Güncel

İzmir iş dünyasından 'vize' özeleştirisi: Adamlar haklı!

AB ülkelerinin vize kısıtlaması ile ilgili İzmir iş dünyasının temsilcileri özeleştiride bulundu. Ender Yorgancılar, “170 bin vatandaşımız, AB ülkelerinde 90 günde fazla kalmış, nerede oldukları belli değil. Haklı olarak vizeye engel koydular. Umarım bu sorun yakında çözülülür” derken Jak Eskinazi, “Gidenler dönmeyince, AB ülkeleri bize vize vermekten kaçınıyor. Avrupa’da gidip dönmeyen iş insanı yok ama bu kötü örnekler yüzünden ihracatçı sorun yaşıyor” ifadelerini kullandı.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İş insanlarının AB ülkelerine yönelik vize şikayetleri, her geçen gün artıyor. Yeni pazarlar kazanmak için dünyayı dolaşan iş insanları, Avrupa Birliği ülkelerinin vize konusunda engel çıkarmasını eleştirirken, İzmir iş dünyasının iki önemli ismi, 'Adamlar haklı' dedi. Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar ve Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, AB ülkelerine giden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının çoğunun geri dönmemesi nedeniyle iş dünyasının vize sorunuyla karşı karşıya kaldığını ifade etti.

YORGANCILAR: BELEDİYEDEN ALMANYA'YA GİDEN 45 KİŞİDEN 43'Ü İLTİCA ETTİ
EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, sanayicilerin yeşil pasaport ve vize sorununun henüz çözülmediğini, hiçbir gelişme görülmediğini söyledi. Yorgancılar, vize krizinin temelinde, AB ülkelerine giden yurttaşlarımızın çoğunun geri dönmemesinin yattığını dile getirdi:

'Vize sorunu, ihracatçının, sanayicinin aleyhine bir durum ama maalesef karşı tarafında haklı olduğu gerçekler var. Mesela 170 bin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, Avrupa Birliği ülkelerinde 90 günden fazla kalmış. AB ülkelerine gittiğinizde 90 gün vizeniz varsa, bu süre içinde AB'den çıkmanız gerekir. 90 gün limitini aşan Türkler, AB ülkelerinde dolaşıyorlar ve nerede oldukları belirsiz. O ülkeler haklı olarak, vizeye ciddi bir kısıtlama getirdiler. İş insanının AB ülkelerine gidip dönmemek gibi bir riski veya lüksü olamaz ama kimin ne olduğu da belli değil ki. Mesela Malatya'nın Yeşilyurt Belediyesi'nden 45 kişi Almanya'ya gitti, 43'ü iltica etti. Bunlar Avrupa'yı korkutuyor. Tüm bunlar, vizenin gecikmesine sebep oluyor. Avrupa Birliği ülkelerinde okuyanlara, Avrupa'da okumak isteyen öğrencilere, iş insanlarına vizenin verilmesi gerekir. Vize talebi olduğunda iyice araştırsınlar. Şu anda bekleme durumundayız. Önümüzdeki süreçte olumlu sonuçlar alınır mı, bilemiyorum.'

ESKİNAZİ: İHRACATÇI BU SORUN YÜZÜNDEN UZAK PAZARLARA YÖNELİYOR
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ise vize ve yeşil pasaport konusunda şu görüşlere yer verdi:

'Pasaport ve vize taleplerinde aşırı bir yoğunluk olduğunu biliyoruz. Hal böyle olunca, iş insanının pasaport veya vize talebi de gecikmeli olarak yerine getiriliyor. Bir de vize alıp da yurtdışına giden ve bir daha yurda dönmeyen binlerce vatandaşımız var. Haliyle bu kötü örnek yüzünden AB ülkeleri herkese vize vermekten kaçınıyor, seçici davranıyor. Bunun da söz konusu sorunda etkisi çok büyük. Ama Avrupa ülkelerine gidip de dönmeyen işadamı yok, çünkü işi burada, ülkemizde. İş insanlarına pozitif ayrımcılık yapılıyor ama bizi de ister istemez sıraya sokuyorlar. Vize alamıyoruz diye bir şey yok ama bize sıra gelmiyor. Yeşil pasaportumuz olsa, vize sorun olmaktan çıkacak ama yeşil pasaportu da herkese veremezsiniz. Kısıtlı sayıda da olsa ihracatçıya, belli bir rakamın üstünde ihracat yaptığı takdirde yeşil pasaport veriliyor. Bu sorunun çözümü, politik bir durumdur. Bir yandan vize sorunu yaşanırken, diğer yandan vize kolaylığı olan yerlere yönelme oluyor ama orada da sorunlar oluyor. Uzak pazarların lojistik gider artışı, yüksek vergiler oluyor. Her halukarda ihracatçının işi kolay değil.'