yarımadası'nın %89'unu kapsayacak şekilde 7 RES proje sahası mevcut. Bu yatırımların, Yarımadamızın doğal ve çevresel değerlerinin yanında sosyal ve ekonomik yapısı üzerinde de olumsuz etkileri bulunuyor. Bölgemizin temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık. Kadimden beri kullandığımız tescilli meralarımız, rüzgar enerjisi santralleri için tahsis edilmesi sebebiyle daraltıldı. Ayrıca, bu alanların tahsisi ve etrafının çevrilmesi, hayvancılık ile uğraşan yarımada halkının ortak kullanılan mera alanlarına ve su kaynaklarına erişimine de engeldir. Bu sebeblerle Karaburun Merkez, Küçükbahçe, Parlak, Haseki, Tepeboz, Bozköy, Yaylaköy, Saip Mahalle Muhtarları olarak Lodos Enerji'nin Karaburun RES Kapasite artışı projesinin iptal edilmesi için ilgili birimlere itiraz dilekçelerimizi ilettik. Yarımadanın 2019 yılında ilan edilen Öncelikli Çevre Koruma Bölgesi kararı gereğinin yerine getirilmesini bekliyoruz..' dedi.

'KARABURUN ÖÇKB TEHLİKEYE ATILIYOR'
Konuya ilişkin Karaburun Yerel Fok Komitesi tarafından yapılan açıklamada ;

'....Karaburun RES Kapasite Artışı Projesi ÇED ve Nihai ÇED Başvuru Dosyalarına İlişkin Değerlendirme ve itiraz raporlarımız ilgili birimlerle paylaşılmıştır. Aynı zamanda Karaburun'un 8 Mahalle Muhtarı ile görüşülerek ( Karaburun Merkez, Küçükbahçe, Parlak, Haseki, Tepeboz, Bozköy, Yaylaköy, Saip ) proje hk. bilgilendirme yapılmış ve lojistik destek sağlanarak süresi içinde itiraz edilmiştir.

Lodos Karaburun Elektrik Üretim A.Ş. tarafından İzmir İli, Karaburun İlçesi sınırlarında, Yaylaköy, Küçükbahçe, Bozköy, Parlak, Tepeboz, Saip Mahalle sınırları içinde 87 türbin işletilmektedir. Onaylanan kapasite artış projesi ile bu sayı 41 türbin ilavesiyle 128 türbine çıkacaktır. Proje tarım, orman ve mera alanındadır.

Karaburun RES kapasite artışı projesinin; Karaburun – Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içerisinde olması, koruma bölgesine ilişkin biyoçeşitlilik araştırmalarının tamamlanması ile birlikte yönetim planının henüz hazırlanmamış olması, koruma alanına ilişkin 1/25.0000 ölçekli nazım imar planının itirazlar sonucu iptal edilmesi, enerji faaliyetlerinin Yarımada'nın kapasitesini aşma durumu ve koruma kararı sonrası artan enerji projesi başvurularıyla birlikte değerlendirilmesi gerekirken nihai olarak onaylanması düşündürücüdür.

Karaburun İlçesi'nin 8 mahallesine ( Merkez, Yaylaköy, Küçükbahçe, Parlak, Haseki, Tepeboz, Bozköy, Saip) kurulma onayı alan 41 türbinin altyapıları ile inşası proje alanı ve çevresindeki biyoçeşitliliğe, orman varlığına, bitki örtüsüne ve yerel ekonomiye zarar verecektir. Lodos Enerji'nin 87 RES türbinine ilave 41 türbin'den ayrı Karaburun GES projesi de düşünüldüğünde (Yaylaköylülerin Karaburun GES projesine yönelik açtığı ÇED iptal davasında ÇED iptal edilmiş, EPDK'ya açılan davada ise 'Kamu Yararı' kararı da iptal edilmiştir. Hukuki süreç devam etmektedir) ÖÇKB sürecine rağmen enerji yatırımlarına ilişkin verilen onaylar ve lisanslar, değerlendirmeye konu kapasite artışının son olmayacağı çekincelerini doğrular niteliktedir. Karaburun-Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesinin biyoçeşitliliği 'koruma' vizyonundan uzak kararlarla tehlikeye atılmaktadır. Bölgedeki devamlılığı sağlanması gereken kadim üretim kültürü enerji yatırımları, acele kamulaştırma ve mülksüzleştirme pratikleriyle yok olmaktadır.

Özel Çevre Koruma Bölgesine ilişkin yönetim planı yapılana, hassas bölgeler ve etkileşim geçiş sahası belirlenene kadar yatırım girişimlerini kısıtlayıcı kararlar alınmadığı takdirde Yarımada'nın doğal, sosyal ve kültürel değerlerine geri dönüşü olmayan zararlar verilecektir. Tüm bu nedenlerle Lodos Karaburun Elektrik Üretim A.Ş. tarafından İzmir İli, Karaburun İlçesi sınırları içerisinde planlanan Karaburun RES kapasite artış projesi Nihai ÇED Raporu'nun Karaburun – Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi kararları tekrar göz önüne alınarak iptal edilmelidir...'