Güncel

İzmir'in 'Hayalet Gemisi' için düğmeye basıldı!

İZMİR - Aliağa'da 2012 Yılı Haziran ayından bu yana Nemrut Körfezi'nde demirli bulunan Panama bayraklı kuru yük gemisi 'Gofer B', 10 Kasım 2012 tarihindeki fırtınada çıpasından kurtulup, bölgeye yakın olan Ramadan Burnu'nda karaya oturmuş, ardından gemi buradan Nemrut Körfezi'ne çekilip demirlenmişti. Hacizli olduğu için sefer izni olmayan 'Gofer B' gemisi, bu kez 1 Şubat'ta da yine fırtınanın etkisiyle Aliağa'dan kurtulup Çandarlı Piri Reis Burnu'nda karaya oturdu. Üzerinde yük ve mürettebat bulunmayan 2 bin 965 grostonluk gemi, bulunduğu yerden çekilip Çandarlı Limanı'na demirletildi. Hayalet gemi, son olarak ise 10 Şubat'ta, gece saat 23.00 sıralarında şiddetli poyrazın etkisiyle çelik halatlarından kurtulup, mürettebatsız olarak Karaburun'un Mordoğan Beldesi'nin kuzeyinde karaya oturdu. Gemi fırtınanın yön değiştirmesi nedeniyle bulunduğu yerden kurtulup bu kez saat 01.00 sıralarında Mordoğan merkezindeki balıkçı barınağı önlerine geldi. Dev gemi hiçbir müdahale olmadan mucizevi bir şekilde balıkçı barınağının ağzından içeriye girdi. Bir tarafı plaj olan balıkçı barınağı içinde kontrolsüz şekilde sürüklenen gemi bir süredir boş olan otel binasının iskelesine de çarpıp önündeki kumluk alanda karaya oturdu. Hayalet gemi 'Gofer B. kıyıya sürüklenirken, önüne çıkan 15'e yakın yat ve balıkçı teknesini de batırdı.



KURTARMA İÇİN İLK ÇALIŞMA YAPILDI
Bir süredir boş durumdaki otelin sahil bölümünde karaya oturmuş halde duran gemiyi kurtarmak için İzmir Liman Başkanlığı çalışma başlattı. İlk olarak, geminin bulunduğu bölgeye balık adamlar daldı. Balık adamlar, hem geminin durumunu hem de denizin zemin yapısını, özel kameralarla görüntüleyecek. Ardından da hasar durumuna ve deniz altının zemin yapısına göre de, geminin bulunduğu alandan kurtarılıp yüzmesi için çeşitli planlamalar yapılacak. Bu planlardan uygun görülen ve en az riskli olanı devreye sokulup, kurtarma çalışmalarına başlanacak. Ancak bu aşamaya gelene kadar çalışmaların bir süre daha devam edeceği öğrenildi. Bunun yanı sıra önümüzdeki günlerde, geminin üzerine su basılıp, havada duran burun kısmının da karaya oturmasının sağlanacağı belirtildi. Böylelikle şiddetli Lodos estiği zaman tekrar geminin hareket etme tehlikesinin ortadan kaldırılmasının amaçlandığı ifade edildi. Dalış ekibinin başındaki Fahrettin Şen de çalışmalarını tamamladıktan sonra, raporlarını, Liman Başkanlığı'na ulaştıracaklarını söyledi.



KURTULMAK İSTİYORLAR
Gofer B adlı geminin manzarası vatandaşları da rahatsız etti. Onlar da geminin biran önce bir tehlike yaratmadan kurtarılıp götürülmesini istedi. Belde sakinlerinden Zehra Yılmaz, geminin hem varlığının zarar olduğunu hem de çevreye zarar verdiğine inandığını söyledi. Yılmaz, gemiyi kurtarmaları için çağrıda bulunduğunu, Mordoğan'da istemediklerini dile getirdi. Balıkçılık yapan Orhan Killi de, 'Gemi buraya mucize olarak girdi. Ama şu anda tam olarak karaya oturmuş değil. Önü su yüzeyinde. Şimdi Poyraz esiyor ve gemi orada haraketsiz duruyor. Ama yarın şiddetli lodos eserse bu gemi burada böyle durmaz ve hareket eder. O zaman kim durduracak bu gemiyi?' dedi. Vatandaşlardan Hakkı Canayakın da 'Gemi bizim için tehlike. Karaya oturmuş gibi dursa da öyle değil. Lodosla birlikte bu gemi buradan çıkar ve bu kez Mordoğan'ı kimse kurtaramaz. Kıyıdaki evleri, işyerlerini yıkar geçer. Sonra da zaten devrilir öylece kalır. Bunlar yaşanmadan bu gemi buradan gitmeli. Çalışmalar hızlandırılmalı' dedi. (dha)