Ekonomi

İzmir Şube birinci oldu… Başkan Öztürk’ten 2024 panoraması!

İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Aralık ayı meclis toplantısı yapıldı. Yılın son meclis toplantısında DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, 2024 yılında yapılanlara dair açıklamalarda bulundu. 2025 yılına dair beklentilerini de açıklayan Öztürk, “2025’in 2024’ten çok daha iyi olmasını diliyorum. Ülkemiz ve hepimiz için iyi bir yıl olsun” dedi. Ayrıca, İMEAK Odaları arasında İzmir Şubesi üyeler arasında memnuniyet anketinde birinci oldu.

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı yapıldı.

Mecliste, odanın Kasım ayında yaptıkları faaliyetlere dair sinevizyon gösterisi ile meclis üyelerine sunuldu.

“2025’İN 2024’TEN İYİ ÇOK DAHA İYİ OLMASINI DİLİYORUM”
DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk meclis konuşmasını yaptı. Öztürk, yeni yıl dileklerinden başlayarak, “2025’in 2024’ten çok daha iyi olmasını diliyorum. Ülkemiz ve hepimiz için iyi bir yıl olsun. Bu ay Melih Kaptan Liman Başkanlığı’nda yaptığı toplantı çok önemliydi. Mevzuat değişikliği oluyor ve sorunlar yaşıyoruz. Flexibile değiller ve bizden beklentileri çok. Takım arkadaşlarımızdan beklentileri çok. Denizcilik ve lojistik ciddi bir iş. Yanlış yaptığınız zaman geriye döner. Devletin istediği belgeleri zamanında ve doğru şekilde vermek zorundayız. Daha dikkatli olmalıyız. Güzel bir toplantı olduğunu tahmin ediyorum” dedi.

BAŞKAN ÖZTÜRK’TEN 2024 PANORAMASI
2024 yılında yapılanlara dair sunum yapıldı. Sunum esnasında Başkan Öztürk, sunuma dair notlarını anlattı. 2024 panoramasını çıkaran Öztürk, şu ifadeleri kullandı:

2024’te neler yaptık? 48 üye ile 743 üyemiz oldu. 280 tane faaliyet belgesi hazırlandı. Kadın denizcilerin artması için çalışmalar sürdürdük ve önemli görüyoruz. Sosyal medyada görüyorum, gemilerde çalışmanın ne kadar zor olduğunu anlatan bir kadın kaptan var. O tür şeylere de gerek yok, herkese göre değişir. Çeşitli ziyaretlerde bulunduk. Kıyı Emniyet Müdürümüz yıl boyunca bizim yanımızdaydı, kendisine teşekkür ediyoruz. Düsseldorf Fuarı’na katıldık Ocak ayında. Çok güzel çalışmalar yaptık. Çeşitli kurumlarla sene boyunca çeşitli organizasyonlar gerçekleştirdik. Logistech Fuarı önemli bir fuar, bazen eleştirel konular ortaya çıkıyor. Bu anlamda fuarlar komitesi çok çalıştı. Sonuçları bildiğiniz gibi oldu. Dijital dünyayı yakalamak zorundayız ve bu şirketler daha önde olacaklar. Sene boyunca bu anlamda seminerler gerçekleştirdik. Deniz Temiz Derneği bizim yavru kuruluşumuz sayılır. Deniz temizliği konusunda her türlü desteği veriyoruz. Sene boyunca ilişkilerimiz sürdü. Bir algı yaratmaya çalışıyoruz. Körfezin bu halini görünce TURMEPA’nın önemini görebiliyoruz. Körfezle ilgili olan bütün toplantılarda beraber çalışmalarımıza devam ediyoruz.

KONSOLOSLUKLA ‘VİZE’ ANISI
Mart ayında İtalyan Konsolosluğu’na gittik. Konsolos göreve yeni gelince biz de tanışmaya gidiyoruz. Uluslararası işler yapıyoruz. Bizim pasaportumuz vizemiz yoktu gibi bir durumu olması mümkün değil. Vize ilgili çabalarımızı anlamıyoruz, biz ülkemize para kazandırmak için varız. TOBB’un birtakım girişimleri var. Bu durum gerçekleşemiyorsa bizim yolumuzun açılması lazım. Biz bütün konsoloslarla iyi ilişkiler kurmaya çalışıyoruz. Bir anımı anlatmak istiyorum. Konsolosla sohbet ediyorduk, ‘Asıl soruyu sormadınız vize talebiniz olmayacak mı?’ dedi. ‘Onun için gelmedik’ dedik. Bunun için bize teşekkür etmişti, galiba kendisini bu sebeple çok sıkıştırıyorlar.

“KRUVAZİYER KONUSUNDAKİ KONULARI SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Nisan ayında sezonun ilk kruvaziyer gemisi gelmişti. Biz oda olarak takip ediyoruz. Ulusal düzeyde yayınlandıkça müdürlük ve valiliklerden ve kurumlarla bu anlamda konuşabiliyoruz. DTO’nun üzerine kalmış bir konu değil. Turizmle ilgili bu konuda sektöre yardımcı olması gerekiyor. Biz buna devam edeceğiz, ne kadar çok duyurursak daha iyi olacak. Son toplantıda yanlış anlaşılmış konular vardı ama doğru olanları savunmaya devam edeceğiz.

“SENE BOYUNCA OTORİTELERLE İYİ İLİŞKİLER KURMAYA DEVAM ETTİK”
Sene boyunca şehirdeki otoritelerle iyi ilişkiler kurmaya devam ettik. Ulusal anlamda kurumların toplantılarına katıldık ve sorunlarımızı dile getirdik. Deniz turizminde sektörün taleplerini iletmeye devam ediyoruz. Üniversite ve liselerimizle iyi ilişkiler kurmaya devam ediyoruz. Yeni kuşaktan yeni şeyler de öğrendik. Mayıs ayında Boat Show’un ikincisini düzenledik. Kendi çabalarımızla gerçekleştirmeye çalışmıştık öncesinde. Fuarcılık ayrı bir sektörmüş. Profesyonellik gerektiren bir iş ve İZFAŞ fuarlar takvimine aldı ve çok başarılı gidiyor. Mayıs ayında Çeşme’ye gittik, üyelerimizin sorunlarını yerinde dinledik. Belediye başkanı ile görüştük. Her gittiğimiz yerde Sahil Güvenlik Komutanlarımızı ziyaret ediyoruz. Sektörü denetleyen her noktaya ziyaretler gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Mayıs ayında Güzelçamlı’yı ziyaret etmiştik. Güzelçamlı’da balıkçı barınağı var. Sorunları var. Girişinde draft problemi var, tekneler giremiyor ve barınacak yer de yok. Taranması ile ilgili çok çaba gösterdik ama başaramadık. Kooperatif başkanı ile idarenin arasını yapamadık. Başkan değişti ama bu sefer de para problemi çıktı.

ZİYARET ELEŞTİRİLERİNE CEVAP: SAKINCASI MI VAR?
Haziran’da MedCruise genel kurulu yapıldı. Temsilen oraya katıldık. Ay içerisinde mezuniyet törenlerine katıldık. İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu toplantılarına katılıyoruz. 1 Temmuz bizim için olmazsa olmaz. O gün çeşitli etkinlikler yaptık. Temmuz’da yine Türkiye Denizcilik Zirvesi’ne katıldık. Ziyaretten başka bir şey yapmıyorsunuz diye eleştiriyorlar, doğru ama ziyaret etmenin ne sakıncası var? Zamanı ve parayı harcayan biziz. Sektör için gerekli olan şeyleri yapıyoruz. Bu eleştirileri kabul bile etmek istemiyorum.

29 EKİM ÖZELEŞTİRİSİ
Eylül ayında Logistech Fuarı’na katıldık. Eylül ayında heyetler ziyarete geldi. Heyetlerle görüşüyoruz ve iş ortakları oluşturuyoruz. Ekim ayında yeşil dönüşüme dair toplantılar yaptık. Yatçılık toplantılarına katıldık. Milli Eğitim’in Bilim Şenliği faaliyetlerine katıldık. Ekim ayında yeni göreve başlayan kişileri ziyaret ettik. Önemli günlerin hiçbirinde eksik kalmıyoruz ve gidiyoruz. 29 Ekim bizim için çok önemli ama topu topu 8 kişi yoktuk. İlk yıllarda herkes çocuklarla geliyordu bu sene çok az kişiydik.

2025’TE NELER HEDEFLENİYOR?
Yeni yıla dair beklentilerini açıklayan Öztürk, “2025 yılında gördüklerinizi devam ettireceğiz. Otoriterle olan ilişkileri devam ettireceğiz. Birçok sorunumuzu o insanlarla çözebiliyoruz. Bazen takdir edilmek gerekiyor. Hep mi kötü yapıyoruz, bir kişi de teşekkür ederim demiyor. Bizim bölgemiz daha büyüktü Aliağa Şube açılınca küçüldü. Diğer bölgelerde yaptığımız çalışmaların faydasını gördük. Biz buji görevi yaptık ve devam ettik. Fuarlar ve toplantılarımız devam edecek. Kruvaziyer ile ilgili çalışmalara devam etmek istiyoruz. Akreditasyon çalışmaları yapıyoruz. Memnuniyet anketlerinde en iyi şube bizim şube çıkıyor. Sosyal sorumluluk projelerine katılımlar sağlayacağız. Seminerleri düzenlemeye devam edeceğiz. ‘Denizci Millet-Denizci Ülke’ misyonu için elimizden geleni yapmaya çalışacağız. Sürdürülebilirlik çok önemli. Bu anlamda çalışmalarımız olacak. Umarız 2025’de de beraber oluruz” diye konuştu.

İZMİR ŞUBESİ MEMNUNİYET ANKETİNDE BİRİNCİ OLDU
Merkezin gerçekleştirdiği üye memnuniyet anketinde İzmir Şubesi en çok memnuniyet duyduğu şube oldu ve oda ortalamasının üzerinde bir not aldı.

Öztürk, son olarak dilek ve temenniler bölümünde söz alarak, “Geçtiğimiz 18-20 Aralık arasında Atina’da bakanlığın düzenlediği turizm karma komisyon toplantısına odayı temsilen katıldım. 2021 tarihinde İzmir’de düzenlenmişti bu da beşincisi oldu. Gitmeden birtakım çalışmalar yaptık. Burada birkaç konuyu ilettim. ISPS ücreti yükseldi. Bunu dile getirdim. Bir vergi çeşitleri var, bunun kaldırılması gerektiğini söyledim. Aynı denizi paylaşan ülkeler paylaşım yapabilmeli, tek taraflı bir vergi koyulmamalı. Somut olarak bu vergilerin turizmi baltaladığı görüşlerini ilettik” dedi.