Metehan UD /EGEDESONSÖZ – İzmir'in Kemalpaşa, Buca, Menderes ve Torbalı başta olmak üzere pek çok ilçesinde mantar gibi çoğalan hobi bahçelerinin yeni durağı Seferihisar'ın Orhanlı Köyü oldu.
Köyün sınırları içerisinde yer alan ve tapuda tarım arazisi ve zeytinlik olarak kayıtlı olan iki parseli satın alan S.S Orhanlı Konut Yapı Kooperatifi'nin araziler üzerindeki zeytinlikleri ve ahlat ağaçlarını kestiği ve alanda iş makineleri ile düzleme çalışması yaptığı ileri sürüldü. Her biri 500 metrekarelik çitlerle çevrilmiş 186 alana bölünen parseller tek tek satışa çıkarıldığı öğrenildi.
CEZA KESİLMİŞ
Tarım alanları parçalayarak hobi bahçesi adı altında yapılaşmaya açan uygulamaya karşı çıkan Orhanlı köylüleri durumu savcılığa, Tarım İl Müdürlüğü'ne ve Seferihisar Kaymakamlığı'na iletti. Edinilen bilgilere göre, kooperatife 6 milyon TL'lik ceza kesilse de alanda çalışmalar sürüyor. Köylüler alanda çalışmaların sonlandırılmasını ve tarım arazilerinin eski haline getirilmesini istiyor.
JES'TEN SONRA HOBİ BAHÇELERİ
Egedesonsöz'e konuşan Orhanlı Köyü Derneği'nden Galip Ener, söz konusu çalışmanın hukuki bir dayanağının olmadığını ifade ederek 'Hukuksal olarak hiçbir parselasyon yapmadan, ada parsel belirlemeden bir kooperatif bünyesi altında bunu vatandaşlara satmaya çalışıyorlar. Bu tür yapılar hukuksuz tarım arazilerini yapılaşmaya, betonlaşmaya açıyor. Orhanlı Köyü, Yıllardır JES'lerle mücadele ediyor ve hobi bahçelerine de karşı şu anda birçok ciddi bir mücadele başlattı. Bütün Orhanlı köyü halkı bunun karşısında duruyor çünkü biliyorlar ki arım arazilerinin küçülmesi demek oradaki yaşamın birbirinden kopması ve biyoçeşitliliğin yok olması anlamına geliyor. Orhanlı köylüleri olarak hem doğadaki diğer canlıların hakkını hem de kendi yaşam alanlarımızı, kültürümüzü korumanın peşindeyiz ve bunu da sonuna kadar sürdüreceğiz. ' dedi.
'ÇOK BÜYÜK BİR RANT ELDE EDİLİYOR'
Önüne geçilmezse tüm vadinin hobi bahçeleri dolma riskinin olduğunu belirten Ener 'Şu anda acilen kamu kurumları sürece müdahil olmalı, alanın boşaltılması ve alanın derhal eski haline getirilmesi gerekiyor. Türkiye'de bir hobi bahçeleri tekrar gündeme gelmemeli. Herhangi bir şekilde önüne geçilmezse, bir anda bütün vadiyi kaplayabilir. Buraları satın alan insanlar bilmedikleri için yöre halkı ve kamu kurumları ile ciddi sorunlar yaşıyorlar. Buna başından dur demek lazım. Elektriğini, suyu hazır hale getiriyorlar ve 'size ev yapabileceğiniz bir yer satıyoruz' diyorlar. Bunun herhangi bir tapusu da yok, kağıt üzerinde bir sözleşme yapıyorlar. Bu parseller üzerinden çok büyük bir rant elde ediyorlar' dedi.