Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – 12 Temmuz'da Alsancak'ta elektrik kaçağı nedeniyle akıma kapılan Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay'ın hayatlarını yitirmesi sonrasında İzmir'deki elektrik hatları tartışmaya açıldı. Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu Üyesi Muhammet Demir'in, Alsancak'da riskli çok alan olduğu iddiasını gündeme taşımasından sonra Kamu Müteahhitleri ve İş İnsanları Derneği (KAMİAD) Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Alaattin Epözdemir, söz konusu tehlikenin, yağmur suyu kanallarının üstünü örten ızgaraların bulunduğu yer yerde olduğunu söyledi.
ELEKTRİK HATTI, YAĞMUR KANALININ İÇİNDEN GEÇİYOR!
Kamu müteahhidi olarak İzmir'in altyapı çalışmalarında çok sayıda projede yer alan Alaattin Epözdemir, Türkiye'nin üçüncü büyük kentinde böyle bir ölümlü olayın yaşanmış olmasından büyük üzüntü duyduğunu söyledi. Tehlikenin sadece Alsancak'ta olmadığının altını çizen Epözdemir, şu değerlendirmelerde bulundu:
'Yağmur suyu ızgaralarının olduğu her yerde bu sorun var. Tekli ızgara dediğimiz, yağmur suyu ızgaraları var. Bir de sıra ızgaralar var, 3 metrelik, 5 metrelik, 100 metrelik, hatta 1 kilometrelik upuzun ızgaralar… Sıra ızgaraları, örneğin Fevzi Paşa Bulvarı'nda, Gazi Bulvarı'nda yüzlerce metre görürsünüz. Bu ızgaralarda genişlik 40 veya 60 santim olur, derinliği de 60 santim olur. Yaptığımız altyapı çalışmalarında yüzlerce noktada bunlarla karşılaşıyoruz. Orada iş yaparken beton dökülüyor, kaynak yapılıyor ve ister istemez o elektrik hatlarına zarar veriliyor. Hasar verilmedi diyelim, 60 santim kazı yapıldı yağmur suyu kanalı için… Orada karşıdan karşıya elektrik hattı var. O yağmur ızgarasının altında kanallar var, yağmur hatları var. Elektrik hattı işte o kanalın içinden geçiyor. Kablo korumaya alınmış, borunun içinden geçiyor ama ne kadar güvenli olduğu tartışılır.'
BİZ ALTYAPI ÇALIŞMASI YAPARKEN, YÜZLERCE HASAR YAPTIK, ÇÜNKÜ…
Teknik olarak bu kabloların yüzeyden 80 santimetre derinlikte olması gerektiğinin altını çizen Alaattip Epözdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:
'Biz altyapı çalışması yaparken, yüzlerce hasar yaptık. Gediz Elektrik geldi, o hasarı giderdi, İZSU buradaki masrafı bizim hak edişimizden kesti. Oysa tekniğe uygun olmayan bir hat çalışması yapıldığı için biz orada hasar verdik! Kurumlar arasında koordinasyon sorunu yaşanıyor, iletişim eksikliği var. Ölümle sonuçlanan bir olay yaşandığı için bu konu gündeme geldi. Şunu net olarak söyleyebilirim ki, sıra yağmur suyu ızgarasının altında nizami olmayan bir şekilde yüzeye çok yakından onlarca, yüzlerce elektrik hattı geçiyor. Elektrik hattının, yüzeyden geçmediği hiçbir yer yoktur İzmir'de. Fevzipaşa Bulvarı'ndaki 300 metrelik ızgarayı açın, en az 10 yerde o kanalın içinden kabloların geçtiğini görürsünüz. Buralarda da ölümle sonuçlanacak olayların yaşanma riski var. Çünkü o ızgaraları yola döşüyoruz. Yoldan her gün binlerce araç, o ızgaraların üzerinden geçiyor ve ızgaralar zamanla aşınıyor. Demirin kendisi zamanla açılıyor ki, İZSU her yıl tamirat ihalesine çıkıyor. Demir esniyorsa, tahrip oluyorsa, o elektrik kablosunun geçtiği boru da esnemez mi, o yükten etkilenmez mi? Özetle, yağmur ızgarasının olduğu her yerde bu tehlike var. Yoğun olarak Alsancak başta olmak üzere tüm yorgun altyapı revize edilmelidir.'