METROLARDA X-RAY DÖNEMİ NE ZAMAN BAŞLADI?
Bir dönem toplu ulaşım merkezlerinde yaşanan patlamalar ve olaylar sonrasında özellikle metro ağlarının olduğu turnikelere x-ray cihazları yerleştirilmişti. İzmir'in ulaşımda can damarı olan metro, İZBAN ve vapur iskele girişlerinde de 2016 yılında yaşanan terör olaylarının ardından bu x-ray cihazları yerleştirildi.
Turnikelerin hemen sonrasında yer alan cihazları ise metronun güvenlik görevlileri denetliyor. Hem üst katta turnikelerin oradan hem de rayların oradan sorumlu olan güvenlik görevlileri, mesai saatleri boyunca genel olarak turnikenin önünde x-ray cihazlarını kontrol ederek görev yapıyorlar.
NEDEN 'ÖTEN' KİŞİ DURDURULMUYOR?
Peki herkesin geçerken 'öttüğü' bu turnike cihazları nasıl çalışıyor, neden 'öttükten' sonra güvenlik görevlileri vatandaşları aramıyorlar? Bu cihazlarda güvenlik görevlilerin gördüğü kısımda 'öten' metalin hangi bölgede olduğunu gösteren simgeler var. Metal cihazın ne derece bir metal ağırlığı olduğuna göre 'ötme' seviyesi olan cihaz sebebiyle güvenlik görevlileri müdahale etmiyorlar.
GÖREVLİLER DURUMUN FARKINDA
Görevliler, aldıkları eğitim doğrultusunda zarar verici bir ateşli silahın ne derece öteceğini bildikleri için her öten vatandaşı çevirmiyorlar. Bu noktada herkesi çevirmeleri halinde yaya trafiğinin aksamasından dolayı son ihtimal olarak gelen vatandaşı durduruyorlar.
Ayrıca güvenlik personelleri istasyonda duran personel sayısının az olmasından dolayı zorluk çektiklerini belirtiyorlar.