İzmir Büyükşehir Belediyesi Yayınları (İzBB Yayınları) edebiyattan akademik yayınlara, çocuktan prestij yayınlarına dek okuyucularına dokuz yeni kitap hazırladı. Kurulduğu günden bu yana bir yılda 35 kitaba ulaşan İzBB Yayınları'nın 'Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir', 'İlk Çağlardan 324'e İzmir Tarihi', 'Sevgi Tutsağı', 'Gazi Heykelinde Güvercinler', 'Aklın Ayak İzleri – 2', 'Aklın Ayak İzleri -3', 'Ekin'in Karakılçık Buğdayı', 'İzmir'in Renkleri', 'İzmir'i Boyuyorum - Doğal Yaşam Parkı' adlı kitapları son yayımladığı eserler arasında yerini aldı.
İzBB Yayınları'na İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde bu yıl 19-28 Nisan tarihlerinde Kültürpark'ta açık alanda düzenlenen İzkitapfest-İzmir Kitap Fuarı'nda da ulaşmak mümkün. Girişlerin ücretsiz olduğu İZKİTAP Fest, bugün de 10.00-21.00 saatleri arasında kitapseverleri ağırlamaya devam edecek.
Kentin belleğine tarihsel bakış
Selin Önen'in derlediği Burkay Pasin, Fatma Tanış, Hasan Işıklı, Hilal Öktem, Işıl Can Traunmüller, Leyla Bektaş Ata, Ömer Karahan, Orkun Destici ve Yaşar Eyüp Özveren'in makalelerinin yer aldığı 'Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir' adlı kitapta, kentin yaşam için tercih edilen yapısına dikkat çekildi. Yavaş yaşam tarzı, modernliği, kıyıları, iklimiyle yoğun bir göçe konu olan kentin, 19. Yüzyıl'dan günümüze dek yaşadığı değişimden izler aktarıldı.
İzmir'in ilk çağlardaki tarihine odaklanılan 'İlkçağlardan 324'e İzmir Tarihi' kitabında tarihçi Cecil John Cadoux'un detaylı anlatımına yer verildi. Ayşen Tekşen'in günümüz Türkçesine çevirdiği kitapta, metinler ve anekdotlarla zengin bir okuma sunuldu.
Edebiyatta İzmir vurgusu
İzmirli avukat insan hakları savunucusu Güney Dinç'in arşivinden çıkan 'Sevgi Tutsağı' da kentte geçen zamanda asılı kalmış bir aşk hikayesini konu aldı. İzmir'de felsefe ve edebiyat öğretmenliği yapmış Nahid Ulvi Akgün'ün daha önce yayınlamamış şiirleriyle birlikte tüm eserleri 'Gazi Heykelinde Güvercinler' kitabında toplandı. Üniversite yıllarında, kendini, dünyayı çalkayan isyan ateşinin içinde bulan bir devrimcinin hikayesinin anlatıldığı 'Aklın Ayak İzleri'nin ikinci ve üçüncü cildi de okuyucularıyla buluştu. Yusuf Nazım ve Oktay Kaynak'ın kaleme aldığı kitabın arka kapak tanıtımında şu cümleler yer aldı: 'Özgürlüğe kanat çırpan kelebekler gibiydiler, nasıl bir yangına uçtuklarını bilmediler.'
'Kalemini kap, dilediğince boya'
İzBB Yayınları çocuk okuyucuları için de farklı eserlere imza attı. Kentin her köşesinde ayrı zenginlik yatarken, çocuklar kentin 29 farklı yerini kendi istedikleri boyalarla renklendirecek. Ömer Çam'ın çizgileriyle oluşan 'İzmir'in Renkleri' boyama kitabının yanı sıra Eda Bekdaş'ın çizimleriyle çıkan 'İzmir'i Boyuyorum-Doğal Yaşam Parkı'nda da Doğal Yaşam Parkı'nın neşeli sakinleri çocukların dilediği renklerle şekillenecek. Çocuklar yine bir hafta sonu İnci Becerik'in kaleminden çıkan ve Şeyma Yıldızhan Yayman'ın resimlerinden yola çıkarak tohum takas şenliğine katılacak. 'Ekin'in Karakılçık Buğdayı'yla çocuklar ata tohumlarını paylaşmanın önemini kavrayacak.