İnşaat/Emlak

İzmir'de deprem hazırlığı: Üç kritik hamlede söz sivil toplumun!

Güvenli ve depreme dayanıklı yapıların oluşturulmasına yönelik ek tedbirleri içeren önerge İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi İmar ve Bayındırlık – Hukuk – Deprem ve Afet Komisyonları tarafından Yapı Kontrol Dairesi Başkanlığına iade edildi. Bodrum katı, sismik izolatör ve ‘ön olur’ koşulu getiren düzenleme, meslek odalarından ve sektörlerinden temsilcilerinden görüş alınarak yeniden meclise sunulacak.

EGEDESONSÖZ – İzmir Büyükşehir Belediye'sinin önceki Belediye Başkanı Tunç Soyer döneminde güvenli ve depreme dayanıklı yapıların oluşturulmasına yönelik ek tedbirler alınması için İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi'ne önerge sunulmuş ve ilgili komisyonlara gönderilmişti.

Ancak bodrum katı, sismik izolatör ve 'ön olur' koşulu gibi zorunluluklar getirilmesini öngören düzenleme önceki meclis döneminde karara bağlanamamıştı.

31 Mart seçimleri sonrasında oluşan yeni komisyonlar önerge ile ilgili ilk kararını verdi. İmar ve Bayındırlık Komisyonu, Hukuk Komisyonu ile Deprem ve Afet Komisyonu, önergeyi meslek odaları ve sektör temsilcilerinden görüş alınmak üzere Yapı Kontrol Dairesi Başkanlığı'na iade etti.

Önergenin iadesinin gerekçesinde 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nun 15'inci maddesinin 4'üncü fıkrası yer aldı. İlgili maddede 'Komisyon çalışmalarında uzman kişilerden yararlanılabilir. Gündemdeki konularla ilgili olmak üzere; kurum temsilcileri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, üniversitelerin ilgili bölümlerinin, sendikalar (oda üst kuruluşu bulunan yerlerde üst kuruluşun, sendika konfederasyonunun bulunduğu yerde konfederasyonun) ve uzmanlaşmış sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile davet edilen uzman kişiler, oy hakkı olmaksızın ihtisas komisyonu toplantılarına katılabilir ve görüş bildirebilir. ' ifadeleri yer alıyor.

Meslek odaları ve sektör temsilcilerinin görüşü noktasında ilgili önerge yeniden meclis gündemine alınacak.

ÖNERGELER NELER İÇERİYOR?
Maddelerden ilki, zemin açısından riskli yerlerde yapılan yüksek yapıları kapsıyordu. Buna göre gevşek kum, çakıl veya yumuşak - katı kil tabakaları içeren zeminler veya sıvılaşma riski yüksek zeminlerde inşa edilecek yapılarda en az bir adet bodrum kat yapılması gerekiyor. Yine imar planına göre kat adedi 5 ve daha fazla olan binalarda da en az bir adet bodrum kat yapılması şartı getirilecekti.

SİSMİK İZOLATÖR ZORUNLULUĞU
Vatandaşların deprem öncesi ve sonrası yoğun olarak kullandığı hastaneler, dispanserler, sağlık ocakları, itfaiye bina ve tesisleri, PTT ve diğer haberleşme tesisleri, ulaşım istasyonları, terminaller, enerji üretim ve dağıtım tesisleri, vilayet, kaymakamlık ve belediye yönetim binaları, ilk yardım ve afet planlama istasyonları, okullar, diğer eğitim bina ve tesisleri, yurt ve yatakhaneler ile müzelerde sismik izolatör kullanılması da ilgili önergeler arasında idi. Depremde, üst yapıyı zeminden ayırıp binayı sarsıntının şiddetinden koruyarak depremin yıkıcı etkisini hayli azaltan sismik izolatörün, 3 kat ve üzeri olan veya bina yüksekliği 10,5 metreyi geçen ayrık nizam yapılarda da kullanımı istenecekti.

'İNCELEME KURULUNDAN ÖN OLUR ALINACAK'
Ayrıca bodrum katlar dahil olmak üzere toplam kat adedi 13'ü aşan (13'üncü kat hariç) yapılar için hazırlanan projelerin, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ilgili birimleri, ilgili meslek odaları ve ilgili ilçe belediyesi temsilcilerinden oluşturulacak inceleme kurulundan ön olur alınması istenecekti. İnceleme Kurulu'ndan ön olur alınmadan yapı ruhsatı, yapı kullanma izin belgesi verilemeyecek. İnceleme Kurulu çalışma usul ve esasları ile yüksek yapılara ilişkin değerlendirme kriterleri ayrıca belirlenecek.