HABERLER>GÜNCEL
19 Temmuz 2024 Cuma - 07:22

Saatler sonra Gaziemir'den güzel haber: Yangın kontrol altında!

İzmir'in Buca ilçesinde başlayıp, Gaziemir ilçesine sıçrayan ve yerleşim yerlerini tehdit eden yangın kontrol altına alındı.

Saatler sonra Gaziemir den güzel haber: Yangın kontrol altında!

Yangın, dün saat 13.00 sıralarında Buca ilçesinde başlayıp, ardından Gaziemir ilçesine sıçradı. Rüzgarın da etkisiyle kısa sürede büyüyen yangına, Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri başta olmak üzere, itfaiye ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu müdahalede bulundu.

Yangına Orman Genel Müdürlüğü ekipleri, 7 uçak ve 4'ü gece görüşlü olmak üzere 20 helikopterden oluşan toplam 27 adet hava aracı, 40 adet arazöz, 9 su ikmal aracı, 4 dozer ve 4 yer ekibi, belediyelerden 21 tanker ve 5 arazöz ve 5 polis TOMA'sı ile müdahale etti.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangının kontrol altına alındığını duyurdu.

Bakan Yumaklı'nın açıklamalarından öne çıkan başlıklar:

Hayatını kaybeden işletme şefimizi rahmetle anarak başlamak istiyorum. Şahin Dönertaş kardeşim 41 yaşında bu vatan için, yeşil vatan için hayatını hiçe sayan kahramanlardan sadece bir tanesi. Ailesine, bütün sevenlerine ve Orman Genel Müdürlüğü teşkilatımıza ve bakanlığımıza başsağlığı diliyorum.

"48 adet yangınla mücadele etti arkadaşlarımız"
Değerli arkadaşlar dün 9 adet yangın vardı bizim üst risk grubunda diye tanımladığımız. Ancak 34'ü orman yangını 14'ü de orman dışı yangın olmak üzere bütün yurt çapında 48 adet yangınla mücadele etti arkadaşlarımız. Orman dışında başlayan yangınların da ormana sirayet etmesiyle birlikte. Edirne, Bursa, Balıkesir, Manisa, Uşak, Kütahya, İzmir Foça, İzmir Bergama ve en sonunda dün akşam yerleşim merkezlerine yakın seyretmesi hasebiyle de İzmir Buca yangınları bizim arkadaşlarımızın hakikaten canını hiçe sayarak söndürmek için mücadele ettikleri yangınlar oldu. An itibarıyla bu yangınların tamamının kontrol altına alındığını duyurmak istiyorum.

Birkaç da bilgi vermek isterim. Buca yangınıyla alakalı, ilk tespit 13.25'te oldu dün. 13.35'te de ilk müdahale gerçekleşti. 7 uçağımız, 19 helikopterimiz, 50 arazöz, yaklaşık 10'a yakın iş makinası, 360'a yakın arkadaşımızla buna müdahale etmeye başladık. Diğer tüm kurum ve kuruluşlar da buradan hepsine tek tek teşekkür ediyorum. Onların da verdiği destekle birlikte, vatandaşlarımızın da desteğiyle birlikte, bugün itibarıyla bu yangınların kontrol altına alındığını belirtmek istiyorum.

"Rüzgar hakikaten çok büyük problem"
Çok sıcaklıkların üst üste seyrettiği İzmir'de, bunun örneğini verecek olursak, 40 derecelere ulaşan sıcaklıklar, artık ardı ardına günleri takip eder hale gelmiş durumda. Bugünden itibaren, özellikle Ege ve Akdeniz kıyılarında da çok yoğun bir şekilde alarmdayız. Buralarda da sıcaklıklar çok ciddi bir şekilde yüksek, nem oranları düşük. Rüzgar hakikaten çok büyük problem. Burada da dün yaşanan konu da buydu zaten. Yani kararsız bir rüzgar, tek tarafa değil, birden farklı yönlere alevi ve ateşi götürdüğü için, arkadaşlarımız gerçekten çok zorlandılar. Alevlerin arasında kalan arkadaşlarımız oldu. Ama çok şükür, herhangi bir problem yaşamadık.

Bütün bu yangınlarda halihazırda, bu Buca yangını için söyleyeyim, bize rapor edilmiş herhangi bir kayıp ya da bir mal ziyanı bildirilmedi. Elbette bütün bunları söylerken, bu ekosistemde yaşayan ve bizimle bu dünyayı paylaşan canlıları da unutmamak gerekir ve maalesef bu tür olaylardan en çok etkilenenler de onlar oluyor.

"Birbirimizi lütfen ikaz edelim"
Elimizdeki bir materyalin atılmasından, yüzlerce dönüm alanın etkilenmesi, ağaçlarından tutun da orada yaşayan bütün canlılara kadar zarar görmesine sebep oluyor. O yüzden, bütün vatandaşlarımıza 15 Eylül'e kadar, birbirlerimizi de kontrol ederek, sorun olabilecek olanları da en yakın kamu kurumlarına, bizim kendi bakanlığımızla ilgili iletişim vasıtalarıyla olabilir. Emniyet birimlerine, kolluk güçlerine bildirsinler. Biz zaten oradayız, görevimiz bu. Hızlıca müdahale edelim ama olmaması için de birbirimizi lütfen ikaz edelim.

Ben bu duyarlılığı gösteren bütün vatandaşlarıma canı gönülden çok teşekkür ediyorum. İzmir'e ve biraz önce saymış olduğum illere tekraren geçmiş olsun diliyorum ve hayatını kaybeden genç kardeşim için tekrar rahmet ve başsağlığı diliyorum.

-VALİ ELBAN’DAN YANGIN RAPORU: SAHADA KAÇ PERSONEL VAR?

UÇAK SEFERLERİ NORMALE DÖNDÜ
Yangının Adnan Menderes Havalimanı'na yakın konumda olması ve yükselen duman nedeniyle aksamalar yaşanan hava trafiği normale döndü.

Havalimanında yaşanan aksamalar nedeniyle yolcu yoğunluğu yaşandığı öğrenildi.

BİR ARICI KOVANLARINI YANGINDAN KURTARMAYA ÇALIŞTI
Sarnıç'ta arıcılık yapan Kemal Korkmaz ise yangında 80 kovanının yandığını, 20-30 kovanı kurtarabildiğini belirterek, "Yapacak bir şey yok. Masrafım 500 bin liradan aşağı yoktur. Kovanlarım yandı, her şeyim yandı. Üzgünüm." dedi.

Bu bölgede yangından etkilenen bir köpek ise çevredeki vatandaşlar tarafından motosiklete alınarak kurtarıldı.

SARNIÇ'TA ELEKTRİK KESİNTİSİ UYGULANDI
Sarnıç Mahallesi'nde tedbiren elektrik kesintisi uygulandı.

Alevlerin çevredeki evleri tehdit etmesi nedeniyle polis ve jandarma ekipleri vatandaşları bölgeden uzaklaştırdı.

Alevlerin evlere sıçramaması için Orman Bölge Müdürlüğü ve itfaiye araçlarıyla TOMA'larla yangın ile evler arasına set kuruldu.

Güvenlik güçleri, alevlerin yakın olduğu Sarnıç Mahallesi Çamlık Caddesi üzerindeki evleri tahliye etti.

Yangına gece görüşlü helikopterlerle müdahale yapıldı.

İl Emniyet Müdürü Celal Sel ve İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Osman Kılıç ekiplerinden bilgi aldı.

ALEVLERİN YERLEŞİM YERLERİNE SIÇRAMASI TEHDİDİ ENGELLENDİ
Gece saatlerinde yerleşim yerlerini tehdit yangın nedeniyle bölge tedbir amaçlı boşaltılırken, ekiplerin yoğun müdahalesi sonucu alevler yerleşim yerlerine sıçraması engellendi.

FOÇA'DA DA YANGIN ÇIKTI
İzmir'in Foça ilçesinde çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale edildi. Fevzi Çakmak Mahallesi'ndeki ormanlık ve makilik alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Rüzgarın etkisiyle yayılan yangın Jandarma Komando Teröristle Mücadele Harekatı Okul Komutanlığı kampüsünde de etkili oldu. Yangına Orman Genel Müdürlüğüne ait hava ve kara araçlarıyla müdahale edilirken, çalışmalara askeri personelin de destek sağladığı belirtildi. Yangının havadan ve karadan müdahale edilerek kontrol altına alındığını belirten Türköz, "Yangın, 22.30 itibarıyla ekiplerin çalışmasıyla yangın kontrol altına alındı. Foça için büyük ve tehlikeli bir yangındı. Öğle saatlerinde başlayıp akşam saatlerine kadar süren bir yangındı. Yangın nedeniyle yaklaşık 50 hektar alan zarar gördü." diye konuştu. (Haber Merkezi - AA))

 
Aydın Büyükşehir Belediyesi'nden Germencik'te yaz konseri
 
FOTO GALERİ--- İzmir'deki orman yangınından kareler!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
üzgün sarnıçlı 19 Temmuz 2024 Cuma 09:13

Yanan yerlere tek bir çivi çaktıran, beton döktüren yetkililer olmaz umarım. Yanan yerlerdeki ağaçlar kesildikten sonra tekrar yeşillendirmesini umuyorum.

Yorumu oyla      8      0  
Yerlerde 19 Temmuz 2024 Cuma 00:09

Yanan yerler deniz görüyorum pusuda bekleyenler VAR

Yorumu oyla      5      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cani kocaya en ağır ceza talebi!
İzmir'in Ödemiş ilçesinde, vücudunun çeşitli yerlerinden bıçaklanması ...
İnciraltı planlarında yeni gelişme!
İnciraltı Toprak Sahipleri'nin uzun süredir yürüttüğü çalışma sonucunda ...
Arda Turan'ın annesine hapis cezası verildi
Eyüpspor Teknik Direktörü Arda Turan’ın annesi Yüksel Turan’a kaçak yapılaşma ...
 
Bakan Yerlikaya: Kur'an-ı Kerim'e saygısızlık yapan şüpheli yakalandı
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medyada yer alan, İslami değerlere ...
2024-KPSS Ortaöğretim başvuruları başladı
2024 Kamu Personeli Seçme Sınavı (2024-KPSS Ortaöğretim) için başvurular alınmaya başlandı.
Eşini canice öldürmüştü... Sanığın beraat kararı Yargıtaydan döndü!
İzmir'de eşini 28 yerinden bıçaklayarak öldürdüğü iddiasıyla hakkında ...
 
Bakanlık duyurdu: 72 terörist etkisiz hale getirildi!
Milli Savunma Bakanlığı, son bir haftada 72 teröristin, yılbaşından bu ...
Ödemiş'te yasa dışı silah ticaretine darbe
İzmir'in Ödemiş ilçesinde yasa dışı silah ticareti yaptıkları iddiasıyla 2 şüpheli gözaltına alındı.
Otomobiller çarpıştı: 2'si çocuk 3 ölü, 10 yaralı
Isparta'da iki otomobilin kafa kafaya çarpıştığı kazada Eylül Mira Yıldırım (2), Çağla ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Ekolojik Yaşam ve Kendini Bulma Sanatı
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Zafer Yürüyüşü
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gerçek mermiye nasıl canlı hedef oldu?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Küçük çiftçiliğin tasfiyesi ya da tarım arazilerinin kiraya verilmesi ne demek?
Kemal ARI
Kemal ARI
‘Hacıyanesti, gel de ordularını kurtar!’
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Körfez ölür mü?
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Bana Mustafa Kemal’i anlat dediler
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sorumluluk...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Siyaset bu ise…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Türkiye’de yaşarken anlam bulamamanın yarattığı psikolojik çöküntü
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva