İş Dünyası

Halkın kantarına çıkıyor... Kozak'a dinamit!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – UNESCO Dünya Kültür Mirası koruma bölgesinde olan ve Ekolojik Hassas Bölge olarak tanımlanan ancak maden şirketlerinin hedefinde olan Bergama'daki Kozak Yaylası'na yeni bir taş ocağı daha yolda...

Fıstık çamları ile kaplı ve antik kentlere ev sahipleri yapan yaylaya açılması planlanan patlatmalı taş ocağı halkın kantarına çıkıyor.

Ankara merkezli 58Yapı İnşaat Anonim Şirketi'nin granit ocağı projesinin halkın bilgilendirilmesi ve sürece katılım toplantısı 14 Mayıs 2024 tarihinde gerçekleştirilecek. Toplantı Yukarıcuma köylülerinin köy sınırlarında toplantıya izin vermemesinden kaynaklı köye 25 kilometre uzaklıkta olan Kozak Yolu üzerindeki Liva Sosyal Tesislerinde yapılacak.

ÇED dosyasında yer alan bilgilere göre şirket ilçenin Yukarıcuma Mahallesi sınırları içerisinde kalan 50 hektarlık ruhsat sahasında yıllık 200 bin metreküp granit üretimi planlanıyor.

Proje sahası İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda 'Orman Alanı' ve 'Tarım Arazisi' sınırları içerisinde yer alıyor. Proje alanının en yakın konut ise 650 metre uzaklıkta yer alıyor. Proje kapsamında patlatmalı ve tel kesme yöntemi ile açık işletme üretim planlanmaktadır.

8 milyon 585 bin TL bütçe ayıran şirketin ortakları arasında Aşkın Gıcır ve Enver Kesler yer alıyor.

KOZAK YAYLASI HAKKINDA
Kozak (Pindasos), Antik Çağın Kaikos Irmağı (Bakırçay) Havzası'nın tacı olarak kabul ediliyor. Kentin yanı başında yükselen Kozak Yaylası, sadece Bergama'nın içinde bulunduğu bölgenin oksijen deposu olarak biliniyor.

Öte yandan Kozak Yaylası, sahip olduğu fıstık çamı ekim alanları nedeni ile toplam 17 köyden oluşan, yaklaşık on bin nüfuslu özel bir ekolojik havza. Havza, kendine özgü iklim, toprak ve su yapısına sahip bölge. Ekolojik zenginliğiyle, üzerinde yaşayan insanlara çok önemli bir yaşam alanı sunuyor. Kozak Yaylası ekonomik yönden ise madenlerden daha çok gelir sağlayan, dünyanın başta gelen ve Türkiye'nin tek doğal fıstık çamı ormanlarını içinde barındırıyor. Çevre örgütleri bölgede her türlü madencilik faaliyeti son verilmesini ve Kozak bir an önce 'Fıstıkçamı Tabiat Parkı' ilan edilmesini istiyor.