EGEDESONSÖZ - İzmir Spor Kulüpleri Birliği Vakfı (İZVAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ertan yazılı açıklama yaptı. Futbol kulüplerinin kent kimliğinin oluşmasında önemli rol oynadığını kaydeden Ertan İzmir kulüplerine kent tanıtımı için hazırlanan tanıtım materyallerinde yer verilmemesinden dolayı kent yöneticilerine sitem etti.

Açıklama şu şekilde:

FUTBOL, KENTLERİN TANITIMI VE İZMİR...
Futbol, dünyanın en popüler spor dalı olarak, sadece bir spor faaliyeti olmanın ötesine geçmiştir. Futbol kulüpleri ve bu kulüplerin etrafında şekillenen futbol kültürü, ait oldukları şehirlerin küresel düzeyde tanıtılmasına ve markalaşmasına önemli katkılar sunar. Dünyada çokça başarılı örneğinde olduğu gibi kentler, futbol kulüpleri aracılığıyla uluslararası alanda çok daha bilinir hale gelir...

KENT KİMLİĞİNİN OLUŞMASINDA ROL OYNAR...
Bir futbol kulübü, temsil ettiği şehrin kimliğini oluşturur ve bu kimliği ulusal ve küresel düzeyde yayar. Taraftarlar, sadece kulüple değil aynı zamanda kulübün ait olduğu şehirle de duygusal bir bağ kurar. Birçok futbolsever, bir takımın maçlarını izlemek için o şehri ziyaret eder ve bu ziyaretler sırasında şehrin kültürel ve tarihi mirasını keşfetme fırsatı bulur. Bu durum, şehir turizminin canlanmasına yol açar. Bu alanda akla gelen ilk örnek Barcelona'dır… Barcelona Futbol Kulübü ile dünya çapındaki bilinirliğini kat be kat artıran şehir, futbol sayesinde bünyesine çektiği insanlara, sanatsal, kültürel ve mimari güzelliklerini de sunma şansı bulmuş, turizm açısından bir cazibe merkezi haline gelmiştir. Camp Nou Stadı, bugün futbol turizminin dışında genel turizm açısından da Barcelona'nın en çok ziyaret eden noktalarından biridir.

KÜRESEL TANITIMI VE MEDYA ETKİSİNİ DESTEKLER ...
Futbol kulüpleri, büyük uluslararası turnuvalara katıldıklarında veya başarıya ulaştıklarında, şehirlerinin adını dünya çapında duyururlar. Başarılı ve iyi yönetilen bir futbol kulübü, şehrin disiplinli, yenilikçi ve modern bir imaj çizmesine yardımcı olur. Bu imaj, uluslararası yatırımcıların o şehre ilgi duymasını sağlar Manchester şehri, endüstriyel geçmişinin yanında Manchester United'ın elde ettiği dünya çapında başarılar, Manchester United - Manchester City rekabeti sayesinde, futbolun getirdiği dünya çapındaki bilinirlikle de bir marka haline gelmiştir.

EKONOMİK KATKI SAĞLAR ...
Futbol kulüplerinin başarısı, şehir ekonomisine doğrudan ve dolaylı katkılar sağlar. Maç günlerinde stadyumların dolması, otellerden restoranlara kadar birçok sektörü olumlu etkiler. Tam bir futbol kenti olan Dortmund, bu konuda başarılı bir örnektir. Borussia Dortmund'un başarıları ve takımlarına tutkuyla bağlı büyük taraftar kitlesi, kentin turizm sektörünün olağanüstü büyümesinde en büyük motivasyon olmuştur. Kent, futbol sayesinde sadece Almanya'da değil, tüm dünyada bilinen bir cazibe merkezi haline gelmiştir. Bugün dünyanın dört bir yanında bu oyuna gönül vermiş milyonlarca futbolsever, Dortmund'un 'Sarı Duvar' adı verilen tribününün içinde bir maç izleyebilmek için fırsat aramaktadır.

KÜLTÜREL TANITIMI DESTEKLER...
Futbol, kültürler arası etkileşimi sağlayan en güçlü unsurlardan biridir. Bir futbol kulübünün başarısı, aynı zamanda o şehrin kültürel çeşitliliğini ve tarihini de dünya sahnesine taşır. Yerel gelenekler, maç günlerinde yapılan etkinlikler, taraftarların şehrin sokaklarında oluşturduğu atmosfer, o kentin kültürel tanıtımını sağlar. Futbol aynı zamanda yarattığı kahramanlarla da şehirleri farklı bir noktaya taşır. Napoli şehrinde bu etkiyi açıkça görebiliriz. Dünya futbolunun büyük efsanesi Diego Armando Maradona'nın Napoli'de forma giydiği dönemde kazandığı kupalar ve şampiyonluklar şehrin adeta kaderini değiştirmiştir. O dönemde dünya çapında bir tanınırlık kazanan Napoli, Arjantinli yıldız 1991 yılında kulüpten ayrılmış olsa bile bugün hala Maradona'nın şehridir.

KENTİN MARKALAŞMASINA KATKI VERİR ...
Futbol kulüpleri sadece sportif başarılarıyla değil, aynı zamanda topluma yönelik sosyal sorumluluk projeleriyle de şehrin tanıtımına katkıda bulunurlar. Kulüpler, gençleri spora teşvik eden projeler geliştirerek hem sosyal refahı artırabilir hem de şehri daha yaşanabilir hale getirebilirler. Bu tür projeler, kulüplerin ve şehirlerin itibarını artırır. Bunun en güzel örneğini Athletic Bilbao sunmaktadır. Yerel değerlere sahip çıkma misyonuyla hareket eden futbol kulüpleri, şehirlerinin kültürel kimliklerinin korunmasına ve tanıtımına büyük katkı sağlarlar. Athletic Bilbao, sadece sportif başarılarıyla değil, yerel değerlere olan bağlılığıyla da tüm dünyada tanınır hale gelmiştir.

İZMİR ÖZELİNDE DURUM NEDİR ...?
Futbol, bir şehrin sadece sporla değil, kültürel, tarihi ve sosyal değerleriyle de tanıtılmasına yardımcı olur. Barcelona, Manchester, Napoli, Dortmund ve daha birçok kent, futbol kulüpleri aracılığıyla dünya sahnesinde güçlü bir marka haline gelmiştir.

İzmir, futbol kulüpleri açısından oldukça şanslı bir şehirdir. İzmir kulüplerinin, tarihsel kökleri, gelenekleri, derin ve köklü futbol kültürleri ve takımlarına tutkuyla bağlı büyük taraftar kitleleri vardır. Ancak ne yazık ki bunun, kent kimliği ve tanınırlığına katkı sağlayacak şekilde değerlendirilmesi için kent yönetimindeki karar vericilerde bugüne kadar yeterince farkındalık oluşturulamamıştır.

Erden Timur'dan Osimhen müjdesi Erden Timur'dan Osimhen müjdesi

Bu, bir tespitten öte maalesef realitedir. Dünya kentleri sporu ve özelinde futbolu, kent kimliklerinin ayrılmaz bir parçası haline getirme çabası ile yanıp tutuşurken İzmir'imizde durum maalesef tam tersine gelişmiştir.

Bugüne dek kent tanıtımı için hazırlanan hiçbir tanıtım materyalinde (kendi bireysel çabaları yaptıklarını istisna edersek) kulüplerimizden faydalanılmamış, hatta olasıdır ki kent tanıtımı için görevli kurum ve kuruluşlarca neredeyse yok sayılmış, asla teşvik edilmemiş ve desteklenmemiştir.

Futbolun kitleleri birleştirici ve şehirleri tanıtıcı gücü, şimdi olduğu gibi gelecekte de şehir markalaşmasında önemli bir rol oynamaya devam edecektir.

Son 15 gün içinde sadece iki örnek bile futbolun İzmir için nasıl bir fırsat doğurabileceğini gözler önüne sermiştir aslında. Göztepe Gürsel Aksel Stadı'nda oynanan Türkiye-İzlanda maçında oluşan atmosfer, İzlanda Futbol Federasyonu Başkanı Thorvaldur Örlygsson'un 'Yaşamımda böyle bir futbol atmosferi görmedim' sözleriyle takdir toplamış, Türk medyasında 'Gürsel Aksel Stadı, A Milli Takım'ın kalıcı adresi olmalı' çağrılarını beraberinde getirmiştir.

Bununla birlikte Göztepe'nin Japon oyuncusu Kuryu Matsuki'yi görmek için İzmir'e gelen, kulübün müzesini gezen Japon turistler, futbol turizmiyle açılabilecek yolu en net şekilde göstermiştir.

Kentimizin karar vericilerinin, gerek kulüplerimizin ve gerekse tüm kentin kazanacağı yeni fırsatlar için futbol gerçeği üzerinden yeni başlangıçlar yapmalarını diliyor ve bekliyoruz... Simon Kuper'in futbolu en güzel anlatan ve kült haline gelmiş kitabının ismi gibi: 'Futbol, asla sadece futbol değildir.'

İZVAK YÖNETİM KURULU Adına ALİ ERTEN