Güncel

İnfial yaratacak olay: E-devlet’i patlattılar, 250 TL'ye bilgileri satıyorlar!

Son zamanlarda yeniden gündeme gelen veri sızıntısı vatandaşlarda büyük korkulara sebep oldu. Çok basit bir şekilde ulaşılabilen paneller üzerinden isim ve soy isim ile birlikte adres, kimlik, telefon numarası, ikametgah kayıtları, tapu ve araç bilgileri, ailelerine dair bilgilere ulaşmak çok mümkün bir hale geldi. Haftalık 250 liradan satılan veriler siyasiler de dahil toplamda 101 milyon kişinin verisinin olduğu ve zaman zaman güncellendiği iddia ediliyor.

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – Vatandaşların verilerinin sızıntısına dair iddialar 140 Jounos’un yayınladığı ‘Panel’ belgeseliyle yeniden gündeme geldi. Verilerin sızıntısına dair yalanlamalar olsa da, verilere ulaşan ve sızıntısını yapanlar belgeselde bu süreci nasıl işlettiklerini dile getirdiler.

Bugün aktif olarak internet sitelerinde vatandaşların bilgileri satılmaya devam ediyor. Bazı internet sitelerinde yapılan ödemeler ile vatandaşların adres, kimlik, telefon numarası, ikametgah kayıtları, tapu ve araç bilgileri, ailelerine dair bilgiler yer alıyor. Bazı panellerde ise canlı konum ve sosyal medya hesapları üzerinden yazışmaların da olduğu iddia ediliyor. Hatta Whatsapp gibi uygulamaların içerisinde var olan mesajlara da erişebileceğini iddia eden internet siteleri var. Bu veriler içerisinde toplamda 101 milyon kişinin verisi olduğu tahmin ediliyor. Verilerin dışında aynı zamanda ücretli bir şekilde bu bilgi ve verilerle ‘şantaj’ yapılabildiği de ortaya çıktı.

“YILLARDIR DEVAM EDEN BİR SIZINTI, YAZILAR YAZMAMIZA RAĞMEN BİZE DÖNÜŞ OLMUYOR”
Bilgisayar Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cem Aldaş, yaşanan bu duruma dair görüşlerini aktardı. Aldaş, veri sızıntısı iddiasının yeni olmadığını dile getirerek, “Bu durum baya geçmişte de gündeme gelen bir konu. Belli aralıklarla bu veriler de güncellenerek parayla ya da ücretsiz bir şekilde piyasaya çıkartılıyor. Bu konuyla ilgili BTK’ya, TÜRKSAT’a ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na yazılar yazmıştık. Bu olaylar 2-3 senede bir tekrarlanıyor. Kimi zaman kamuoyu yaratmak konusunda çalışmalar yaptık, konunun ne olduğunu anlatmaya çalıştık. Vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamak için kendi yapabilecekleri sınırlı şeyleri hatırlatmaya çalıştık. Maalesef bu durum tekrarlı olarak devam etti. Biz kurumlara haber vermemize rağmen bizlere bir tek TÜRKSAT’tan dönüş geldi” dedi.

VERİLERİ 15-20 YAŞLARINDAKİ ÇOCUKLAR SIZDIRDI… “ÇOK BASİT BİR ŞEKİLDE KIRILABİLDİ”
Belgeselde veri sızıntısının aslında ne kadar kolay yapıldığını ve bunu yapanların 15-20 yaşındaki çocuklar olduğunun altını çizen Aldaş, “Belgeselde spekülatif öğeler mevcuttu. Olayı zemininden çıkarmış gibi görünüyordu ama özünde olan şey bu. Çok basit bir şekilde dahi bunların kırılabildiğini gördük” ifadelerini kullandı.

“BANKA VERİLERİNE NASIL ULAŞTIKLARINI BENDE ANLAMADIM”
Ücretli paneller üzerinden satılan verilere dair gözlemlerini aktaran Aldaş, “Panellerde sağlık ve kimlik verileri mevcut ama banka verilerini ben de anlamadım. Ücret ödenmeyen kısmına bakmıştım. Arkadaşlarımıza da sordum bu durumu. Ulaşılan bilgilerin söyledikleri şekilde farklı kanallardan gerçekleştirildiğini gördük. Tahminen bu veriler belli bir gecikmeyle yayınlanıyor. E-devlet’ten alınan veriler şu anda canlı değişimleri göremiyoruz. Belli bir gecikmeyle yayınlanıyor ama arada bir güncelleniyor. Adresinde değişiklik olduğunu bildiğim bir arkadaşımın eski bir adresi vardı bir süre sonra yeniden baktım ve yeni adresi gelmeye başladı. Canlı bir veri yok ama arada sırada veriyi güncelleme imkanı sağlanıyor. Ciddi bir güvenlik açığı ama nedense engellenememiş durumda” dedi.

SİYASİLERİN MAL VARLIĞINI AÇIKLAMASINA GEREK KALMADI… ZATEN HER ŞEY ORTADA
Sızdırılan veriler sebebiyle siyasilerin açıkladıkları mal varlıklarına kolay bir şekilde ulaşılabileceğini söyleyen Aldaş “Çok düşük miktarlarda verilere ulaşılabiliyor. Aylık çok düşük miktarlarda istediğimiz siyasinin mal beyanına, mal kayıtlarına ulaşabiliyoruz ve bu dramatik bir şey. Aslında ironik olarak şeffaflığa katkıda bulunmuş durumda” diyerek yorumladı.

“SADECE VATANDAŞLARIN DEĞİL HERKESİN VERİSİ VAR”
Yayılan veriler arasında 101 milyon kişinin verilerini olduğunu ve bu kişiler arasında bürokratlar, siyasiler gibi önemli isimlerin de olduğunun altını çizen Aldaş, “Bugün herhangi bir siyasinin adını soyadını yazarsak; kimlik numarasına, aile soy ağacına, tapu ve araç kayıtlarına, telefon numarasına rahatlıkla ulaşabiliyoruz. Sadece vatandaşın değil devletin de verileri var burada. Başka şeyler de vardır. Ölmüşüyle kalmışıyla bütün vatandaşlarıyla bütün herkesin verisi var orada” dedi.