EGEDESONSÖZ - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) Ödemiş'in kırsal bölgesindeki ormanlık alanda sondaj çalışmalarına başlamıştı.
MTA ilçenin, Bademli, Küçükören, Küre ve Hamam köyleri arasındaki alanda 4 farklı noktada yatay ve dikey sondaj işlemleri yapıyor. Müdürlük aralarında altın, gümüş, platin, bakır, demir, krom, titan ve alüminyum gibi ağır madenlerin yer aldığı 4'üncü grup maden kaynağı arıyor. Sondaj çalışmaları sonucunda maden sahasının ihale edilip edilmeyeceğine karar verilecek. Maden sahasının etrafı ise bölgedeki köylülerin ana geçim kaynağı olan ceviz, kestane, kiraz ve erik ağaçları kaplı.
Sondaj çalışmalarına ise bölge halkından itiraz geldi. Küçükmenderes Havzası Koza-Der Hareketi Derneği köylerde topladığı 650 dilekçeyi MTA Ege Bölge Müdürlüğü'ne iletti.
Çalışmaların sonlandırılmasının istendiği dilekçede şu ifadeler yer aldı:
İlçemiz Bademli Mahallesi ile Küçükören Mahallesi sınırında Karıncalıda mevklinde MTA Genel Müdürlüğünce arama ruhsat ile zemin etüt çalışmaları yapılmaktadır. Arama ruhsatı her ne kadar maden arama yeni izin (sondaj) için yapılsa da bu sondajlar bölge ve ülkemiz için tehdit unsuru oluşturmaktadır. Bölgemizde meyve fidanı, kiraz, kestane, ceviz, erik gibi katma değeri yüksek ihracata yönelik ürünler ile hayvancılık ve ancılık yüksek potansiyele sahip tarımsal üretimler içerisindedir. Hal böyle olunca bölgemizde yapılacak maden araması veya ocak işletmesi yer altı sularımızda hem içme hem de sulama olarak etkileyecektir. Bu yüzden bölgemizde herhangi bir maden arama veya işlemesine karşıyız Bölgemizde yapılan zemin etütlerinin durdurularak halkımızın rahat bir nefes almasını sağlamanız hususunda bilgilerinize arz ederiz.
KÖYLERDE TOPLANTI
Küçükmenderes Havzası Koza-Der Hareketi Derneği, sondaj noktasının etrafındaki köylerde yaptığı halk toplantıları ile olası maden ocağının tarım ve hayvancılık üzerindeki etkilerini anlatıyor.