Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Körfezi'nde yaşanan toplu balık ölümleri ve yaygın kirliliğinin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bölgede inceleme başlatmıştı.
Bakan Murat Kurum'un talimatlarıyla önce İzmir Körfezi Koordinasyon Kurulu ardından 35 akademisyenden oluşan İzmir Körfezi Bilim Kurulu oluşturulmuştu.
İzmir Körfezi'nde, atık su arıtma tesislerinde ve derelerde inceleme yapan Bilim Kurulu üyeleri 'İzmir Körfezi Acil ve Kısa Vadeli Eylem Planı'nı hazırladı.
Hazırlanan plan sonrası bilim kurulu düzenlediği 'Nefes Seferberliği' toplantısına start verildi.
Toplantıya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Cemil Tugay ve İzmir Valisi Yardımcısı Mehmet Sadık Tunç da katıldı.
DÜZENLİ DENETLENECEK
Toplantı öncesi konuşan Bakan Yardımcısı Varank, 'Bildiğiniz üzere, İzmir Körfezi'nde yaşanan toplu balık ölümleri ve kamuoyuna yansıyan çevresel kirliliğin önlenmesi amacıyla, 5 Eylül tarihinde Sayın Bakanımızın başkanlığında ilk toplantımızı yapmıştık. Toplantıda, alt çalışma gruplarının oluşturularak bir ay içinde acil eylemlerin yönlendirilmesi, Kasım ayı sonuna kadar uzun vadeli eylemlerin belirlenmesi kararı alınmıştı. Bu karara istinaden, Bilim Kurulumuz üç alt çalışma grubuna ayrılmış ve 17-18 Eylül tarihlerinde burada bilim kurulu ve alt çalışma grupları toplantıları yapılmıştır. Bilim kurulumuzca yapılan tespitlerde, başta atık su altyapısının iyileştirilmesi, arıtma tesislerinin çevre mevzuatına uygun olarak düzenlenmesi, körfeze karışan derelerde temizlik kontrolü yapılması, kaçak deşarjların önlenmesi, ilgili mevzuatlarda revizyon yapılması, İzmir Körfezi'nde izleme oranının artırılması gibi hususlar öncelikli olarak belirlenmiştir. Ayrıca İzmir Körfezi'nin ekosisteminin daha iyi anlaşılması, dip yapısının taranması ve bugüne kadar İzmir Körfezi'ne yönelik yapılan çalışmalardan elde edilen verilerin değerlendirilmesi, daha ayrıntılı araştırmaların yapılması gerektiği de belirtilmiştir. İzmir Körfezi'ni kaderine terk etmemek ve çevresel olumsuzluklara sebep olan etmenleri ortadan kaldırmak amacıyla Bilim Kurulu üyelerimizce bir acil eylem planı hazırlanmıştır. Bu planın uygulanması noktasında, bakanlığımız koordinesinde büyükşehir belediyemiz ve ilgili tüm kurumlar belirlenen görevler kapsamında çalışmalar yürütecek ve kaydedilen ilerlemeler düzenli denetimlerle takip edilecektir. Söz konusu çalışmalar kapsamında elde edilen sonuçları değerli halkımız ve tüm kamuoyu ile paylaşacağımızı ifade etmek istiyorum. Bu noktada yapılacak çalışmalara sadece bakanlığımız ve büyükşehir belediyemiz değil, İzmir'i seven herkesi destek vermeye ve etkin katılıma davet ediyoruz. Yapılan tespitler kapsamında Bilim Kurulumuz ile körfezin yaşadığı sorunlara karşı kalıcı ve uzun vadeli çözümler konusunda çalışmalarımıza devam ettiğimizi belirtmek istiyorum. Orta ve uzun vadeli çalışmalarımız tamamlandığında, bunları da sizlerle paylaşacağız. İzmir Körfezi Eylem Planı, bakanlığımızın koordinasyonunda tüm kurum ve kuruluşların aktif katılımıyla hazırlanacak, 'mavi bir vizyon' ile yürütülecek ve hedeflerimize ulaşıncaya kadar devam edecektir. Bakanlığımız, bu süreçte etkin şekilde koordinasyon görevini de sürdürecektir. Bu kapsamda, büyükşehir belediyemizin taleplerini de yerine getirmek için İller Bankası'yla var gücümüzle çalışacağımızı ifade etmek istiyorum' diye konuştu.