HABERLER>GÜNCEL
4 Nisan 2016 Pazartesi - 06:58

Ve iade başladı: 202 mülteci İzmir’den transfer edildi

Türkiye-Avrupa Birliği (AB) mutabakatı temelinde gerçekleşen sığınmacı geri kabulü ve değişimi çerçevesinde Dikili Limanı'na getirilen 202 göçmenin işlemleri tamamlanarak transfer edildi.

Ve iade başladı: 202 mülteci İzmir’den transfer edildi

Türkiye-Avrupa Birliği (AB) mutabakatı temelinde gerçekleşen sığınmacı geri kabulü ve değişimi çerçevesinde Yunanistan'dan gönderilen ilk göçmen grubu İzmir'e geldi. 

- FOTO GALERİ: VE MÜLTECİLER İZMİR'DE... 

Anlaşma çerçevesinde 20 Mart sonrası Yunanistan'a geçen ve iadesi yapılacak ilk göçmen grubu, Midilli Adası'ndan "Nazlı Jale" ve "Lesvos" adlı Sakız Adası’ndan da “Ertürk” isimli gemiyle Dikili’ye geldi.

Pakistan, Lübnan, İran, Bangladeş, Afganistan, Sri Lanka, Kongo ve Mısır uyruklu toplam 202 göçmen Dikili Limanı'na giriş yaptı.



Sığınmacılar işlemlerinin tamamlanmasının ardından eşyalarıyla x-ray cihazından geçirilip otobüslere bindirilerek Kırklareli'ndeki kampa gönderildi.

Gemilere limana yanaşmaları sırasında sahil güvenlik botları eşlik ederken Deniz Kuvvetlerine ve polise ait bir helikopter de bölgede aralıklarla uçuş yaptı.

Limanda isimleri okunarak sırayla gemiden indirilen göçmenlerin, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ekiplerinin kurduğu çadırlarda parmak izleri alınarak kayıt işlemleri yapıldı. Göçmenler daha sonra sağlık taramasından geçirildi, bazı göçmenlerin eksik olan aşıları tamamlandı.

İzmir Valisi Mustafa Toprak ve Göç İdaresi Genel Müdürü Atilla Toros da bölgede çalışmaları yerinde inceledi.

İLGİ DE VARDI, DESTEK DE
Mültecilerin geri kabulleri sırasında, limanın yanındaki kayalıklarda toplanan bazı vatandaşlar gelişmeleri meraklı gözlerle izledi. Buraya çocuğunu bile getirip yaşananlara anlatanları olduğu gözlendi. Bunun yan sıra Halkların Köprüsü Derneği ile İzmir Müzisyenler Derneği üyeleri de, aynı kayalıklar üzerinde, Türkçe ve yabancı dilde, 'Mülteciler hoş geldiniz, bu ülke sizin eviniz', 'No to racisim' (Irkçılığa Hayır) gibi dövizler açtı. Bu arada Sakız Adası'ndan gelen 64 mültecinin geri kabullerinin yapılmasından sonra, bugünlük sürecin tamamlanacağı açıklandı.

"Sığınma talebinde bulunmayanlardan seçildiler"
Öte yandan Yunanistan'ın sığınmacılardan sorumlu polis şefi Teğmen Zaharoula Çirigoti, Dikili'ye Midilli Adası'ndan 138 ve Sakız Adası'ndan 66 olmak üzere toplam 204 kişinin gönderildiği ifade etti.

Midilli'den geri gönderilen 136 göçmen arasında çoğunluğu Pakistan olmak üzere Bangladeş ve Sri Lanka uyruklu göçmenlerin bulunduğunu, gönüllü olarak Türkiye'ye dönmek isteyen 2 Suriyeli'nin de grup içinde yer aldığını bildiren Çirigoti, Suriyeliler'den birinin babasının vefatı üzerine, diğerinin ise ailesine ulaşmak amacıyla dönme talebinde bulunduğunu dile getirdi.

Moria Kampında şu anda 2 bin 800 sığınmacı ve göçmenin bulunduğu bilgisini paylaşan Çirigoti, yüzde 90'ının sığınma talebinde bulunduğunu aktardı.

Midilli'deki Moria kampından 5 otobüsle limana getirilen sığınmacılar, Frontex güvenlik ekiplerinin yanı sıra AB ülkelerinden polisler ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü yetkililerinin eşliğinde teknelere bindirildi.

Frontex Sözcüsü Ewa Moncure de yaptığı açıklamada geri gönderme işlemine yarın devam edileceğini bildirdi.

Göçmenlerin ulaştırma işlemlerinin sakin bir şekilde gerçekleştiğini ifade eden Moncure, "Moria kampında da bulundum. Göçmenler otobüslere bindirilirken de herhangi bir olay yaşanmadı" ifadesini kullandı.

Moncure, göçmenlerin sığınma talebinde bulunmayanlar arasından seçildiğini dile getirerek, "Tüm hukuksal işlemlerden geçirildiler. Şu an teknelerde bulunanların hepsi sığınma talebinde bulunma şansına sahiptiler" diye konuştu.

Bu arada göçmenlerin geri gönderilmelerinin ardından bir grup, botlarla denize açılarak geri kabul anlaşmasını protesto etti.

TÜRKİYE-AB MUTABAKATI
Düzensiz göç ve insan kaçakçılığı ile mücadele amacıyla Türkiye ile AB arasında 18 Mart'ta Brüksel'de mutabakata varılmıştı. Buna göre, Türkiye kendi topraklarından Yunan adalarına geçtiği kanıtlanan göçmenleri geri kabul edecek. Suriyeli olmayanların Türkiye tarafından ülkelerine iade edilmesi için işlem yapılacak. Suriyeli olanlar ise Türkiye'deki kamplara yerleştirilecek ve her birine karşılık kayıtlı Suriyeli sığınmacılardan biri AB ülkelerine gönderilecek. Değişimi yapılacak Suriyeli sığınmacı sayısı ilk etapta 72 bin kişi olarak öngörülüyor. Geri kabul ve değişim işlemlerinin masrafları AB tarafından karşılanacak. (a.a, dha)

 
Karşıya geçmek isterken canından oldu
 
Türkiye onay verdi, başkonsolosluk vuruldu!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
5 Nisan 2016 Salı 07:30

Mültecileri suriyeye göndersenize. Orada artık savaş yok. Rusya bile çekildi. Ateşkes 1 aydır sürüyor. Mültecileri toplayıp ülkelerine gönderin. Başbakan bizim adımıza konuşupta onlar bizim misafirimiz demesin. Misafirse alsın evinde misafir etsin

Yorumu oyla      11      5  
sağduyu 4 Nisan 2016 Pazartesi 09:12

1)Yanlış Suriye politikası önümüzdeki 10 yılı alacak mülteci sorunları yarattı.2)Yanlıs Teror politikası Guneydogu da sehir merkezlerini teroristlere terk etti şimdi her gün askerimiz kahramanca savasıp kentleri geri almaya calısıyor ,Allah sehitlerimize rahmet ailelerine sabır versin. 3) Hukuk sistemi yanlışlıklar sonucu tumuyle guven kaybetti 4) Yanlıs ekonomi politıkaları vatandaslarının buyuk bir bolumunu borclu haline soktu 5) Yanlıs tarım politikası koyluleri borc batagına soktu 6)Yanlıs tutuklamalar sonucu subaylarımız yıllarca hapis yattı .7) Yanlıs guneydogu politikası ISID denen teror orgutunun hedefi haline geldik her yerde bomba patlıyor. Kısaca hep YANLIS YANLIS YANLIS daha nereye kadar YANLIS ??? Bu yanlıslar devam edecegi icin bugunden daha karanlık bir doneme dogru gittimiz aşikar. ACİLEN Merkez sag ve Merkez sol birliktelikli bir hukumet kurulmalı toplumun genis destegi alınmaya saglanmalı ve Yurtta Sulh Cihanda Sulh ilkesi etrafında devleti yeniden rayına sokmalı , yoksa her gecen gun daha gec olacak...

Yorumu oyla      11      5  
TC misafir 4 Nisan 2016 Pazartesi 07:09

Ülkemiz ve şehrimiz iyice mülteci kampına döndü geri kabul anlaşması gümrük birliği anlaşmasından bu yana yapılmış en kötü anlaşmadır. Nüfus artış hızı yüksek olan 3 milyon mülteci ile bozulan demografik yapıyı nasıl düzelteceksiniz? Gelecek neslin başına çok büyük çorap örüldü hadi hayırlısı.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karşıya geçmek isterken canından oldu
İzmir’in Karabağlar İlçesi'nde, yolun karşısına geçmek isterken otomobilin ...
İzmir’deki PKK operasyonunda 5 tutuklama
İzmir’de terör örgütü PKK'ya yönelik yapılan operasyonda gözaltına alınan ...
Alparslan Çelik İzmir'de tutuklandı!
İzmir'de polis tarafından gözaltına alınan ve adliyeye sevk edilen Alparslan ...
 
Vali Toprak açıkladı: Mülteciler İzmir'de barınacak mı?
Vali Toprak, yarın uygulamaya konacak anlaşma hükümleri çerçevesinde Yunanistan'ın ...
Bakan Çavuşoğlu: Hiç kimse sesini çıkarmıyor
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Azerbaycan-Ermenistan cephe hattındaki çatışmayla ...
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: Bu oyuna gelmeyeceğiz
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Nusaybin'de patlayan bombaların, Cizre'de ...
 
Ankara'da stant gerginliği: 14 gözaltı
Ankara Kızılay'da, Devrimci Liseliler üyesi bir grup ile, çarşı iznine ...
Türkiye şehitlerini uğurladı: 8 acı hikaye
Mardin, Hakkari ve Şırnak'taki terör operasyonlarında dün şehit olan 8 ...
Hazırlıklar tam gaz: İki ilçe mültecileri bekliyor
Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında imzalanan 'Geri Kabul Anlaşması' ...
 
Ahmet Aydın AKANSU
Ahmet Aydın AKANSU
Çevreci insanların varlığı; umut verici
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Canımız acıdığında nehir kıyısına gideriz
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Bozkurt' romanının kelimesine dokunmadı... Çünkü!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva